Joost Kouwenbergh

Even voorstellen: Business Officer Joost Kouwenbergh


“Kom maar op, we durven de vergelijking met concurrenten wel aan”


“Het is prettig werken in een bedrijf dat een stijgende lijn vertoont. Je bent elke dag aan het ‘bouwen’. En ik ben gewend om zaken te regelen, initiatieven te nemen en kansen te ontdekken. Dat heb ik in het verleden geleerd bij het runnen van het metaalverwerkende bedrijf in Hulsel dat ik van mijn vader overnam. Toen Anton Bax me vroeg naar Q-Fin te komen, heb ik eerst een dag meegelopen om te ‘proeven’. Dat was meteen volle bak met een bezoek van onze huidige Nederlandse dealer met zes mensen. Ik heb goed geluisterd en hield er een heel positieve indruk aan over. Anton wil met Q-Fin doorgroeien en dat sprak me erg aan. Dus het was al snel ‘ja, ik wil’.”

Joost Kouwenbergh is sinds medio maart 2017 als product manager verantwoordelijk voor Sales en Services. Je kunt hem dé man achter de klantdemonstraties noemen. “Deze ‘demo’s’ in onze splinternieuwe showroom in Bergeijk zie ik als een belangrijk salesinstrument. Simpelweg omdat potentiële klanten daar ervaren waar onze producten allemaal toe in staat zijn. Ze zien de snelheid en de kwaliteit. Daar kan niets tegenop.”

Kom naar ons en ga maar naar de concurrenten

Maar geïnteresseerde bedrijven stappen niet zomaar binnen? “Vaak sturen ze eerst werkstukken op die wij nabewerken en vervolgens terugsturen. Dan zien ze de kwaliteit en de mogelijkheden van onze machines. Maar we hebben het liefst dat ze naar de showroom komen met een pakketje producten. En dat ze daarmee ook naar de concurrenten gaan.”

Hoe bedoel je? Je wilt hen ook naar andere bedrijven verwijzen? “Ja, dat durven we best aan. Leg de producten maar onder onze machine, druk de stopwatch in, kijk naar het resultaat en de tijd en doe hetzelfde maar bij de concurrenten. Dat is onze boodschap. Dan zie je het verschil. Bij een gemiddeld product zijn onze machines 5 keer sneller dan andere. Ga maar na hoeveel werkstukken je dan in dezelfde tijd kunt finishen, mét topkwaliteit.
Daarmee houd je flow in je productie. Want dat zie je in de praktijk, dat finishen vaak de bottleneck is in een fabriek. Dan schaft men een supersnelle laser aan, die de geneste plaatonderdelen in no time uitspuwt, terwijl het ontbraamwerk zich vervolgens opstapelt. Goedbeschouwd hol je daarmee het rendement van je laserinvestering uit. Als je een sprintwedstrijd houdt met duo’s, ben je nooit sneller dan je langzaamste loper.”

En met kwaliteitsfinish van een Q-Fin-machine ben je het eerst aan de finish… dat is het eigenlijk? “Ja, als potentiële klanten dat inzien, willen ze vaak ook direct een machine geplaatst hebben. Dan hebben ze het rekensommetje gemaakt. Wij kunnen ook mee in die wens. Een installatietraject inclusief scholing is meestal in een bestek van twee weken geregeld. Onze machines zijn heel eenvoudig in gebruik, dus klanten kunnen meteen volle bak draaien, geen probleem.”

En na zo’n besluit heb jij een goede dag? “Ja, het voelt goed, omdat je weet dat een bedrijf daar echt een voordeel uit gaat halen.” En daarna is het tijd voor ontspannende activiteiten? “Die vind ik vooral binnen het gezin. Ik heb twee jonge kinderen, dus in de opvoeding thuis vallen er ook nog wat randjes te slijpen, haha.”