Huub Wilting

Even voorstellen: Huub Wilting (engineer)


“We ontwikkelen echt in teamverband”


“De discussies moeten het doen. De discussies die wij als engineers hebben met de monteurs en de mensen van Sales. In die uitwisseling ontstaan oplossingen. Je kunt nooit iets in je eentje ontwikkelen. Dan zou je altijd hetzelfde doen. En hier bij Q-Fin staan we juist voor innovatie. Daar heb je al die invalshoeken voor nodig”. Voor engineer Huub Wilting is het ‘samen optrekken als team’ het uitdagende, het bijzondere ook van zijn werk bij Q-Fin.

Research and development met de voeten in de klei

Huub is sinds november 2017 vier dagen per week bezig met het ontwikkelen, testen en monteren van onze machines. Eén dag per week vinden we hem terug op de Fontys Hogeschool bij de opleiding AD Engineering.

“Bij Q-Fin zitten we als engineers absoluut niet in een ivoren toren te ontwikkelen. Het is echt research and development met de voeten in de klei. We beginnen achteraan: wat wil de markt, wat moet een machine kunnen? Vandaaruit bepalen we samen de richting en de aanpak. We kijken in technische zin naar materialen, besturing, constructie, gebruiksgemak en maakbaarheid. Vanuit service-oogpunt houden we in de gaten of machines goed te onderhouden zijn. En uiteraard kijken we naar kosten en uitvoering. In de discussies moet je steeds onderbouwen waarom je iets wel of juist niet wilt. Zo komen we samen tot het beste resultaat.”

Machines die makkelijk te monteren en te servicen zijn


Zelf houdt Huub vooral in de gaten, dat de machines gemakkelijk te monteren zijn. “In het R&D-team luister ik goed wat zij belangrijk vinden en waar zij bij het monteren van machines in de praktijk tegenaanlopen. Voor mij is het een uitdaging om hun eventuele knelpunten op te lossen. Dat is sowieso het leuke van engineering, dat je de hele ontwikkeling van een machine tot stand ziet komen. Uit het niets iets creëren wat werkt, waar de markt om vraagt, wat ook nog eens heel mooi is en waar operators van de klant en monteurs blij van worden.”

 Teamwerk boost voor ontwikkeling

Huub is zo’n tweederde van zijn tijd met ontwikkelen en testen op de computer bezig. “De rest van mijn uren help ik eerste series van nieuwe machines te monteren. Zo houd ik voeling met de praktijk en het maakt het tegelijkertijd heel afwisselend. Ik ben ook niet iemand die altijd hetzelfde wil doen.”

Het teamverband betekent echt iets voor Huub. “We zijn zó intensief samen bezig, dat schept een band. Het is heel fijn om zo te kunnen werken. Je hebt dat ook nodig, want het tempo zit er stevig in bij Q-Fin. Dat teamwerk geeft je de boost om in dat tempo mee te gaan. We willen tenslotte allemaal dat het bedrijf zich blijft ontwikkelen. En er valt oneindig te innoveren. Nieuwe technologieën en nieuwe vragen en behoeften stuwen elkaar steeds maar voort.”

Ook in Huub’s hobby zit het tempo erin. Hij is immers een verwoed motorcrosser. “Helmpje op en gassen, ja, dat bevalt me wel. Ik doe mee aan allerlei Enduro-ritten. Maar als ik op de weg rijd, dan is het echt toeren met de motor. Lekker weer, lekker relaxen.”