Anton Bax

Even voorstellen: Directeur Anton Bax


download visitekaartje

“Dingen uitdenken vind ik leuk”


“Dingen uitdenken vind ik leuk. Proactief bezig zijn met iets wat er nog niet is. Wat moet een echt goede ontbraammachine hebben? En dat probeer je dan vanuit je technische achtergrond te realiseren. Al onze machines zijn volledig vanuit de technologie bedacht.” Anton Bax is directeur van Q-Fin. Een eerste ‘brainstorm’ over de ideale ontbraammachine met toenmalig onderhoudsmonteur Koen de Waard legde in 2012 de kiem voor het bedrijf. En wil je de ontwikkelingen volgen, dan moet je sindsdien toch echt je hoofd in je nek leggen.

Top 3 in Europa is de ambitie van Q-Fin. Spreekt daar een hecht geloof uit in jullie kunnen?
“Ja. En tegelijkertijd is het ook goed om een ambitie uit te spreken als houvast voor medewerkers. Die vertalen we ook naar jaarlijkse omzetgroei. Dan weet iedereen wat de bedoeling is.”
Is de ambitie haalbaar? “Het ligt eraan hoe je meet. Als het gaat om aantallen, mensen en omzet redden we het niet tegen de heel grote spelers. Maar kwalitatief gezien behoren we al tot de top 3 in Europa. ”

Draait het daar om bij Q-Fin, om kwaliteit?
“Ja, al vanaf de start wilden we snelle, stabiele machines maken van hoogwaardige kwaliteit, want daar kunnen bedrijven grote volumes mee draaien. We zijn heel kleinschalig begonnen, hebben al snel afzuigers ontwikkeld en een instapmodel bedacht. En we zijn direct ingesprongen op de behoefte aan het slijpen en afronden van kleine plaatdelen. Machines die daar op focussen, waren er destijds nog niet.
Die inzet op kwaliteit, ook qua levering, service en uitstraling, heeft van meet af aan succes gehad.”

Valt er nog veel te innoveren?
“Zeker. Grotere afrondingen, andere soorten finish. Dat het een eigen product is, maakt het extra uitdagend om ermee bezig te zijn.”

Wat zijn aandachtspunten voor de nabije toekomst?
“We hebben onze ambities goed in beeld en gaan door op de ingezette lijn. West-Europa zien we als ons speelveld. Als je bedenkt dat we goed in de markt liggen in Nederland, dat qua innovatie en acceptatie van nieuwe technieken vooroploopt, mogen we concluderen dat er in omliggende landen nog veel terrein te winnen is.
We zetten nu vooral in op op marketing, sales en het opzetten van een loyaal dealernetwerk in het buitenland. De machines zijn goed, we kunnen heel snel leveren want we bouwen de machines op voorraad, de serviceverlening is in orde, de uitdaging ligt nu bij het overtuigen van potentiële klanten. Als ze in staat zijn vanuit hun integrale kostprijs te rekenen, komen ze bij Q-Fin uit. Dát is de boodschap die we uitdragen. Het helpt daarbij dat alle klanten van de Q-Fin machines in unanief ambassadeurs zijn van ons. Dat zegt wel iets.”

En kun je het qua personeel bijbenen?
“Dat lukt prima, we zijn permanent groeiende. Ondernemende mensen zijn hier altijd welkom. Ze mogen alles leren, maar ze moeten wel iets willen.”

Kom je ook nog aan een beetje vrije tijd toe?
“Ja, hoor. Die vul ik met fietsen, fitnessen en motorrijden.” En dingen uitdenken? “Dat kan wel eens samengaan, ja….”