Wat is finishen?

07-04-2022

Lian legt uit, de toepassingen op een rijtje. Vorige keer besprak ze de meeste gestelde vragen over het afronden van metalen onderdelen. Een andere essentiële toepassing in de metaalbewerking is het finishen van metalen onderdelen. Wat dat is? En waarom is het zo belangrijk? Lian legt uit.

“Met metaal finishing wordt de eind-afwerking van metalen onderdelen bedoelt. Bij de productie hiervan komen standaard oneffenheden in het oppervlak voor. Het finishen van metaal zorgt ervoor dat deze oneffenheden weggewerkt worden. Dit kan op verschillende manieren.”

 

Waarom finishen?


“Deze laatste stap in het productieproces van metalen onderdelen draagt bij aan de bescherming en esthetiek van de producten. Zo verbetert het finishen het uiterlijk van de onderdelen en daarmee ook de duurzaamheid ervan. Ook maakt het de onderdelen slijtvast en corrosiebestendig. Een glad oppervlak kan gemakkelijker worden gereinigd en heeft minder onderhoud nodig. Ideaal dus voor industrieën waar hygiëne de hoogste prioriteit heeft.”

 

Hoe finishen?


“Metaal afwerken kan op verschillende manieren. Hoewel het vroeger vaak met de hand gedaan werd, bijvoorbeeld met een flex-tool, worden machines tegenwoordig steeds vaker ingezet. Deze automatische machines worden ingesteld voor uw specifieke wensen. Iedere gewenste finish is mogelijk. Zo ook met de finishmachines van Q-Fin. Ik licht nu een aantal mogelijke afwerkingen voor u uit.”

 

Lijn finish slijpen


“‘In lijn geslepen’ oftewel lijn finish is de meest voorkomende eind-afwerking bij metaal, met name van roestvast staal. RVS onderdelen met een in lijn geslepen finish, in de volksmond vaak ‘geborsteld’ of ‘gesatineerd’ genoemd, worden doorgaans gebruikt voor zichtwerk: producten zoals bijvoorbeeld afzuigkappen. Bij het oppervlakteslijpen wordt meestal een korrelgrootte aangegeven die aanduidt hoe fijn het oppervlak geslepen is. Hoe groter het getal hoe fijner de korrel van de slijpband. Zo staat K320 voor een finishing met korrel 320, dit betekend dat er op elke vierkante centimeter 320 slijpkorrels zitten.

Met de machines van Q-Fin kunt u producten van 10 mm breed tot 1500 mm breed de slijpstructuur naar keuze meegeven. Ook een finish met Scotch-Brite of Trizact behoort tot de mogelijkheden. Het wisselen van slijpband is middels het snelspansysteem in een handomdraai gebeurd.” 

Richtingloos slijpen


“Richtingloos slijpen is een vorm van geborstelde finish voor metalen plaatwerk. De term zegt het eigenlijk al, er zit geen richting in de slijpstructuur. Deze richtingloos geslepen finish is onder architecten en machinebouwers zeer populair. Ze kunnen de geslepen producten namelijk in alle mogelijke richtingen gebruiken. Het is een afwerking die met name bij roestvast staal wordt toegepast. Richtingloos slijpen wordt ook wel excentrisch slijpen, orbitaal schuren, dwarrelen, warrelen of bibberen genoemd. Door dat de krassen op het product in alle richtingen lopen is het product veel minder krasgevoelig dan een in lijn geslepen plaat en is nadien nog bij te werken.”

 

Polijsten


“Metalen plaatdelen kun je zo glad als een spiegel slijpen. Als een metalen product een spiegelend of hoogglans oppervlak moet hebben, is polijsten aan de orde. Hierbij wordt het oppervlak eerst stapsgewijs glad geslepen met steeds fijnere slijpmiddelen. In dit voortraject wordt geslepen tot K800. Daarna begint het daadwerkelijke polijsten. Daarbij wordt praktisch geen materiaal meer afgenomen, maar wordt het oppervlak door middel van polijstpasta’s ‘veredeld’. Visueel verandert er dan veel: de matte finish wordt omgezet in een blinkend oppervlak. Daarbij daalt de oppervlakteruwheid steeds meer met allerlei technische voordelen van dien.”

Zoals eerder aangegeven is Q-Fin gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van finish machines. In onze showroom in Bergeijk demonstreren we u graag de mogelijkheden. Kom eens langs of ontdek ons uitgebreide assortiment online!

Finishen is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lian je alles over het verwijderen van metaalslak.