Roy de Lepper

Even voorstellen: Service & elektro monteur Roy de Lepper


Afwisseling en leren


Hij zoekt afwisseling in zijn werk en is ontembaar leergierig. Logisch dat Roy de Lepper zich volledig op zijn plaats voelt bij Q-Fin, waar hij sinds september 2018 werkzaam is als service en elektro monteur. Roy kan met zowel mechanische als elektrische uitdagingen uit de voeten. Hij houdt van samenwerken én zelfstandigheid. Hij monteert in Bergeijk én installeert en verleent service op locatie. Dan houd je de schwung er wel in. “Het bevalt me geweldig.”

 Mooie installatieklus in Leipzig

“Als mechanisch monteur ben ik generalistisch bezig met het assembleren van de machines. Daarnaast heb ik voldoende specialistische kennis om ook als elektro monteur mee te werken aan de bekabeling, besturingskasten en andere elektronica componenten. Alleen het héél diepgaande elektrische werk laat ik aan Pascal over.”

Daar komt het installatie- en servicewerk in binnen- en buitenland bij. “Ik heb me afgelopen maanden alle machines eigen gemaakt en ben een aantal keer met onze service-expert Erik Cox mee geweest om ze bij klanten op te bouwen. Inmiddels doe ik dat ook zelfstandig. Zo ben ik bijvoorbeeld naar Leipzig geweest om een machine te installeren en uitleg te geven. Dat was een mooie klus. Ik werd daar ook nog eens geconfronteerd met een heel bijzonder knelpunt, namelijk dat het water zó zuiver bleek te zijn, dat de geleiding niet goed verliep. Het was even zoeken voordat we daar via metingen achter kwamen. In overleg met Erik hebben we er een oplossing voor gevonden. En we hebben ervan geleerd dat we voortaan vooraf informeren naar de hardheid van het water.”

Roy ziet het oplossen van dergelijke ‘hobbels’ vooral als een extra uitdaging. “Installatieklussen geven sowieso al voldoening, omdat mensen van het klantbedrijf heel positief reageren. Ze ervaren meteen hoezeer ze er in kwaliteit en snelheid op vooruitgaan. Als voormalig monteur van verpakkingsmachines was ik vooral gewend aan diepe verzuchtingen. Vernieuwing bij verpakkingsmachines maakt de bediening namelijk meestal juist complexer. Terwijl we er bij Q-Fin juist alles aan doen om het gemakkelijker te maken.”

 Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf

De zelfstandigheid van het installatie- en servicewerk is geen enkel probleem voor Roy. “Ik kan heel goed samenwerken, maar ik vind het ook lekker om af en toe niemand om me heen te hebben. Het idee van vrijheid, ja. Natuurlijk geeft dat ook veel verantwoordelijkheid, maar dat wil ik juist. Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf. Aard van het beestje”.

Het teamverband komt dan weer terug in zijn engineerswerk. “Het leuke is dat ik sinds kort ook in het R&D-clubje zit. Naast het eigenlijke monteren ben ik nu dus ook betrokken bij het uitdenken van machines. Geweldig! Ik zet mijn hersens graag aan het werk. En technisch gezien ontaan er steeds meer mogelijkheden. Bovendien zorgt vereenvoudiging van het ene onderdeel soms weer voor meer complexiteit elders. Maak je de besturing simpeler, dan kan het zomaar zijn dat je voor het aansturen van een knop niet langer twee draadjes nodig hebt, maar een compleet PLC-programmaatje. Mooie uitdagingen, toch?”

Uitdaging op het asfalt

 In zijn vrije tijd ligt de uitdaging voor Roy vooral op het asfalt. “Motorracen tegen de klok, dat doe ik graag. Steeds proberen mijn tijden te verbeteren. Ik ga wel eens naar Zandvoort toe, om vrij te rijden of met een groepje te racen. Die snelheid en drive zitten er gewoon in. En het is ook focussen en concentreren. In die zin lijkt het op mijn werk.”