Wat is afronden met radius 2?

29-07-2022

Wat is afronden met radius 2?


De Q-Fin toepassingen, Lian legt ze uit. Vorige keer besprak ze de meeste gestelde vragen over het verwijderen van metaalslak. Eerder in deze serie besprak ze het afronden van metalen plaatdelen. Afronden kan met verschillende radiussen, zo ook met radius 2. Lian legt je uit wat dat precies inhoudt en waarom dit soms noodzakelijk is. “De basis: Een radius is een rechte lijn die vanaf het middelpunt van een cirkel naar de rand loopt, een halve diameter. Wanneer je plaatdelen afrondt creëer je een rand met een bepaalde radius. Met radius 2, ook wel aangeduid met R2 of R=2, wordt een radius van 2 mm bedoeld.”

 

Waarom radius 2?


“Het afronden van metalen platen heeft een aantal voordelen: Het product wordt handmatiger en veiliger om mee te werken, daardoor kan er sneller gewerkt worden, en scherpe randen zorgen voor een slechte hechting van verf of coating, waardoor deze kan afbladderen en roest kan ontstaan. Ook wel corrosie genoemd.

Hoe groot de radius specifiek moet zijn verschilt per toepassing vaak wordt dit genormeerd, bijvoorbeeld als P2 of P3. Aangezien, onder andere, de Nederlandse overheid radius 2 hanteert als algemeen voorschrift voor openbare installaties, wordt deze veel gebruikt. De vraag is of een dergelijk forse afronding werkelijk noodzakelijk is. Moet de radius 2 zijn om scherpe randen te voorkomen en een beschermende laag op de kanten te kunnen realiseren, die even dik en sterk is als de laag op de rest van het oppervlak? Deze discussie speelt met name omdat er veel inspanning voor nodig is om tot R2 te komen. Maar is dat tegenwoordig nog zo?”

 

Hoe afronden met radius 2?


“Dit kan op verschillende manieren. Ten eerste, door frezen, maar dat is erg prijzig. Daarnaast kunnen de plaatdelen worden afgerond met abrasieve technieken, zoals schuren en slijpen. Dit kan handmatig of machinaal. Het handmatig aanbrengen van een radius 2 is zeer arbeidsintensief en daarmee zwaar kostprijs verhogend. Bij machinale bewerking van de randen moet, bij veel machines, het plaatmateriaal meerdere keren door de machine gevoerd worden. Als dit vanwege de vorm en contouren van het plaatdeel überhaupt al mogelijk is.

 

De Super Edge Rounder


Bij Q-Fin vonden we dat dit beter kon. Daarom ontwikkelde we de SER600, Super Edge Rounder. Een machine die specifiek is ontwikkeld en gebouwd voor, de naam zegt het al, een grote afronding (R2) op staal. In één doorgang realiseert deze machine een radius van 2 mm op de kanten van een plaatdeel of strip. Hierdoor is deze 5 x sneller dan vergelijkbare machines!”

Q-Fin is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van ontbraammachines en heeft naast de SER600 nog meer specifieke machines voor het bewerken van metalen plaatdelen ontwikkeld. Ontdek ons uitgebreide assortiment!

Afronden met radius 2 is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lian je alles over het afzuigen van stof bij het bewerken van metalen onderdelen.