Wat is ontbramen?

14-02-2022

In 2022 licht Lian, onze Marketeer, onze toepassingen een voor een uit. Dit keer bespreekt ze de meest gestelde vragen over ontbramen. Zoals, wat is ontbramen nu precies? Lian legt het graag aan u uit: “Tijdens het snijden van metalen onderdelen kunnen scherpe, opstaande randen of, in andere woorden, bramen ontstaan. Het verwijderen van deze bramen wordt ontbramen of afbramen genoemd.”

 

Waarom bramen verwijderen?


“Het ontbramen van werkstukken heeft een aantal voordelen:
• Doordat de scherpe randen verwijderd worden, worden verwondingen voorkomen. Ook wordt het product zo handzaam.
• Het materiaal ziet er strakker en mooier uit.
• Vuil wordt beter afgeweerd.
• Het materiaal is beter bestendig tegen weersinvloeden.
• Een eventuele coating hecht beter. Kortom, ontkomt u niet aan het afbramen van uw producten, wanneer u een kwalitatief goed product wilt afleveren.” 

Hoe ontbramen?


“Binnen de metaalverwerkende industrie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van twee mechanische ontbraamprocessen: handmatig of machinaal. Ik leg beide processen graag aan u uit.”

 

Handmatig ontbramen


“Hierbij kunt u denken aan een metaalvijl, haakse slijper of Flex-machine. De betreffende afbraamgereedschappen kunnen hierbij naar behoeve worden gemonteerd. Handmatig afbramen kost veel tijd en energie, is belastend en ongezond voor de bediener en geeft doorgaans geen constante finishkwaliteit.”

 

Machinaal ontbramen


“Ieder jaar wordt het aanbod van ontbraammachines uitgebreid. De manier van ontbramen kan daarom per machine en fabrikant erg verschillen. Zo bestaan er handbediende, oftewel semiautomatische ontbraamtafels, maar ook volledig automatische ontbraammachines met doorvoerband.
Steeds meer bedrijven stappen over van handmatig naar machinaal afbramen. Enerzijds omdat het in het huidige werkklimaat lastig is om arbeidskrachten te vinden. Anderzijds omdat afnemers een constante afwerkingskwaliteit eisen. Tevens is een ontbraammachine eenvoudig te bedienen en vele malen sneller dan ontbramen met de hand. Hoeveel sneller verschilt per machinefabrikant. De efficiëntie gaat omhoog, waardoor de investering snel wordt terugverdiend.”

 

Q-Fin is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van ontbraammachines. Met onze machines haalt u het beste uit de markt in huis: ze zijn namelijk minimaal drie keer zo snel zijn als vergelijkbare machines. Wilt u ook zo efficiënt mogelijk ontbramen? Ontdek ons uitgebreide assortiment!

Het ontbramen van metaal is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lian je meer over het slijpen van metalen onderdelen.