Arbèl: Precisielas- en plaatwerk in aluminium, RVS en staal.

11-04-2018

"Die machine hadden we een jaar eerder moeten aanschaffen!''


Het Valkenswaardse Arbèl is met zijn plaat- en bankwerk en licht constructiewerk toeleverancier van machineonderdelen. Het bedrijf maakt prototypes en kleine series metaalproducten van staal, aluminium en RVS voor klanten in uiteenlopende branches.

Breed, divers, afwisselend zijn de termen die bij het be­drijf horen. Een product kan 1 millimeter groot zijn, maar ook 3 meter. Als er in een week 500 producten de deur uitgaan, knipperen de medewerkers niet met hun ogen. Gebeurt wel vaker. niks bijzonders. En het is goed en perfect of het gaat de deur niet uit. Arbèl heeft zelfs een beschermings­plaatje geleverd dat met een ruimtevaartcapsule van ESA het heelal in is geweest. Heel veel hoger kun je met je kwalileit niet kotnen, wel?

En dan is het wel leuk te weten dat Q-Fin ook een vinger heeft in de prestaties van Arbèl Want sinds september 2016 maakt onze F200XL deel uit van hel machinepark van hel bedrijf van directeur Simon van Kuijk. En zijn eerste ontboezeming is duidelijk: "Die hadden we een jaar eerder moeten aanschaffen! Want we zijn er supertevreden over.''

Waauuw, dat scheelt veel tijd

"Vóór die aanschaf hadden we enkel een ontbramings- en afrondmachine voor grote werkstukken," laat chef werkplaats Gerard Verrijt weten. ''De kleinere onderdelen deden we met de hand. En we hebben nogal wat kleine componenten. Dus het is een flinke stap vooruit. Tel maar uit als je met 13 medewerkers elk onderdeeltje handmatig moet poetsen en afronden. Wat dat alles bij elkaar aan uren kost, terwijl de machine dat in een paar tellen doet. Ik schat dat machinaal afronden 10 tot 15 keer zo snel gaat. Het eerste wat mijn mensen zeiden, was dan ook: 'Waauuw. dal scheelt veel tijd!' Het was echt een verademing.''

Simon kan die uitroep wel glohaal kwantificeren. ''Van alle kleine aluminium en RVS-producten die we afleveren, ronden we nu 90% machinaal af. Wat de Q-Fin-machine in 1 uur doet, kan 1 medmerker nog niet in 1 dag doen. Hel scheelt echt enkele mensen die we anders extra in dienst hadden moeten nemen. Dus de machine hebben we snel terugverdiend."

Praktische toevoeging

Gerard: "De machine is ook erg gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Na de uitleg hij de installatie kon iedereen er direct mee aan de slag. Handig is bijvoor­beeld dat je de snelheid traploos kunt regelen en dat je het product door de machine heen kunt volgen. Dus mocht een werkstuk verschuiven, dan zie je dat meteen. En schuurmiddelen gaan ook lang mee, omdat het verbruik zeer gering is."

Gebeurt het vaak dat werkstukken verschuiven? "'Nee, zeker niet. Alleen als de transportband na verloop van tijd vuil wordt en gereinigd moet worden. Reinigen doen we nu met een doekje en water, dat is onderdeel van het normale gebruik. Het is snel gebeurd, maar je kent dat, hè, daar heeft nooit iemand zin in. Misschien kan Q-Fin eens kijken of ze een automatische reinigingsunit kunnen inbouwen. Dan is dat met één druk op de knop uit te voeren.

Dat zou dan weer een praktische toevoe­ging zijn. Daar staan de machines van Koen de Waard ''ook om bekend. Ze zijn vanuit de praktische behoefte aan kwaliteit en gebruiksgemak gebouwd. Echt een aanrader, deze ontbramer c.q. afronder. We zijn zeker ook geïteresseerd in de verdere ontwikkelingen bij Q-Fin.''

"Koen is de medegrondlegger van Q-Fin. Hij was ongeneeslijk ziek m overleed in mei 2017. Zijn kennis heeft hij overgerdragen aan de Q-Fin Kennisclub. Op deze basis bouwt Q-Fin verder.

Bron artikel : ALURVS.nl | www.alurvs.nl

Snel dubbelzijdig ontbramen

23-03-2018
Joost Kouwenbergh, program manager Q-Fin voert de F600 ont­braammachine met te ontbramen werkstukken.

Snel dubbelzijdig ontbramen, Q-Fin heeft daar een eenvou­dige oplossing voor bedacht. In hal 8 A038 is dat te zien. Daar heeft Q-Fin de F6oo ont­braammachine voorzien van een terugvoeroplossing.

De oplossing bestaat uit een een lopende band die aan het eind het aan één zijde het ontbraamde werkstuk terugvoert naar het be­gin van de machine, waar de ma­chineoperator vervolgens de an­dere zijde van het werkstuk door de ontbraammachine kan voeren.

‘Wat speelt op deze Technishow is manloos werken. Bedrijven die maar één product hebben, kun­nen zeer ver gaan in het automa­tiseren. De meeste bedrijven heb­ben echter veel producten met vele verschillende afmetingen te verwerken. Die bedrijven zoek naar eenvoudige hulpmiddelen, zoals deze terugvoerband’, zegt Joost Kouwenbergh, program manager Q-fin. ‘Door het product terug te voeren en de andere zij­de te ontbramen zijn we ook nog eens sneller dan een dubbelzij­dige ontbraammachine.’

