QFI_Slider_Toepassingen-ruwheid

Ruwheid slijpen

“Het oppervlak wordt op een vooraf bepaalde waarde van kleine uitstekende deeltjes, punten en onregelmatigheden (ruwheid) geslepen”

 

Slijpen is mogelijk op meerdere gradaties van ruwheid. De ruwheidswaarde van het product-oppervlak wordt met een getal weergegeven. Doorgaans wordt hierbij naar gemiddelde ruwheid gekeken, aangeduid met ‘Ra’. Op deze ruwheidswaarde kan geslepen worden. Dit wordt ook wel precisie slijpen genoemd. De slijpkorrel bepaalt vaak de gladheid (ruwheid) van het oppervlak. Hoe kleiner de korrel hoe gladder. Kenmerkend bij fijnslijpen is dat de slijpsnelheid hoog is en de materiaalafname klein.

De gewenste of voorgeschreven ruwheid hangt samen met de toepassing van het product. Of het vrij moet zijn van aanhechtende micro-organismen, of het zichtobject is of niet, etc. Hoe gladder het oppervlak, hoe minder vuil zich kan hechten. Verder is een glad oppervlak ook eenvoudiger schoon te houden en te reinigen. Dit zijn belangrijke voordelen als het gaat om voedingsmiddelen en gezondheid.

 

Bij Q-Fin hebben we machines voor het slijpen op elke gewenste ruwheid en volgens alle klantspecificaties en voorgeschreven eisen en normeringen. Via een demo in onze showroom in Bergeijk laten wij u graag zien wat we allemaal kunnen. We kunnen u ter plaatse middels een meting ook laten zien welke ruwheid we na het finishen behaald hebben op uw eigen product.

Al onze volautomatische machines zijn geschikt voor het slijpen op ruwheid of op dikte (0,1 mm tolerantie).