Wat is oxidehuid verwijderen?

19-01-2023

Wat is oxidehuid verwijderen?


Lotte legt uit. Vorige keer besprak ze de meeste gestelde vragen over stofafzuiging. Na het snijden van stalen plaatdelen kan er naast metaalslak ook een oxidehuid op de randen van gesneden staal ontstaan. Voor verdere bewerkingen is het wenselijk deze oxidehuid te verwijderen. In deze blog vertelt Lotte je hier alles over. Te beginnen met: Wat is oxidehuid verwijderen?

“Een oxidehuid is de harde laag die na het snijden achterblijft op de snijkant, doordat het materiaal heeft gereageerd met zuurstof. Dit is veelal het geval bij het plasma- en lasersnijden van stalen plaatdelen met zuurstof. Dit zwartkleurig laagje oxide op de snijkanten van het moedermateriaal, wordt ook wel oxidehuid of laseroxide genoemd. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. Ook wordt de term ‘walshuid’ hiervoor wel eens gebruikt maar dat is een misverstand. De walshuid van een product bevind zich namelijk aan de boven- en onderzijde van het plaatdeel.”

 

Waarom oxidehuid verwijderen?


“Een oxidehuid op plaatdelen heeft verschillende nadelen. Ten eerste, zorgt deze huid ervoor dat coatings slechter hechten op de snijkanten. Hierdoor kan deze afbladderen en verlaagt het dus de levensduur van uw producten. Daarnaast zorgt een oxidehuid voor zwakkere lasnaden en vergroot het de kans op lasfouten.
Wanneer uw producten moeten worden voorzien van een coating of las, is het noodzakelijk om de oxidehuid te verwijderen.”

 

Hoe oxidehuid verwijderen?


“Het verwijderen van een oxidehuid kan op verschillende manieren. Zo kunt u het wegslijpen, staalstralen of chemisch verwijderen. Een andere optie is om het product bewust te laten roesten. Hierdoor lost de oxidehuid min of meer op en kan deze eenvoudig door schuren verwijderd worden. Tegenwoordig is er naast deze mogelijkheden nog iets nieuws op de markt: machines met borstels met een speciaal ontwikkelde draadvulling. Door uw onderdelen door deze machines te voeren, verwijderen ze automatisch de oxidelaag. Tevens kunnen er daarna andere bewerkingen plaatsvinden, zoals het afronden of aanbrengen van een finish.

Om te bepalen welke manier van verwijderen voor uw producten optimaal is, moet u rekening houden met verschillende factoren:
- De dikte van de oxidehuid
Over het algemeen kan het volgende worden gesteld: Hoe dikker het materiaal, hoe dikker de oxidehuid en hoe moeilijker deze te verwijderen is.
- De grootte van uw product
In de automatische machines kunnen onderdelen tot een bepaalde grootte verwerkt worden. Heeft u een breder of hoger product? Dan moet u kijken naar alternatieven.”

Met de door Q-Fin ontwikkelde machines kunt u in combinatie met de juiste borstels, deze oxidehuid eenvoudig verwijderen op uw plaatdelen tot wel 1500 mm breed. Hiervoor bevelen wij borstels aan met een speciaal ontwikkelde draadvulling. Deze borstels maken een optimale oxidelaag verwijdering mogelijk en garanderen heldere metalen snijkanten.

In de machines van Q-Fin kunnen deze borstels gecombineerd worden met andere bewerkingsmethode voor het optimale resultaat. Ontdek alle mogelijkheden van ons uitgebreide assortiment!

Het verwijderen van oxidehuid is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lotte je alles over het verwijderen van microjoints.