Q-Fin had nog een eye-catcher op de stand en dat is de F200 XL ontbraammachine die samen werkt met een handlingrobot uit de FS Series van Berlinger uit Bladel. ‘Dit bedrijf is gespecialiseerd in automatisering en robotisering en heeft voor ons een opstelling bedacht die verschillende werkstukken van een lopende band kan pakken en plaatsen in onze F200 XL ontbraammachine. De werkstukken worden herkend door vision­technieken. Dit betekent niet dat wij lopende banden en robots gaan verkopen. Nee, dat we bli­jven specialist in finishing.’

Q-FIN
HAL 8, A038

Bron artikel : Vraag & aanbod | www.vraagenaanbod.nl

Primeur voor VDL Industrial Modules met New Design Q-Fin

19-03-2018
De Ultimate set die Q-Fin aanbiedt bestaat uit een F200 XL voor het bewerken van kleine onderdelen van 10 tot 200 mm breed, een F1200 voor plaatdelen tot 1200 mm breed en een natwerkende afzuiger. VDL Industrial Modules verwacht hiermee zeker 30.000 euro op jaarbasis te besparen.

Q-Fin presenteert op de TechniShow haar machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke plaatuitslagen in het nieuwe 2018-design. Vlak voor de beurs zijn de eerste nieuwe machines geïnstalleerd bij VDL Industrial Modules in Helmond. VDL Industrial Modules heeft gekozen voor de Ultimate set die Q-Fin aanbiedt. Deze bestaat uit een F200 XL voor het bewerken van kleine onderdelen van 10 tot 200 mm breed, een F1200 voor plaatdelen tot 1200 mm breed en een natwerkende afzuiger. Martijn Speulman, bedrijfsleider plaatwerkfabriek bij VDL Industrial Modules, verwacht hiermee zeker 30.000 euro op jaarbasis te besparen.

Speulman vindt het innovatieve nieuwe design van Q-Fin met de doorzichtige kunststof beplating en de led-verlichting die de status van de machine aangeeft, prachtig. De F200 XL en de F1200 hebben een plek gekregen in de ontbraamhoek, vooraan in de plaatwerkfabriek. “Zulke mooie machines vinden klanten toch leuk om te zien.”

Dun hoogwaardig RVS plaatmateriaal
Maar VDL Industrial Modules heeft de machines toch vooral gekocht vanwege hun finishing-kwaliteiten en de voordelen die ze opleveren in het proces. De plaatwerkfabriek verwerkt vooral dunwandig hoogwaardig RVS tot 3 mm. Dat gebeurt vooral voor de semicon-industrie. ASML is een grote klant, maar ook Neways, VDL ETG, Defensie, Fuji Seal Europe en Prowise, dat digiborden voor scholen produceert, zijn belangrijke klanten. 90 procent van het materiaal dat door de fabriek gaat is RVS. Daarnaast verwerkt VDL Industrial Modules wat aluminium en staal. 80 procent van de RVS platen wordt achteraf extern gebeitst.
Voor het ontbramen is jarenlang een natschuurmachine gebruikt, maar deze voldeed niet meer aan de eisen die klanten tegenwoordig stellen. De machine ontbraamde wel, maar het kanten breken deed hij niet lekker. De randen bleven vlijmscherp, terwijl de contouren en gaten een radius van minimaal 0,2 mm moeten hebben. “Bovendien is nat schuren niet handig in de semicon. Want het levert verontreinigingen op die niet kunnen in een cleanroom. Daarnaast hadden we operationele problemen met de machine.”

Intensieve zoektocht
Dus werd een intensieve zoektocht gestart naar een goed alternatief. Speulman formeerde een team met zijn voorman, een kwaliteitsmedewerker en een operator. Samen stelden ze een vragenlijst op om een eerste schifting te kunnen maken. Zo werd het aantal aanbieders terug gebracht van tien naar vier. Deze vier kregen allemaal dezelfde demoset om te testen met RVS, gefolied RVS, sendzimir plaat en aluminium, allemaal met de nodige gaten en gaatjes. “Daarbij hebben we natuurlijk de grenzen opgezocht.”

Verontreinigingen
Twee demo’s sprongen er uit waaronder die bij Q-Fin. Twee andere vielen af vanwege het schuurbeeld en de finish-kwaliteit. Maar er was een bijkomend probleem. Om te ontbramen en afronden wordt er doorgaans eerst geschuurd en daarna geborsteld. Maar het bleek dat er bij het schuren verontreinigingen in de poriën van het materiaal werden geschuurd. Die werden door het borstelen niet verwijderd. Met als gevolg dat na het beitsen vingerafdrukken zichtbaar bleven; onaanvaardbaar voor de klanten. Speulman: “We zouden de platen vooraf kunnen ontvetten om de verontreinigingen in de poriën te voorkomen, maar dat wilden we niet. De bedoeling was nu juist om operationele kosten uit het proces te halen. De vraag was dus: krijgen we ook goed ontbraamde en afgeronde werkstukken zonder eerst te schuren.”
En juist dat bleken de Q-Fin machines te kunnen omdat de rondborstels in de F200 XL en de F1200 stevig druk op het product kunnen zetten. “Dat was doorslaggevend, hoewel we in eerste instantie niet helemaal overtuigd waren. Want doordat de rotoren in de machines heen en weer gaan, krijg je soms banen te zien van het borstelen. Maar gelukkig bleek dat die na het beitsen helemaal waren verdwenen. Daarom hebben we voor Q-Fin gekozen.”
VDL Industrial Modules heeft echt gekeken welke machine het beste bij het plaatwerkbedrijf past. “Het ging ons om het proces, dat was het belangrijkste. Maar we hebben ook andere punten laten meewegen, zoals de korte levertijd. En je hebt bij Q-Fin rechtstreeks contact met de fabrikant. Dat is fijn met het oog op service, kennis en aanspreekpunt. Onze machines zijn niet de eerste van Q-Fin binnen VDL Groep. Ook VDL Systems en VDL Postma hebben machines van deze leverancier. We zijn ook tevreden over de standtijd van de borstels. Dat zijn allemaal pluspunten voor Q-Fin.”

