Wereldprimeur Q-Fin: SER1200 Multibrush voor ontbramen afronden en richtingloze finish

14-10-2022

Wereldprimeur Q-Fin: SER1200 Multibrush voor ontbramen, afronden en richtingloze finish


Alle finishmogelijkheden in één machine


Q-Fin introduceert de SER1200 Multibrush, een combimachine die vlakke plaatdelen snel ontbraamt en afrondt en ze tevens voorziet van een richtingloze finish. Alle bewerkingsstations in de machine zijn bovendien volledig automatisch te besturen, zelfs vanuit ERP. De machinefabrikant uit Bergeijk presenteert deze wereldprimeur op de Euroblech.

Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de belofte: alle finishmogelijkheden in één machine. Het team van Q-Fin proefde de behoefte aan zo’n oplossing in de markt, waar machinaal ontbramen, afronden en finishen in de afgelopen jaren steeds populairder is geworden vanwege de hoge kwaliteitseisen die in steeds meer branches aan plaatwerk worden gesteld.


Alle finishmogelijkheden in één machine. Dat is de belofte van de SER1200 Multibrush, die Q-Fin als wereldprimeur op de EuroBLECH introduceert.

Meer power


De inspanningen van de engineers hebben geresulteerd in de SER1200 Multibrush, die de afgelopen periode uitgebreid is getest en doorontwikkeld in het eigen Experience Center in Bergeijk. Q-Fin eigenaar Anton Bax en zijn medewerkers zijn blij verrast met het resultaat. “Dat is zelfs beter dan we hadden verwacht.” De belangrijkste eis die Q-Fin van meet af aan stelde aan de combimachine was dat hij in alle opzichten meer power moet hebben dan de andere beschikbare systemen op de markt. Dat is gelukt. De Multibrush borstelt zelfs zo agressief, dat bij de tests alle zeilen moesten worden bijgezet om er voor te zorgen dat de plaatdelen op de lopende band bleven liggen.

 

High-end plaatbewerkers


Anderen zijn ook al overtuigd van de kwaliteiten van deze combimachine. Het eerste exemplaar wordt in oktober geïnstalleerd bij Arbel las- en plaatwerkindustrie in Valkenswaard. In januari kan
Van Bussel Metaaltechniek in Asten zijn machine verwachten. Deze twee eerste klanten zijn precies de eindgebruikers die Q-Fin voor deze machine op het oog heeft: high-end plaatbewerkers die richting Industrie 4.0 willen. Zij kunnen met deze alleskunner heel veel uren uitsparen en de perfecte afwerking van hun plaatwerk bereiken.


De Multibrush biedt ruimte aan verschillende units. Al naar gelang de specifieke wensen en toepassingen van de klant zijn verschillende configuraties mogelijk, met meerdere (tot maximaal vijf) bewerkingsstations.

Meerdere configuraties mogelijk


De Multibrush biedt ruimte aan verschillende units die in een lijn achter elkaar worden geplaatst. Al naar gelang de specifieke wensen en toepassingen van de klant zijn verschillende configuraties mogelijk, met meerdere (tot maximaal vijf) bewerkingsstations. Het eerste station kan een slakkenmepper zijn om slakken van snijdelen te verwijderen. Maar even goed een slijpband voor het verwijderen van bramen of indien gewenst het aanbrengen een mooie lijnfinish. Vervolgens kan een volgend station met tegen elkaar indraaiende komborstels zorgen voor de afronding van het plaatdeel en het oppervlak een egale finish geven. Dat zijn allemaal technieken die Q-Fin al jaren toepast in zijn machines. Nieuw voor Q-Fin zijn de Multibrush rondborstels voor een richtingloze finish in het volgende station. Maar bij deze techniek is een verbeteringsslag van 20 procent gemaakt ten opzichte van bestaande systemen. Dit station in de Multibrush machine heeft maar liefst zes borstels die in drie richtingen kunnen bewegen. “Met als resultaat dat onze borstels veel meer dwarrelen dan andere borstelsystemen”, aldus Bax. Achter de rondborstels kan als laatste bewerkingsstation nog een slijpband worden geplaatst.


Met de zes Multibrush rondborstels voor een richtingloze finish heeft Q-Fin een verbeteringsslag van 20 procent gemaakt ten opzichte van bestaande systemen. De Multibrush borstels dwarrelen veel meer.

Gebruiksvriendelijke bediening


Veel aandacht is besteed aan een gebruiksvriendelijke bediening. Met de nieuwste software kan de operator het touchscreen aan de voorzijde intuïtief bedienen en stelt de machine zich als het ware zelf in. Q-Fin levert zijn machines tegenwoordig met programma-keuze in het bedienmenu. Dat geldt ook voor de nieuwe Multibrush. De operator kan hierbij op het HMI-scherm kiezen uit een aantal vooringestelde programma’s, bijvoorbeeld voor een bepaalde finish en/of een grote afronding, in combinatie met de juiste materiaaldikte. Daarnaast kan hij ook zelf programma’s inzetten voor producten die regelmatig terug komen. Na het ijken van de borstels en de keuze van het juiste programma stelt de machine automatisch de juiste borstelrichtingen, rotatie- en doorvoersnelheden in waarmee de kwaliteit van de producten reproduceerbaar wordt.
De software is ook klaar voor een koppeling aan een barcode scanner, die eveneens op de machine zit. Zo kan een programma worden ingescand, waarna de Multibrush vanzelf loopt. Automatisch programma’s laden vanuit ERP is ook mogelijk. De machine is dan op afstand te bedienen en uit te lezen vanaf een tablet of laptop.

In het Experience Center van Q-Fin liggen reeds verschillende plaatdelen, die door de Multibrush zijn bewerkt en illustreren dat de mogelijkheden legio zijn: grotere en kleinere delen, met verschillende binnen- en buitencontouren, dun RVS-materiaal maar ook dikkere stalen onderdelen. “Voor iedereen die een grote afronding wil doen op staal werkt deze machine, door de combinatie van twee verschillende borstelsystemen, ook perfect”, aldus Anton Bax.

Q-Fin gaat op de Euroblech groots uitpakken met de Multibrush. De wereldprimeur uit Bergeijk dingt ook mee naar de Euroblech Awards in de categorie oppervlaktetechniek.

Q-Fin Quality Finishing Machines
Hal 12, stand H93

 

Bron: PlaatBewerkingsNieuws