Wat is microjoints verwijderen?

14-02-2023

Wat is microjoints verwijderen?


Lian legt uit, onze toepassingen op een rij. Vorige keer besprak ze de meeste gestelde vragen over het verwijderen van een oxidehuid. Bij het snijden van metalen plaatdelen wordt soms gebruik gemaakt van microjoints. In deze blog geeft Lian u antwoord op de meest gestelde vragen over deze microjoints.

“Een microjoint is de verbinding tussen het gesneden materiaal en de restplaat. Microjoint verbindingen zijn een handige manier om kleine snijdelen aan de plaat verbonden te houden, door een klein deel van het productcontour niet door te snijden. Het product blijft zo in de plaat hangen en valt niet in het snijbed. Zo voorkomt u dat producten ‘doorvallen’. Ook lange smalle producten, die door warmte-inbreng kunnen vervormen, worden op deze manier gefixeerd waardoor ze minder vervorming hebben. Het grootste voordeel is dat alle kleine producten in één lichting van tafel te lichten zijn. Dit scheelt aanzienlijk in tijd voor het uitrapen en daarmee handlingkosten.

 

De toepassing van microjoints wordt vooral bij kleinere producten die uit dunne RVS platen worden gesneden toegepast. Bij het lasersnijden van fijn plaatwerk worden de uitgesneden roestvast stalen plaatdelen dan ook vaak in de plaat gehouden middels deze microjoints. Na het snijden worden de producten uit de plaat gebroken en blijft er een nokje aan het product zitten. Dit scherpe uitsteeksel, als het ware een kleine braam, aan de buitenrand van het product is niet gewenst om verschillende redenen.”

 

Waarom microjoints verwijderen?


“Microjoints zijn een nadelig gevolg van deze gekozen bewerkingsmethode. Ten eerste, ziet het product er niet strak uit met een uitsteeksel. Als dat al niet genoeg reden is kan de scherpe microjoint daarnaast uw medewerkers verwonden, hecht een eventuele coating slechter en kan vuil blijven hangen achter het uitsteeksel. Genoeg redenen dus om de microjoints te verwijderen. Maar hoe?”

 

Hoe microjoints verwijderen?


“Hoe haal je microjoints makkelijk en snel weg zonder de contouren van het product ongewenst te veranderen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u de microjoint met een handmatige slijpmachine verwijderen. Hiervoor is echter een vaste hand nodig om ervoor te zorgen dat u de contouren van het product niet ongewenst verandert. Ook kunt u ervoor kiezen om de microjoints te verwijderen met een standaard schuurband. Het nadeel hiervan is dat het product ongewenst wordt afgerond. Daarnaast kunt u kiezen voor een slimme handbediende machine, zoals de SkipJoint van Q-Fin. Hiermee verwijdert u de microjoints veilig, snel en met uiterst lichte inspanning. In tegenstelling tot het wegslijpen van microjoints met een standaard schuurband, wordt hierbij het product niet ongewenst afgerond.”

Naast de SkipJoint, is Q-Fin gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van andere metaalbewerkingsmachines. Ontdek ons uitgebreide assortiment!

Het verwijderen van microjoints is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lian je alles over het frezen van kanten.