Pascal van Bussel

Even voorstellen: Elektro Engineer Pascal van Bussel


“Heel inspirerend: bedenken en bouwen ineen”


Een luilekkerland van knopjes, schakelaars, toetsen en draadjes. Tijdens een recente familiedag keek Pascal’s zoontje van 5 jaar zijn ogen uit op onze werkvloer in Bergeijk. Hij kon nergens van afblijven. Terwijl zijn speelgoed thuis nog voornamelijk uit plastic bestaat, lijkt de volgende stap toch echt de machinebouw van Q-Fin te worden. Want wat pappa doet, is zó machtig mooi, dat wil hij ook! Pappa zelf vindt het trouwens ook machtig mooi. Want nadat hij 3,5 jaar op inhuurbasis werkte, werd hij per 2019 vaste elektro engineer bij ons.

Het is echt R&D engineering

Pascal: “Het aantrekkelijke bij Q-Fin is dat mijn werk echt R&D engineering is. We zijn doorlopend aan het innoveren. En dat doen we echt gezamenlijk; op de vierkante meter steken we hier veel koppen bij elkaar. Eerst bespreken we nieuwe ideeën voor machines en daarna tekenen de mechanisch engineers uit hoe ze in elkaar steken. Intussen kijk ik met mijn collega-elektro monteurs welke motor en besturing daar het beste bij passen, zodat de machines goed en veilig werken. Daarbij gebruiken we ook anderen als klankbord. Soms komen ideeën juist van buiten ons ‘elektro clubje’, bijvoorbeeld van Erik, onze senior servicemonteur, of Anton, de directeur. Het komt regelmatig voor dat we dingen moeten uittesten, omdat ze nog niet bestaan. Wat we met z’n allen bedenken kan namelijk ook niet werken of onhandig zijn. Dan zoeken we andere oplossingen.”

Volop inbreng, fijn werken

Als de elektronische oplossing is gevonden, werken Pascal en zijn collega’s deze uit in een elektrisch bedradingssysteem. “Daarna bestellen we alle componenten en maken we er een compleet besturingspaneel van: het elektronische brein van de machine. Dat schuiven we erin en vervolgens is het een kwestie van kabels aanbrengen en aansluiten. In dat proces ben ik er verantwoordelijk voor dat de juiste materialen besteld en op voorraad zijn. Ik help ook zelf met het bedraden, dus al het bekabelwerk aan de machine.”

Pascal noemt het een leuk en inspirerend proces. “Er liggen immers zóveel mogelijkheden. En er wordt goed geluisterd naar alle verschillende ideeën. Ik ervaar dat ik volop inbreng heb, dat is fijn werken. Het is bij Q-Fin bedenken en bouwen ineen. Met de vraag uit de markt als leidend kompas.”

Bij innoveren hoort natuurlijk ook studeren. “Ik ben bezig met een scholing rond PLC-programmering. Dat is een nieuwe vorm van besturing met een touch screen. Dat geeft onbeperkte functies en mogelijkheden. Heel interessant; ik leer zo weer veel bij. Dat trekt me ook in deze job, dat je steeds nieuwe dingen zoekt en je expertise verder uitbreidt.”

Voetbal en ‘uit eten’ als ontspanning

In zijn vrije tijd zit Pascal, getrouwd en vader van twee zoontjes, ook niet stil. Zijn jongste heeft dus de mouwtjes al opgestroopt voor machinebouw, zo lijkt het, terwijl de oudste de kousen opstroopt bij een van de jeugdteams van voetbalclub Bruheze. Pappa Pascal is daar de begeleider van. De handen vol dus. En dan is af en toe een keer uit eten gaan met vrienden, ook lekker ontspannend.