Bedieningsgemak
Om de werkstukken zonder te schuren goed ontbraamd en afgerond te krijgen, moeten de operators goed opgeleid worden. Ze moeten precies weten wanneer ze extra druk moeten geven en hoe het zit met de slijtage van de slijpmiddelen. “Maar het kan. Dat is bewezen”, zegt Speulman. “Daarbij helpt het grote bedieningsgemak van de machines. Het instellen gaat met overzichtelijke knoppen. Die werk je van beneden naar boven af en dan doet de machine zijn werk. Een voordeel, zeker bij kritische producten, is ook dat je in de machine kunt kijken. Als er iets gebeurt kun je gelijk op de noodknop drukken.”

Kostenbesparing
Niet al het materiaal dat van de lasersnij- en ponsmachines van VDL Industrial Modules komt, hoeft te worden ontbraamd. Speulman schat dat het zo’n 50 procent is. Hij denkt met de Q-Fin machines per jaar zo’n 30.000 euro te gaan besparen ten opzichte van de oude situatie. Dat zit ‘m in de kwaliteitskosten, minder ongeplande stilstand en lagere operationele kosten. “Bij het natschuren kwam er bijvoorbeeld schuuremulsie vanuit het water op de plaat. Die moesten we er altijd afpoetsen. Daar komt bij dat we nu twee machines hebben, één voor de kleine snijdelen en één voor de grotere producten, die we allebei tegelijk kunnen aanzetten. We kunnen dus efficiënt werken. Materiaal dat we nu nog veel trommelen, kunnen we nu ook door de kleine F200 XL laten bewerken. Dat scheelt in lawaai, in tijd en je hebt geen last van verontreiniging door zeepemulsie. En dankzij de natfilterinstallatie kunnen we de machines niet alleen voor RVS, maar ook voor ferro materialen inzetten.”

New Design-telgen op TechniShow…met robot
Q-Fin Quality Finishing, de aanstormende OEM’er uit het Brabantse Bergeijk, demonstreert op de TechniShow de F1200 New Design ontbraam- en slijpmachine samen met andere New Design-telgen uit de familie. Ook wordt een robot getoond die de ontbraammachines kan beladen.

De F1200 New Design heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de TechniShow Award 2018, in de categorie ‘Made in de Benelux’. De machine heeft niet alleen een aantal technische upgrades ondergaan, maar is ook een lust voor het oog. Unique selling points (usp’s) als hoogste en meest constante finishkwaliteit, zelf de finish bepalen en hoogste snelheid en bedieningsgemak voor de operator resulteerden bij deze machine reeds in een korte terugverdientijd. De 2018-machine voegt daar iets opval­lends aan toe: fraai, innovatief design. De behuizing bestaat voor een groot deel uit doorzichtige kunststof beplating, in een donkere tint – geïnspireerd door de iPhone. Led-verlichting in het interieur (en ‘buiten’ zichtbaar) geeft aan wat de actuele status van de machine is. Blauw: operationeel. Wit: de deur is ge­opend, goed zicht voor servicehandelingen. Rood: een storing – of de noodknop is ingedrukt dan wel de vingerklepbescherming is aangeraakt. Zwart (geen licht): de machine staat uit.

Robot
Bij het optimaal inrichten van het proces van machinaal ontbramen, slijpen en afronden komt ook automatisering aan bod. Het inzetten van een sorteersysteem en/of een belaadrobot is daarbij een optie. Ook op dat vlak zet Q-Fin stappen, getuige de robot die op de TechniShow wordt gepresenteerd. Productmanager Joost Kouwenbergh plaatst echter wel een kanttekening: “Het ontkoppelpunt dichter bij de lasersnijmachine leggen, werkt vooralsnog efficiënter. Door op de Q-Fin-manier te werken, kan er in de lijn tot drie keer sneller gewerkt worden dan met een sorteersysteem of een belaad­robot. Wij opteren voor een medewerker tussen de lasersnijmachine en de ontbraammachine: die is verantwoordelijk voor het uitladen, de efficiency, het kostenplaatje en de werkinhoud. Daar kan een robot in vrijwel alle praktisch voorkomende gevallen, dat wil zeggen bij het finishen van producten met verschillende afmetingen, niet tegenop.”

Q-Fin Quality Finishing, hal 8, standnummer 08.A038/A044

Bron artikel : PlaatBewerkingsNieuws | www.metaalnieuws.nl

Q-Fin Quality Finishing genomineerd voor Innovation Award TechniShow 2018

22-02-2018
Met haar F1200 ontbraam- en slijpmachine veroverde Q-Fin Quality Finishing in 2015 een plek in de Champions League. De nieuwe F1200 New Design doet er nog een schepje bovenop. Die heeft niet alleen een aantal technische upgrades ondergaan, maar is ook een lust voor het oog. De opstormende oem’er uit het Brabantse Bergeijk presenteert ‘m in maart op de TechniShow in Utrecht. Samen met andere New Design-telgen uit de Q-Fin-familie en een robot die de ontbraammachines kan beladen.

