Wat is stofafzuiging?

15-12-2022

Wat is stofafzuiging?


Lotte legt uit. Vorige keer besprak Lian de meeste gestelde vragen over het afronden met radius 2. Bij het bewerken van metalen onderdelen komt veel stof vrij. Daarom ontwikkelde Q-Fin ook twee machines voor het afzuigen van dit slijpstof. Lotte vertelt je hier alles over. “Het woord stofafzuiging zegt het eigenlijk al. Dit is het afzuigen van het vrijkomende slijpstof bij het bewerken van metaal.”

 

Waarom stofafzuiging?


“Slijpen, ontbramen, afronden en finishen zijn veelvoorkomende en noodzakelijke werkzaamheden in de metaalindustrie. Bij al deze werkzaamheden komt een aanzienlijke hoeveelheid stof vrij die gezondheidsklachten kan veroorzaken en hinderlijk en vervuilend is in de werkomgeving. Het is dus van groot belang om dit metalen slijpstof goed af te zuigen. Een schone werkomgeving verhoogt niet alleen de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers, maar draagt ook bij aan een hogere productiviteit.”

 

Hoe stof afzuigen?


“In veel gevallen is het mogelijk om het stof bij de bron af te zuigen. Of het nu gaat om handgereedschap of een stationair opgestelde machine. Afhankelijk van de grootte van de machine kunnen hiervoor verschillende afzuigtechnieken gebruikt worden.

Ook bestaat er verschil tussen nat- en droogfilters. Bij natfilters wordt het slijpstof door het water getrokken. Uit het oogpunt van brandveiligheid en het voorkomen van explosiegevaar bij het afzuigen van aluminium slijpstof bevelen wij deze natwerkende afzuiginstallaties aan bij ieder plaat verwerkend bedrijf dat slijpt of ontbraamt. Het is niet voor niets dat brand in een metaalbedrijf vrijwel altijd ontstaat in de afzuiger of in het leidingwerk. Tevens is het vervangen van de filters bij een natwerkend afzuigsysteem niet nodig.”

 

Q-Fin is gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van diverse machines. Zo hebben we ook 2 natwerkende afzuiginstallaties in ons assortiment. Ontdek deze en andere machines online of kom eens langs in onze showroom in Bergeijk!

Stofafzuiging is slechts een van de toepassingen waar onze machines u bij kunnen helpen. In onze volgende blog vertelt Lotte je alles over het verwijderen van oxidehuid.