Wat is kantenfrezen?

01-03-2023

Wat is kantenfrezen?


Lotte legt uit. De laatste toepassing: kantenfrezen. In deze blog vertelt Lotte je hier alles over. Te beginnen bij de basis: “Een kant frezen is het aanbrengen van een schuine laskant of radius onder een bepaalde hoek op een metalen werkstuk. Met een freesmachine worden stukjes metaal weggehaald van het originele product, totdat het product de gewenste vorm heeft, ook wel verspanen genoemd.”

 

Waarom kantenfrezen?


“Het aanbrengen van laskanten heeft grote voordelen. De laskant zorgt voor een groter lasoppervlak, waardoor het lastoevoegmateriaal zich op meer plekken kan hechten. Hierdoor verbetert de verbinding tussen de twee plaatdelen en verbetert tevens de doorlassing.

Naast het frezen van een laskant is het ook mogelijk om aan uw product een radius te frezen, van R=2 tot R=8. Het aanbrengen van een radius is gewenst wanneer een product gepoedercoat of verzinkt moet worden. Wanneer de radius niet groot genoeg is zal de coating niet goed hechten en kan het zijn dat het metaal te plaatse door de poedercoating heen komt. De reden hiervoor is dat het oppervlak waaraan de coating zich kan hechten niet groot genoeg is.”

 

Hoe kantenfrezen?


“Kantenfrezen kan op verschillende manieren. Ten eerste zijn er kleine, handzame machines. Ook wel handfreesmachines genoemd. Hierbij heeft u echter een grotere kans op fouten en veel last van trillingen. Daarnaast zijn deze machines zwaar om mee te werken.

Ten tweede bestaan er handbediende tafelfreesmachines, zoals de TopEdge van Q-Fin. Het gebruik van zo’n machine vermindert de kans op fouten. Ook kunt u veel lichter werken en heeft u veel minder last van trillingen.

De laatste mogelijkheid is computergestuurd frezen, ook wel CNC frezen genoemd. Hierbij wordt gewerkt met voorgeprogrammeerde programma’s, waardoor het mogelijk is om efficiënt, betrouwbaar en precies te frezen. Deze manier wordt gebruikt wanneer het gaat om grote series van hetzelfde ontwerp en zelden bij plaatwerk.”

 

Naast de TopEdge voor het frezen van kanten is Q-Fin gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van machines voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen. Ontdek ons uitgebreide assortiment online of kom eens kijken in onze showroom in Bergeijk!

Kantenfrezen is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze eerdere blogs vertellen Lian & Lotte je alles over al onze andere toepassingen.