TechniShow award
Q-Fin Quality Finishing presenteert zich op de TechniShow 2018 (20 tot en met 23 maart in Jaarbeurs Utrecht, hal 8, standnummer 08BV.A038). De F1200 New Design van Q-Fin Quality Finishing dingt mee naar een nominatie voor een prestigieuze TechniShow Award 2018, in de categorie ‘Made in de Benelux’. Bij het ter perse gaan van deze editie was nog niet bekend of de nominatie in de wacht is gesleept.

EIk jaar twee nieuwe innovaties naar de markt brengen, beloofde Anton Bax, directeur-eigenaar van Q-Fin Quality Finishing, eerder in Link Magazine. Nou, in 2018 is de buit al binnen. De F1200, de grootste machine voor ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen (tot 1.200 millimeter breed), zette in afgelopen jaren een nieuwe standaard. Met unique selling points (usp’s) als hoogste en meest constante finishkwaliteit, zelf de finish bepalen en hoogste snelheid en bedieningsgemak voor de operator. Resulterend in een korte terugverdientijd. ‘Afgezet tegen handmatig ontbramen is de return on investment twee jaar’, vertelt productmanager Joost Kouwenbergh.

De 2018-machine voegt daar iets opval­lends aan toe: fraai, innovatief design. Iets waarin dit type machines, op zijn zachts gezegd, tot dusverre niet uitblinkt. De behuizing van de F1200 New Design bestaat voor een groot deel uit doorzichtige kunststofbeplating. In een donkere tint - ‘geïnspireerd door de iPhone’, zegt Kouwenbergh. Led-verlichting in het interieur - en dus ‘buiten’ zichtbaar - geeft aan wat de actuele status, ‘de gemoedstoestand’, van de machine is. Blauw: operationeel. Wit: de deur is ge­opend, goed zicht voor servicehandelingen. Rood: een storing - of de noodknop is ingedrukt dan wel de vingerklepbescherming is aangeraakt. Zwart (geen licht): de machine staat uit. ‘Innovatief design, vernieu­wend in onze wereld en in samenwerking met een Eindhovens designbureau ontwikkeld. En tegelijkertijd natuurlijk functioneel.’

Ook ergonomisch beter
Strategie achter deze move is de plaatbewerkers die nog handmatig ontbramen ertoe te bewegen om over te stappen op machinaal. ‘Uiteindelijk zijn ze er beter mee af, in economisch en ergonomisch opzicht: handmatig ontbramen is zwaar werk, met risico op verwondingen’, aldus Joost Kouwenbergh. Hij verwijst naar de trend in plaatbewerkingsland om van COz-lasersnijden op fibersnijden over te gaan. ‘Die manier van lasersnijden geeft hardere, scherpere bramen. Om die te verwijderen, biedt Q-Fin de beste en snelste oplossingen. Machinaal ontbramen, slijpen en afronden is in alle opzichten beter.’ En het past in waar smart industry voor staat: het productieproces dusdanig automatiseren en inrichten dat het in flow verloopt, ook voor kleine series.

Drie keer sneller
Een trend die daarbij past, is het inzetten van een sorteersysteem en/of een belaadrobot. Ook op dat vlak zet de opstormende Brabantse oem’ er stappen, getuige de robot die op de TechniShow wordt gepresenteerd. Joost Kouwenbergh plaatst een kanttekening: ‘Het ontkoppelpunt dichter bij de lasersnijmachine leggen, werkt vooralsnog efficiënter. Door op de Q-Fin-manier te werken, kan er in de lijn tot drie keer sneller gewerkt worden dan met een sorteersysteem of een belaad­robot. Wij opteren voor een medewerker tussen de lasersnijmachine en de ontbraammachine: die is verantwoordelijk voor het uitladen van de efficiency, kostenplaatje en werkinhoud kan een robot daar niet tegenop, althans nóg niet.’ Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de rollentafels voor het aan- en afvoeren van producten die Q-Fin in het programma heeft.

Kennis delen
Innovatie, het optimaliseren en vernieuwen van de machines, heeft permanente aandacht bij Q-Fin Quality Finishing. ‘We investeren vijftien procent van de omzet in r&d’, zegt Anton Bax. En die omzet stijgt, dus ook de innovatiekracht. ‘We zijn continu bezig technische data te verzamelen op basis waarvan we onze machines kunnen doorontwikkelen.’ Daarnaast wordt stevig ingezet op het delen en bundelen van de kennis die binnen de organisatie aanwezig is. ‘Iedere woensdagmiddag komen onze medewerkers van alle afdelingen bijeen in onze QKC, de Q-Fin Kennis­club. Dat werkt fantastisch.’Wat de schwung ook erin houdt, is de nieuwe thuisbasis in Bergeijk: 3.000 vierkante meter groot, in alle opzichten perfect geoutilleerd en modern. Het is een fijne werkomgeving, met een showroom/demoruimte die imponeert. ‘Wekelijks ontvangen we hier potentiële klanten uit heel Europa.’

Nu rest van Europa
Dat alles betaalt zich uit, want Q-Fin groeit gestaag. ‘Onze missie is om in 2022 in kwalitatief hoogwaardige ontbraammachines tot de top van Europa te behoren’, zegt Bax. ‘Nu we in Nederland alles goed op de rit hebben, is de rest van Europa aan de beurt.’ Inmiddels is daar een begin mee gemaakt. ‘Vooral in Duitsland groeien we flink, mede dankzij onze deelname, in het najaar van 2017, aan twee toonaangevende beurzen. We zijn daar de samenwerking aangegaan met een grote oem’ er. En ook elders uit Europa krijgen we steeds meer aanvragen, zowel van partijen die onze dealer willen worden als van potentiële, directe klanten.’ En ook buiten Europa is Q-Fin Quality Finishing steeds actiever: ‘Onze Australische dealer bestelde onlangs weer drie machines.’

