Wat is metaalslak verwijderen?

03-06-2022

Lian legt uit, de Q-Fin toepassingen. Vorige keer besprak ze de meeste gestelde vragen over het finishen van metalen onderdelen. Aan deze laatste stap in het metaalbewerkingsproces gaan veel stappen vooraf. Zo ook het verwijderen van metaalslak. In deze blog vertelt Lian je hier alles over. Want, wat is een metaalslak precies? “Een metaalslak is een steenachtig stuk afval dat zich vormt bij het smelten van metalen. Deze metaalslakken zorgen voor hoogteverschillen op de producten wat een ongewenst resultaat geeft. Daarom worden deze slakken verwijdert.”

 

Hoe ontstaan metaalslakken?


“Bij het snijden van staal middels plasmasnijden of autogeensnijden kunnen slakken ontstaan. Aan de snijranden van het product ontstaan ophopingen van gesmolten staal. Deze bewerkingsmethodes worden meestal toegepast bij het snijden van dikkere staalplaten. Een aantal factoren hebben invloed op de slakvorming. Zo zal er bijvoorbeeld bij legeringen met veel koolstof meer slakvorming optreden. Maar ook de materiaaltemperatuur, oppervlakte eigenschappen en materiaalsamenstelling bepalen de hoeveelheid slakvorming.”

 

Waarom metaalslakken verwijderen?


“Als eerder aangegeven zorgen metaalslakken voor oneffenheden in metalen onderdelen. Dit draagt niet bij tot de sterkte en bescherming van metaal, maar is eerder een vorm van afval. Ook zien metaalslakken er niet aantrekkelijk of professioneel uit. Als laatste, bemoeilijkt het het aanbrengen van een hechtende coating op het oppervlak. Reden genoeg dus om de slakken te verwijderen. Maar hoe?”

Hoe metaalslakken verwijderen?


“Hoewel metaalslakken ook manueel kunnen worden verwijderd, met hamer en beitel, wordt dit steeds minder vaak gedaan. Het is tijdrovend en onveilig voor de productiemedewerker.
Tegenwoordige zijn er steeds meer machines verkrijgbaar voor het verwijderen van metaalslakken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale slakkenmepper borstels. Deze borstels kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden in de ontbraammachines van Q-Fin, om zo makkelijk en snel slakken te verwijderen. Daarnaast hebben we een vrijstaande 600 mm en 1200 mm brede deslagging machine ontworpen, speciaal voor het verwijderen van slakken. Door deze machine vóór een ontbraammachine te plaatsen voorkomt u dat de verwijderde slak in de ontbraammachine terecht komt. Dit komt ten goede aan de levensduur van de ontbraammachine.”

 

Bij Q-Fin blijven we continu innoveren om de beste machines voor u te creëren. Ontdek ons uitgebreide assortiment online of kom eens langs in onze showroom in Bergeijk.