Wat is afronden?

16-03-2022

Lian legt uit, de Q-Fin toepassingen op een rijtje. Vorige keer besprak ze de meeste gestelde vragen over het slijpen van metalen plaatdelen. Naast slijpen, wordt het afronden van metalen plaatdelen steeds meer de norm. Lian legt je hier alles over uit. Ten eerste, wat is het afronden van metalen plaatdelen precies? “Door metalen plaatdelen af te ronden worden de scherpe randen voorzien van een radius. Een ander woord wat vaak gebruikt wordt is kanten breken of kantenverronding.”

    
Waarom afronden?


“Goed en nauwkeurig afronden wordt steeds belangrijker in de metaalindustrie. Dit om verschillende redenen:
- Het product wordt handmatiger en veiliger om mee te werken. Werknemers of eindgebruikers halen hun handen niet langer open aan scherpe randen, waardoor werknemers dus ook vlotter kunnen werken.
- Scherpe hoeken zorgen voor een slechte hechting van verf of coating, waardoor deze kan afbladderen en er corrosie kan ontstaan.
- Huidige normen vragen om een specifieke vooraf gedefinieerde radius, waardoor het afronden essentieel is geworden.”

Hoe afronden?


“Er zijn verschillende manieren om uw metalen plaatdelen af te ronden. Voordat hiervoor speciale tools en machines werden ontwikkeld, werden afbraam- en lamellenschijven gebruikt. Hierdoor was het afronden een tijdrovend en onnauwkeurig proces.

Momenteel zijn er specifieke handwerktools verkrijgbaar op de markt, hieronder ook freesgereedschappen. Welke garant staan voor een snellere en consistentere afronding dan volledig handmatig. Echter is de kwaliteit nog steeds afhankelijk van degene die de tool bedient. En is de bewerking arbeidsintensief en kostbaar.
Eveneens zijn er verschillende machines verkrijgbaar, die in één doorgang een constante radius aanbrengen op metalen onderdelen. Met maximale GrindingPOWER®, de juiste combinatie van kracht, schuurmiddelen en snelheid, zorgt zo’n machine voor de perfecte kantafronding.Q-Fin is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van machines met maximale GrindingPOWER® die het ontbramen, afronden en finishen combineren. Zo krijgt u niet alleen een handvriendelijk product, maar ook een product dat er perfect uit ziet. Ontdek ons uitgebreide assortiment!

 

Afronden is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lian je alles over het finishen van metalen onderdelen.