Bron artikel : Link Magazine | www.linkmagazine.nl
Bron foto: Bart van Overbeeke Fotografie | www.bvof.nl

Q-Fin rondt ook het jaar succesvol af...

22-12-2017
Voor Q-Fin was 2017 zeer succesvol. We zijn erin geslaagd al onze doelen te behalen. Ambitieuze doelen nog wel. Meer klanten en dus ook meer tevreden klanten…. Meer machines. Meer productie- en demonstratieruimte in de nieuwbouw die we in juli voltrokken. Verdere professionalisering door uitbreiding van ons personeelsbestand met gekwalificeerde krachten. Meer landen waar we nu machines afzetten: Duitsland, Frankrijk en Spanje.

En, niet in de laatste plaats, méér design. Op de succesvolle vakbeurzen in het najaar presenteerden we onze eerste machine in een splinternieuw, transparant, geavanceerd jasje. En dat sloeg aan! Inmiddels kent de gehele machinelijn een nieuw design. Hiermee spelen we in op de behoeften van klanten. Zij willen zich onderscheiden door hun werkplaatsen om te bouwen naar nette, herkenbare, professionele fabrieksruimten. En dan voelen wij ons als kwaliteitsbewuste machinefabrikant natuurlijk aangesproken.

Een mooi jaar dus. Met ook eentje met een menselijke schaduwrand. Vanwege het overlijden van Koen de Waard die mede aan de basis stond van Q-Fin. Een overlijden dat hijzelf en wij allen zagen aankomen. Daarom heeft hij in de laatste jaren van zijn leven veel tijd geïnvesteerd in het overdragen van zijn kennis aan onze engineers, R&D, monteurs en verkopers. Die kennis is geborgd in de Q-Fin Kennisclub, ons expertisecentrum. Via een portret in de showroom blijft Koen bij ons. Want wij bouwen voort en ontwikkelen verder op de basis die hij mede heeft gelegd.

Dat doen we ook in 2018. Dan willen we Europa veroveren. Ambitieus? Nu in steeds bredere kring erkend wordt welke grote voordelen onze machines hebben, noemen we het eerder realistisch. Met Q-Fin zijn we klaar voor het nieuwe jaar!

Maar nu, eind december, eerst het jaar afronden. We wensen u - zoals u van ons mag verwachten - een mooie afronding toe. En natuurlijk een goed begin!

Namens het gehele Q-Fin team,
Anton Bax

Q-Fin scoort met nieuw design

20-11-2017
“Super”. Anton Bax, directeur-eigenaar van Q-Fin Quality Finishing heeft maar één woord nodig om de wijze waarop het nieuwe design van zijn machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van gesneden vlakke plaatuitslagen door de markt is ontvangen te beschrijven. “Iedereen vindt de nieuwe look vooruitstrevend. We hebben een nieuwe standaard gezet.”

De nieuwe machines (model 2018) beleefden hun Nederlandse première op METAVAK Gorinchem en de Europese introductie was een week later op de Blechexpo in Stuttgart. Op beide beurzen waren de modellen een opvallende verschijning.Geïnspireerd door mobiele telefoon
Allereerst vanwege hun uiterlijke vorm. De nieuwe Q-Fin machines hebben strakke rechthoekige vormen, maar vallen met name ook op door hun transparante karakter dankzij de grote ramen van acrylaat en het gebruik van LED-verlichting. De toestand van de machine is op afstand waarneembaar aan de kleur van het licht. Anton Bax en het ontwerpbureau waarmee hij heeft samengewerkt hebben zich hierbij laten inspireren door de moderne mobiele telefoons. Net als bij de telefoon is de slijpmachine helemaal zwart als deze is uitgeschakeld en licht deze op als hij wordt ingeschakeld. In bedrijfsmodus is de uitstraling blauw en in de service modus wordt de verlichting helder wit, wat zorgt voor een goed zicht bij werkzaamheden. Valt de machine in storing, dan wordt deze rood. Zo zijn de nieuwe machines niet alleen een aantrekkelijke verschijning in de werkplaats, maar zijn ze tevens heel functioneel. De deuren zijn elektrisch gemaakt zonder zichtbare scharnieren of schroeven. En verder zijn er diverse verbeteringen ten opzichte van de voorgaande modellen. De borstelunits zijn aangepast zodat ze makkelijker in te stellen zijn en de slijpunit is stabieler gemaakt. Op de kleine machine voor de kleine onderdelen zit nu standaard diktemeting. Wie op één machine zowel staal als RVS bewerkt en daarvoor de borstels moet wisselen, kan deze borstels makkelijk in de borstelopslag in de machine leggen, zodat ze altijd direct bij de hand zijn.

Onderscheiden
Q-Fin heeft mede voor het opvallende nieuwe design gekozen vanwege de plannen om internationaal aan de weg te timmeren. “Design in de machinebouw wordt steeds belangrijker omdat elke DGA een nette fabriek met mooie machines wil”, zegt Anton Bax. “Daarnaast kun je je ermee onderscheiden.” En dat bleek met name op de Blechexpo. Q-Fin toonde de F200 XL (voor het ontbramen, slijpen en/of afronden van werkstukken van 10 mm tot 200 mm breed), de handbediende, mobiele TopGrinder en de ontbraammachine voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm. De Brabantse slijpspecialist benadrukte daarbij dat met de smalle machines voor kleine producten en de brede machines voor grote producten alle voorkomende producten kunnen worden gefinished. Sneller en beter dan met elke andere machine. “We beheersen de finish van elk snijproduct en zijn ervan overtuigd dat onze machines superieur zijn. Met een complete set van een grote en een kleine machine (zgn. Ultimate set) los je je hele ontbraam-issue op.” Q-Fin scoort met deze boodschap met name goed bij ervaren gebruikers. “Want die herkennen de problemen en weten wat bij het ontbramen - zeker van kleine delen - de moeilijkheid. Ze zien dat onze machines daarvoor een perfecte oplossing bieden.”

