Nick Adriaans

Even voorstellen: Engineer Nick Adriaans


 “Slijpen, borstelen en afronden is net als koken”


“Ik las laatst ergens dat een gemiddelde werknemer zich drie uur per week verveelt op zijn werk. Dat is voor mij volstrekt onherkenbaar. Ik denk dat we bij Q-Fin dat landelijke gemiddelde aardig naar beneden trekken. Hier verveel je je nog niet één minuut in drie jaar!” Nick Adriaans kan het weten. Hij werd eind 2014 als eerste sales engineer bij Q-Fin aangenomen en heeft al heel wat ontwikkelingen meegemaakt.

“In de eerste jaren heb ik me volledig geconcentreerd op engineering van machines. Aan de hand van Koen, de medegrondlegger van Q-Fin. Dat was een heel intensieve en waardevolle tijd. Mee op pad naar klanten om hun behoeften te peilen en al die wensen in machines om te bouwen. Zo kwamen we met unieke smalle machines voor kleine producten, terwijl de markt zich concentreerde op grote. Ik heb ontzettend veel geleerd, de finesses van het vak, de finetuning van de machines. Slijpen, borstelen en afronden is net als koken. Je moet er feeling voor ontwikkelen, ruiken, voelen, proeven, als het ware. Dit ingrediënt erbij, daar roeren en zo breng je het op smaak, afhankelijk van het eindresultaat dat de klant wenst.”

Inkopen en standaardiseren

“Engineering is nog steeds mijn kernactiviteit; ik ben ook af en toe betrokken bij de demonstraties van machines aan klanten. Daarnaast richt ik me op de inkoop van machineonderdelen en, samen met Anton, beprijzing. Op dit vlak ben ik veel bezig met standaardisering, zoals het structureren van inkooplijsten van machineonderdelen in het nieuwe design. Ik steek ze zó in elkaar dat ik alle onderdelen van een machine in een uur kan bestellen. Ook in productie en logistiek zijn we trouwens met standaardisering bezig. We willen bij Q-Fin 100% lean werken. Dat is ook belangrijk met onze groeiambities. Het bedrijf groeit waar je bij staat, kun je wel zeggen. Elke keer als er iemand bij komt, stemmen we onderling af en kijken we waar taken moeten worden herverdeeld. Dat vraagt om een heel gestructureerde aanpak.”

Wat zal ik het eerste doen?

“De uitdaging is natuurlijk om je werk perfect te doen. Met inkoop zit ik helemaal vooraan in het bedrijfsproces, nog vóór engineering. Als ik niet op tijd alles binnen heb, loopt het in de productie mis. En dat wil je natuurlijk niet. Dus het is verantwoordelijk werk. Heel leuk ook, uitdagend en afwisselend, engineeren, inkopen. Verveling is wel het laatste waar ik aan denk. Ik ben eerder met prioritering bezig: wat zal ik het eerste doen?”

Privé zijn de prioriteiten voor Nick duidelijk. Zijn vrouw en jonge zoontje en daarna het voetbal. “Ik ben aanvoerder in mijn elftal. Ja, best wel een aanwezige captain. Sturen en dirigeren vanuit de verdediging. We spelen nu 6e klasse, dus je zou denken, waar maak je je druk om, maar ik wil altijd winnen. Altijd! Dat strookt helemaal met Q-Fin: daar heerst diezelfde spirit: winnen!”