VAN START-UP NAAR SCALE-UP

14-09-2022

VAN START-UP NAAR SCALE-UP


Ambitie en de eindeloze drive naar verbetering zitten in het DNA van Q-Fin. Met de gedachte dat de ideale ontbraammachine nog niet bestond, ging men tien jaar geleden aan de slag. En met succes: de omzet groeide jaarlijks met dubbele cijfers en het bedrijf is de status van start-up inmiddels ontgroeid. In Nederland tenminste, want in de rest van Europa hebben ze naar eigen zeggen nog wel een wereld te winnen. In 2025 wil Q-Fin tot de top 3 van Europese producenten van ontbraammachines behoren. "We willen nu eenmaal geen middenmoter zijn", klinkt het bij de bedrijfstop.


Jaarlijks wil Q-fin minimaal twee innovaties ontwikkelen, voor een plaats in de Europese top 3

UITSTRALING EN INTUÏTIE
De showroom van Q-Fin, gevestigd in het Nederlandse Bergeijk, trekt er de aandacht. De uitvoeringen van de eigen machines staan er breed uitgestald. Zo'n presentatie zien klanten graag, weten ze hier. De metaalwereld is immers veranderd. Geen stoffige omgeving meer: klanten werken het liefst schoon. De machines van Q-Fin dragen daaraan bij en klanten laten ermee zien dat ze een stap verder zijn met hun productieproces. Uitstraling is dus belangrijk, net als een intuïtieve bediening. Een machine van Q-Fin moet zo autonoom mogelijk werken, onafhankelijk van wie hem bedient. Dus werken ze voortdurend aan softwareontwikkeling, en ook de handling rondom de machines staat hoog op de innovatielijst. Dit zodat ook het beladen en ontladen automatisch verloopt, en een operator alleen maar het programma hoeft te kiezen. Dat laatste verloopt via een meertalig HMI-touchscreen, dat intuïtief werkt.


Via de glazen voorgevel valt het daglicht royaal naar binnen in de showroom

FOCUS OP PRODUCT
Q-Fin is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en verkopen van machines voor het ontbramen, afronden en finishen van metalenplaatdelen en in installaties voor de afzuiging van slijpstof. Dit gebeurt allemaal in het Brabantse Bergeijk, waar het bedrijf zichzelf de opdracht heeft opgelegd om elk jaar minstens twee innovaties te introduceren. Zo ging in 2020 onder andere de Q2S – een omkeerunit voor het automatisch keren van plaatwerk – de testfase in bij een klant. Inmiddels zijn er al meerdere keerunits verkocht. Afgelopen jaar ontwikkelde het bedrijf een machine voor het verwijderen van slakken van metalen delen die met plasma of autogeen gesneden zijn. Dit jaar zal Q-Fin een wereldprimeur tonen tijdens de EuroBLECH in Hannover. Dat Q-Fin voor die innovaties nauw samenwerkt met klanten, past bij een nieuwe visie op de markt. Voorheen was Q-Fin gefocust op de machines; nu kijken ze veel meer naar het product. Vandaar ook zo'n omkeerunit. Ze dachten dat de markt er geen behoefte aan zou hebben, terwijl er in korte tijd dus al meerdere van zijn verkocht. Dit door de technologie die erin zit, maar ook door het duidelijke verhaal erachter. De ROI van de omkeerunit is slechts anderhalf jaar.

GRINDINGPOWER®
Borstels, snelheid en druk bepalen gezamenlijk hoe krachtig en efficiënt een ontbraammachine werkt. Of, zoals ze bij Q-Fin zeggen, wat de zelf benoemde 'GrindingPOWER®' de klant oplevert. Hoe compacter, hoe minder doorvoertijd. Tel dat op bij de hoge doorvoersnelheid van de machines en je hebt een grote besparing qua arbeidsuren. Veel staat bij Q-Fin in het teken van het verbeteren van de procesbeheersing rondom de machine. Het is momenteel de voornaamste ontwikkeling in de markt

BLIK VERBREDEN
Q-Fin telt momenteel zo'n 30 medewerkers. Meer dan 1.200 machines van het bedrijf staan inmiddels over de hele wereld verdeeld; tot in Australië of de Verenigde Staten. Ook in Duitsland krijgt Q-Fin meer en meer voet aan de grond. Een GmbH in Düsseldorf werd in 2019 al opgericht, en aan het einde van dat jaar volgde de award voor oppervlaktebehandeling tijdens de Blechexpo in Stuttgart. Ook dit jaar heeft het bedrijf trouwens weer een nominatie in de wacht kunnen slepen, voor de TechniShow Innovation Award in de categorie 'Slim Produceren'.


Q-Fin streeft met het hele bedrijf het gestelde doel na. Blijven innoveren in software en handling solutions is essentieel

VOORHEEN WAS Q-FIN GEFOCUST OP DE MACHINES; NU KIJKEN ZE VEEL MEER NAAR HET PRODUCT

 

Bron: metallerie.pmg.be