Bron: PlaatBewerkingsNieuws

JONGE OEM’ER Q-FIN HEEFT ALLES IN PLACE OM SNEL TE GROEIEN - ‘NOU DE REST VAN EUROPA NOG’

10-11-2017
Nu doorpakken om op te schalen en de groei te versnellen. Machinebouwer Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk zet er alle kaarten op. De gloednieuwe montagehal met showroom/demoruimte, negen state of-the-art productlijnen en versterking van marketing & sales, montage en engineering moeten daarbij helpen.

Vorig jaar sprak directeur Anton Bax de ambitie uit om binnen zes jaar op te rukken tot de Europese top-drie in machinaal ontbramen, slijpen en afronden van metaaldelen. Nu zegt hij, met een kwinkslag: ‘Ik denk dat we zo ver zijn, alleen... nog bijna niemand weet dat. In Nederland beginnen we redelijk naamsbekendheid te krijgen, nou de rest van Europa nog.’ Het voorbije jaar schaakte de machinebouwer op veel borden tegelijk. In no time werd een nieuw, ruim en markant bedrijfspand uit de grond gestampt. ‘Dat gaf rust: meteen na de zomervakantie konden we ons volledig richten op het bouwen van onze ‘new design’ machines.’ Een fraaie showroom/demoruimte met erachter een ruime en lichte werkplaats inclusief twee ‘lean’ materialenmagazijnen. ‘Gaan we echt heel hard, dan kunnen we hiernaast uitbreiden.’

NEGEN MACHINELIJNEN
Fundament onder de groei zijn Q-Fin’s negen machinelijnen: vier volautomaten, drie halfautomaten en twee natfilter-afzuiginstallaties – drie meer dan een jaar geleden. Een tiende machine met een nieuw ontbraamprocédé (R2+) zit in de finale testfase. ‘Die doet het goed, is heel agressief op de afronding (voor radius van twee millimeter en meer, vandaar de naam, red.). Alleen moeten we nog de borstel vinden die dat aankan zonder te hard te slijten.’ Het huidige productportfolio dekt het hele bereik van 10 tot 1.200 millimeter breed en oneindige lengte af. Met, zo wijst vergelijkend onderzoek uit, usp’s die concurrenten aftroeven qua snelheid, bedieningsgemak en slijpresultaat – zonder hoger prijskaartje. Dit mede dankzij in-house innovaties als borstelhoogtevolgsysteem en krachtige vacuüm- en magneetondersteuning in de transportband.

VEEL PROBLEMATIEKEN
Maar toch, potentiële klanten ervan overtuigen dat die usp’s hen voordeel opleveren, is lastig inde wat conservatieve metaalsector. Bax: ‘Welke machine is de beste? Ben je niet bekend met auto matisch ontbramen, dan is dat moeilijk te doorgronden. Wie het eenmaal heeft aangedurfd met ons in zee te gaan, ziet dat wel.’ Hij noemt metaalbedrijf Jacfriesland in Drachten, een klant van het eerste uur. ‘Daar op bezoek prees directeur Renze de Graaf Q-Fin bij een relatie de hemel in. Ik hoefde zelf niks over onze machines te vertellen, prachtig.’ Bij Jacfriesland, plaatsnijder gespecialiseerd in rvs, nikkellegeringen en titanium, draaien vier Q-Fin ontbraammachines en een afzuig-unit. Waaronder de grootste volautomaat, de F1200. De Graaf: ‘Alvorens die te kopen hebben we drie merken vergeleken en eerlijk is eerlijk: er zat géén slechte machine bij. Maar in onze ogen kwam de Q-Fin als beste uit de bus: de kracht die de borstels op het werkstuk overbrengen geeft de beste afronding.’ Zulke ‘ambassadeurs’ zijn goud waard, maar bij snel groeien komt meer kijken. De Bax Holding omvat toeleveranciers Bax Metaal, Laserparts en RVS Finish én oem’er Q-Fin. Anton Bax: ‘Dat kunstje van iets tekenen, bouwen en snel leveren snappen we wel; dat kunnen we best goed. Maar als oem’er moet je dealen met veel meer problematieken. Wat je maakt, moet je ook kunnen vermarkten, inclusief dealermeetings, training/scholing, buitenlandse prospects een of twee dagen hosten. Daarvoor hebben we vooral ook in marketing & sales moeten investeren.’

