Vaart maken
Dat gebeurt in eerste instantie met de launching customers van Q-Fin Handling Solutions. Eén daarvan is Inno Metaal. Nog voordat dit Eindhovense bedrijf er echt mee aan de slag gaat, heeft Affix al een eerste succesje geboekt: “Inno Metaal wil alle producten in de lengterichting hebben liggen”, zegt De Greef. “Dat is ons gelukt met enkele aanpassingen, die we op heel korte termijn hebben kunnen realiseren. Dat zijn geen lange trajecten, we kunnen echt vaart maken.”
Vaart maken is een aspect dat Gertjan van den Hazelkamp, directeur en mede-eigenaar van Inno Metaal wel aanspreekt. Hij fungeert met zijn bedrijf graag als launching customer en is zelfs een van de aanjagers van de inspanningen om het ontbraamproces te automatiseren. Inno Metaal maakt specialistisch fijn plaat- en laswerk en complete assemblages inclusief besturingen, aandrijvingen en geavanceerde software. Bij het bedrijf zijn meerdere ontbraammachines operationeel, waaronder twee van Q-Fin. Hier worden de plaatdelen die van de lasersnijmachine en de ponslasercombinatie komen, gestapeld aangeleverd. Vervolgens worden ze handmatig doorgevoerd. De voornaamste reden om deze handling te automatiseren is het structurele personeelstekort. Van de Hazelkamp: “Het is heel moeilijk mensen te vinden voor dit type werk. Het is saai en eentonig, zeker bij grote series. Vaak geven mensen na een of twee maanden al aan het niet meer te willen doen.”
Veelbelovende pilot
Inno Metaal is over de hele linie bezig om meer te doen met minder mensen. Daarom is het bedrijf de automatiseringsgraad aan het opvoeren en hiervoor wordt ieder proces onder de loep genomen. Een vision expert heeft al eens een automatiseringscan in de hele fabriek gedaan met als centrale vraag: waar kunnen we arbeid wegnemen? Alle processen zijn bekeken en het ontbraamproces kwam daar sterk uit. Dat was voor Van den Hazelkamp reden om Q-Fin te benaderen met de vraag om samen het avontuur aan te gaan. Samen hebben ze een eenvoudige pilot gedraaid met een robot en een 3D-vision camera. De resultaten waren zo veel belovend, dat ze besloten door te pakken. Te meer omdat Q-Fin ook steeds meer verzoeken kreeg van andere klanten.
Uitdagingen voor grippers
Inmiddels is bij Inno Metaal een nieuwe F1200 XL machine geplaatst met vier werkstations die allemaal aan te sturen zijn, inclusief automatische hoogteverstelling op de borstelmotoren en slijpbanden. Hier wordt nu binnenkort een handlingoplossing aan gekoppeld. Daarmee gaat de engineering-afdeling van Inno Metaal samen met de mensen van Affix en Q-Fin aan de slag. Van den Hazelkamp verwacht vooral tegen wat uitdagingen voor de grippers aan te lopen. “We denken een bibliotheek van zo’n twintig grippers op te moeten bouwen, waarmee we ons hele producten assortiment kunnen oppakken. Daarom hebben we al een snelwisselsysteem voor die grippers aangeschaft.”
Q-Fin heeft de doelstelling om zeker 80 procent van het ontbraamwerk bij de klanten te automatiseren. Van den Hazelkamp noemt dat een reëel perspectief, in ieder geval voor zijn bedrijf. “Of zo’n percentage haalbaar is, hangt natuurlijk af van de specifieke bedrijfssituatie. Maar wij hebben veel herhaalwerk en relatief grote series. Bovendien worden de delen al gestapeld aangeleverd vanuit onze laser en ponslaser. Daarom denk ik dat we met het opbouwen van een gripperbibliotheek al heel snel uit de voeten zullen kunnen.”
Naast Inno-Metaal is ook VDL Technics in Boxtel een launching customer voor de wat grotere plaatdelen. Anton Bax zal de vorderingen bij beide bedrijven met meer dan gemiddelde interesse volgen. Want hij proeft een grote behoefte voor dit soort oplossingen in de markt. “We hebben zo drie á vier klanten die zeggen dat ze het ook willen hebben als het werkt. En het werkt. Daar zijn we van overtuigd!”