Wat is slijpen?

24-02-2022

In 2022 licht Lian, onze Marketeer, onze toepassingen een voor een uit. Vorige keer besprak ze de meeste gestelde vragen over afbramen. Een manier om onder andere bramen te verwijderen is slijpen. In deze blog vertelt Lian je hier alles over. Te beginnen met: Wat is slijpen? “In korte woorden is het een verspaningstechniek waarbij materiaal wordt afgenomen met behulp van een slijpband of schuurschijf. Zo kunt u bramen of oneffenheden verwijderen, het oppervlakte glad maken of een bepaalde slijpstructuur in het materiaal aanbrengen.”

 

Waarom slijpen?


“Als u producten wilt afleveren met een nauwkeurig en glad oppervlak, is slijpen een must. De gladheid van een oppervlak bepaalt ook hoeveel vuil er aan kan hechten en hoe makkelijk het schoon te houden en te reinigen is. Dit zijn belangrijke eisen als het bijvoorbeeld gaat om voedingsmiddelen en gezondheid.” Daarnaast is een glad oppervlak van belang voor verdere bewerkingen zoals lassen of zetten. 

Hoe slijpen?


“Er valt veel te kiezen wanneer u kiest voor het slijpen van metalen plaatdelen. Q-Fin heeft semi-automatische en volautomatische slijpmachines in het assortiment. Maar er bestaan ook handbediende machines zoals een haakse slijper. Bij al deze vormen kunt u kiezen met welke korrelsoort en de ruwheidswaarde geslepen wordt. De verschillende opties hiervan leg ik graag aan u uit.” 

Met welke korrel moet ik slijpen?


“In het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen grove korrels en fijne korrels. Grove korrels worden vaak gebruikt om bijvoorbeeld beschadigingen, verontreinigingen en een harde walshuid van het plaatoppervlak te verwijderen. Hierna kan er aan een oppervlaktefinish gedacht worden, waarvoor fijnere korrels of een scotch-brite gebruikt worden.
In het algemeen worden grove korrels gebruikt als de afwerking van de oppervlakte niet essentieel is voor het werkstuk, wanneer een grote oppervlakte bewerkt moet worden of wanneer het een nabewerking behoeft zoals bijvoorbeeld een poedercoating bij staal producten. Ook wel voorslijpen genoemd.
Fijne korrels, daarentegen, worden gebruikt als de oppervlakte finish essentieel is. Voor een meer nauwkeurige bewerking van kleinere oppervlakte, lagere ruwheidswaarde en producten waarbij het visuele aspect een rol speelt, vaak rvs plaatdelen, worden ook fijne korrels gebruikt. Dit noemt men naslijpen of finishen”

 

Wat is de gewenste ruwheid?


“Slijpen is mogelijk op meerdere gradaties van ruwheid. Doorgaans wordt hierbij naar de gemiddelde ruwheid gekeken, aangeduid met ‘Ra’. De ruwheidswaarde na het slijpen van een onderdeel wordt bepaald door de slijpkorrel, de slijpsnelheid en de hoeveelheid materiaalafname.
De gewenste ruwheid kan variëren per product en materiaalsoort. Zoals eerder besproken is het bijvoorbeeld in de voedings- en gezondheidssector erg belangrijk dat een product zo glad mogelijk is.” 

Wat voor soort slijpband(en) moet ik gebruiken?


“Er zijn verschillende soorten slijpbanden waar u uit kan kiezen. Voor de toepassing waar we hiervoor over gesproken hebben, vlakslijpen, kunt u bijvoorbeeld slijpbanden met een grove of fijne korrel of een scotch-brite band gebruiken, zoals hierboven beschreven. Maar alleen daarmee heeft u de keuze nog niet gemaakt. Om de juiste slijpband te kiezen spelen verschillende factoren een rol:
- Welk materiaal gaat u bewerken?
- Welke vorm heeft het te slijpen product?
- Hoe zal de slijpband belast worden?
- Uit welk basismateriaal moet de slijpband hiervoor bestaan?
- Gaat u nat of droog slijpen?
- Is de slijpband bestand tegen water?
We helpen u graag met het beantwoorden van deze vragen.”

 

Q-Fin is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van zowel semi-automatisch als volautomatische slijpmachines. En dat met een snelheid van minimaal 3x meer dan vergelijkbare machines. Ontdek ons uitgebreide assortiment!

Het slijpen van metalen plaatdelen is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lian je alles over het afronden van metalen onderdelen.