STERK IN INNOVATIE
Dit voorjaar werd daarvoor Joost Kouwenbergh aangetrokken. Met zijn achtergrond in metaalondernemerschap is hij geknipt voor de branding van Q-Fin in binnen- en buitenland. ‘Dit najaar presenteren we op beurzen onder de noemer ‘New Design 2018’ onze nieuwe machines. Kenmerkend is een schil (beplating die van binnenuit wordt aangelicht, red.) van semi-transparant acrylaat, dat de kleur aanneemt van de actuele status: groen is in bedrijf, rood storing en wit service.’ Q-Fin zet stevig in op innovatie. ‘Ons streven is ieder halfjaar een nieuwe machine te presenteren.’ ‘Ik schat dat we tien tot vijftien procent van onze tijd en capaciteit in ontwikkeling steken’, vult Bax aan. De beursdeelnames moeten nu leads opleveren. ‘Onze Australische dealer bestelde onlangs zijn zesde machine en een grote Duitse oem’er, wereldmarktleider in plaatbewerkingsmachines, blijkt ons al twee jaar te volgen en wil nu met ons samenwerken om klanten een totaalpakket te kunnen aanbieden.’ Q-Fin zelf heeft een dikkere vinger in verkoop dan in de beginperiode. ‘Als fabrikant, als merk, moet je zelf in de markt aanwezig zijn. Klantencontact is essentieel. Alleen dan krijg je de feedback die jou verder helpt met de machineontwikkeling. Om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, gaan we in Nederland de verkoop en service van de grotere machines weer zelf doen.’ Kouwenbergh: ‘Wij krijgen de leads van onze dealer en gaan zelf de machines plaatsen en de service doen. Dat gaat ons helpen om door te pakken en te blijven groeien.’

STRATEGIE
Nu doorpakken om op te schalen en de groei te versnellen. Machinebouwer Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk zet er alle kaarten op. De gloednieuwe montagehal met showroom/demoruimte, negen state of-the-art productlijnen en versterking van marketing & sales, montage en engineering moeten daarbij helpen.

Bron: Link magazine: www.linkmagazine.nl/jonge-oemer-q-fin-alles-place-om-snel-groeien/

 

 

Stormachtige ontwikkeling Q-Fin in nieuw design

25-10-2017
Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk maakt een stormachtige ontwikkeling door. Sinds afgelopen zomer opereert de producent van innovatieve machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke plaatuitslagen vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand. Momenteel krijgen alle machines een strak en vernieuwd design en dit najaar neemt Q-Fin deel aan diverse vakbeurzen om zich internationaal op de kaart te zetten. Ieder half jaar wordt een nieuwe model machine ontwikkeld. De ambitie is om ieder jaar in omvang te verdubbelen en zo in 2022 tot de top drie van Europese producenten  van ontbraammachines te behoren. De kwaliteit van de machines vormt hiervoor de basis. “Wij beheersen de radius.”

Het nieuwe bedrijfspand heeft een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter en is uitgerust met ruime kantoren voor ontwikkeling, engineering, verkoop en marketing. Op de begane grond bevinden zich de productie, de showroom en ruimtes voor verkoopdemo’s en testen. Alles is ruim opgezet om te kunnen groeien.

Koen de Waard
Het pand is in juli officieel in gebruik genomen met een bescheiden openingsfeestje. Bescheiden omdat een paar weken daarvoor Koen de Waard is overleden. Met zijn kennis van slijptechniek en machinebouw was hij een van de grondleggers van Q-Fin. Zijn vrouw en zoon waren bij de opening aanwezig en in de showroom herinnert een portretfoto aan hem. “De geest van Koen leeft voort in Q-Fin”, zegt directeur/eigenaar Anton Bax. “We hebben veel aan hem te danken. Zijn overlijden is een flinke deuk, maar we wisten dat dit onvermijdelijk was omdat Koen ongeneeslijk ziek was. Daar hebben we ons op voorbereid. Al zijn kennis is geborgd. Via de Q-Fin Kennis Club (QKC) heeft hij zijn kennis overgedragen op onze engineers, monteurs, R&D mensen en verkopers. Ze hebben de afgelopen jaren allemaal twee uur per week les van hem gehad. Daar kunnen we op voortbouwen en middels de QKC vergroten wij nog wekelijks de kennis binnen de gehele organisatie.”

Zelf machines bouwen
Het is al weer een aantal jaren geleden dat Anton Bax met Koen de Waard in contact kwam. Zijn bedrijf Bax Metaal, toeleverancier van constructie- en plaatwerk, maakte destijds al gebruik van machines voor het machinaal ontbramen en slijpen van plaatwerk en Koen deed hieraan als zelfstandig onderhoudsmonteur het servicewerk. Koen ging daar ook de verkoop van (gebruikte) machines bij doen onder de naam KW machinehandel en even later werd op de Euroblech in Hannover door Anton een ontbraammachine bij Koen gekocht. Daar in Hannover werd ook voor het eerst gesproken over Koens plannen om zelf slijp- en ontbraammachines te gaan bouwen. De eerste twee machines bouwde Koen zelf in een schuur. Deze machines waren full option maar de productiekosten waren eigenlijk veel te hoog. Ze waren ook niet helemaal CE-waardig en niet reproduceerbaar, maar Koen kreeg ze verkocht. Samen besloten De Waard en Bax verder te gaan: met de machinekennis en de ontbraamkennis van de een en de gebruikerservaringen en de kennis van machinebouw van de ander ontwikkelden en bouwden ze een eerste serie van tien Fierde machines, speciaal voor het ontbramen van kleine producten.
Voor de verkoop werd besloten een apart bedrijf op te zetten. Dat werd Q-Fin. In 2013 verscheen de eerste Q-Fin machine op de markt en vanaf dat moment ging het hard. Het bedrijf ontwikkelde zich in enkele jaren tot een volwaardige machinebouwer, waar nu twaalf mensen werken. “En nu willen we op alle vlakken de volgende sprong maken in onze ontwikkeling”, zegt Anton Bax.

