De totale ketting is zo sterk als de zwakste schakel

08-07-2016

Deze uitspraak geldt natuurlijk voor alles. Alle coatingsystemen kunnen gekeurd zijn onder de meest spectaculaire omstandigheden en met de hoogste cijfers door de testen komen, maar toch zijn altijd redenen te noemen waarom een coatingsysteem niet voldoet.

Voor elke toepassing wordt een bepaald coatingsysteem voorgesteld. Zo is het logisch dat er aan een coatingsysteem dat in een buitenopstelling, aan de kust wordt geplaatst, nu eenmaal andere eisen worden gesteld, dan aan een coatingsysteem dat in een droge omgeving, binnen wordt gebruikt en of toegepast.

Één-, twee- of zelfs meerlaagssystemen zijn hier dan ook altijd van toepassing. De hiermee verkregen laagdikte en de gebruikte coating, zijn dan ook altijd de beschermende factoren van het onderliggende metaal. Met poedercoaten is het helemaal geen probleem om in één arbeidsgang bijvoorbeeld 80 µm te spuiten op een vlakke ondergrond. Op deze vlakken ontstaat dan normaliter geen corrosie.

De grootste problemen ontstaan altijd vanaf de scherpe randen en de hoeken. Wanneer deze scherpe randen en hoeken niet voldoende zijn afgerond of afgebraamd, dan zal dit altijd de zwakste schakel van het totale coating systeem blijven.

Op een rand of hoek welke aanvoelt als een scheermes, krijgt men nu eenmaal onvoldoende laagdikte en dus hierdoor onvoldoende bescherming. Zeker in de huidige architectuur, waar veel met geperforeerde panelen wordt gewerkt, zullen deze panelen aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Alle randen en hoeken dienen te worden afgerond met een radius van minimaal 0,5 m.m. De perforatiegaten dienen zo groot mogelijk te zijn. Het liefst niet kleiner dan 10 m.m.

Wanneer het uitgangsmateriaal hieraan voldoet zal er altijd nog een twee - laags coating systeem moeten worden gespoten om voldoende kantendekking  en dus bescherming te bewerkstelligen. ‘Corrosiebewust construeren’ kan niet voldoende onder de aandacht worden gebracht. Al is het alleen maar om de zwakste schakel te versterken.

Q-fin zorgt voor afronding en oxidehuid verwijderen

Een bedrijf met machines die het afronden en afbramen perfect in de vingers heeft, is Q-Fin. Deze Brabantse fabrikant ontwikkelt en bouwt machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen. Met de machines kun je tevens in een doorgang oxidehuid verwijderen. Onlangs leverde Q-fin de honderdste machine af. In nauwelijks drie jaar tijd! De eerste ontbraammachne die Q-fin op de markt bracht, was de Fierde 200 tweekops voor het afronden van kleine werkstukken tot 200 millimeter breed. Snel daarna volgde de Fierde 200 XXL, een driekops 200 millimeter brede ontbraammachine om een nog hogere snelheid in het kantenbreken te behalen.

Tussentijds werd er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Fierde 1200, om grote brede delen te ontbramen. Deze machine heeft vier gekruiste en tegengesteld draaiende borstels, die over de werkbreedte heen oscilleren. Resultaat is een optimale afronding en richtingloze finish aan het oppervlakte. Bovendien heeft deze versie vacuüm en magneet ondersteuning in de transportmat. Dus geschikt voor rvs, aluminium, staal en diverse kunststoffen. Vorig jaar is de Topgrinder geïntroduceerd, een semi-automatische ontbraammachine, die inmiddels in heel Europa staat. En wat te denken van de nieuwste telg, de SkipJoint voor microjoint verwijdering?

 

Het tekent de kracht van Q-fin: de klant heeft een probleem en zij komt met de oplossing!

www.q-fin.nl Machinaal ontbramen, afronden en finishen.