Eenvoud, bedieningsgemak en snelheid
Q-Fin verwacht dit jaar zo’n 110 machines te produceren. Het leveringsprogramma omvat al negen machinelijnen: van de F200 waarmee het allemaal is begonnen (voor het ontbramen, slijpen en/of afronden van werkstukken van 10 mm tot 200 mm breed) en de handbediende, mobiele TopGrinder tot en met de F1200 ontbraammachine voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed en de natwerkende RVS afzuiginstallatie (WES). “We beschikken over een breed pakket aan machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen”, zegt Joost Kouwenbergh, productmanager en verantwoordelijk voor de sales en service bij Q-Fin. Tussen de 10 en 1200 mm vlakke plaat kunnen we alles naar wens nabewerken. De klant kan daarbij zelf de finish bepalen. Onze machines blinken uit in eenvoud, bedieningsgemak, snelheid en de kwaliteit van de bewerking. Ze zijn aantoonbaar vijf keer sneller dan andere machines op de markt. Dat komt omdat we ons onderscheiden met onze techniek. We hebben een andere manier van product vasthouden en een andere manier van borstelen, waardoor onze machines ook kleine werkstukken perfect kunnen bewerken. Daarbij hebben we ook voor de stofafzuiging een prima oplossing.”

Vooruitstrevende plaatbewerkers
Met deze machines richt Q-Fin zich op de vooruitstrevende plaatbewerkers. Bedrijven als Jacquet (Jacfriesland), Feijen Metaaltechniek, VDL Systems, Budi, Benier Nederland en INNO-metaal maken allemaal al gebruik van de ontbraammachines uit Bergeijk. Q-Fin blijft de thuismarkt uiteraard verder ontwikkelen. Daarbij is besloten de verkoop en service voortaan weer in eigen beheer te doen. De vertegenwoordigers van Metaaltechniek Handelsonderneming uit Amersfoort fungeren hierbij als de ogen en oren in de Nederlandse markt. Deze partner verkoopt zelf de kleinere machines, de leads voor de grote installaties worden doorgespeeld aan Q-Fin. “Zeker bij de grote machines is het klantencontact, uitleg en snel kunnen schakelen heel belangrijk”, aldus Kouwenbergh. “Door de verkoop en service weer in eigen hand te nemen kunnen we optimale service aan onze klanten garanderen.”

Nieuw design
Daarnaast timmert Q-Fin ook internationaal aan de weg. Mede hierom is gekozen voor een nieuw, modern en opvallend machinedesign, waarvoor een ontwerpbureau in de arm is genomen. “Design in de machinebouw wordt steeds belangrijker omdat elke DGA een nette fabriek met mooie machines wil”, zegt Anton Bax. “Daarnaast kun je je ermee onderscheiden.”
De schil van de ontbraammachines is helemaal opnieuw ontworpen en ook aan de binnenzijde is het een en ander verbeterd; het ontbraamconcept is aangescherpt. De nieuwe Q-Fin machines hebben strakke rechthoekige vormen, maar vooral het transparante karakter en het gebruik van LED-verlichting zijn opvallend. De toestand van de machine is op afstand waarneembaar aan de kleur van het licht.

Nationale primeur op METAVAK
De internationale presentatie van het nieuwe design (modeljaar 2018) is op de Blechexpo in Stuttgart, al was het enkele weken eerder ook al te zien op de Deburring Expo in Karlsruhe. Nationaal vindt de primeur plaats op METAVAK in Gorinchem. “In Nederland hebben we in korte tijd een goede naam opgebouwd”, zeggen Bax en Kouwenbergh. “Met smalle machines voor kleine producten en brede machines voor grote producten kunnen we alle voorkomende producten finishen. Door gebruik van komborstels kunnen we veel druk geven op het product en de afronding optimaal instellen. Daarmee beheersen we de radius van elke plaatuitslag. We zijn ervan overtuigd dat onze machines superieur zijn. Het is tijd om dit nu ook aan de rest van de wereld kenbaar maken en daar steken we volop tijd en energie in.”

Q-Fin Quality Finishing op Blechexpo, hal 1, stand 1010
Op METAVAK stand 279

Bron: Metaalnieuws: www.metaalnieuws.nl/stormachtige-ontwikkeling-q-fin-nieuw-design/

 

Reportage Q-Fin: ‘De snelste in ontbramen’

05-10-2017‘Elk half jaar een nieuwe machine, dat is ons streven’, zegt Anton Bax, directeur van Q-Fin Quality Finishing, producent van machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen. In 2013 begonnen met de Q-Fin Fierde 200 is het portfolio inmiddels uitgebreid met nog eens acht machinelijnen. Een tiende machinelijn voor het R2+ afronden wordt als prototype ingezet en de plannen voor een volgende machine staan al op papier. Daar komt bij dat Q-Fin dit najaar een nieuw machine-design zal presenteren op diverse beurzen.

Het afronden van plaatmateriaal wordt steeds belangrijker. Klanten accepteren geen scherpe randen meer aan producten. In sommige gevallen is kantenbreken voldoende voor een handvriendelijk product; in andere gevallen wordt daadwerkelijk een radius voorgeschreven. Dit bijvoorbeeld omdat zonder afronding van het plaatmateriaal bij poedercoaten of verzinken de coating resp. het zink niet goed op de zijkanten hecht (‘kantendekking'). Opdrachtgevers stellen steeds vaker eisen aan deze radius en de overheid eist standaard een afronding van R2. Hoe groter de ronding hoe beter de hechting van de coating of lak op kanten van het product. ‘Maar een grotere radius ontbramen kent zijn grenzen, want hoe groter de radius hoe meer tijd én borstels dat kost', weet Bax. ‘Vooralsnog gaan we door met de verdere ontwikkeling van het ontbramen met een radius groter dan R2.'

Het gaat snel met Q-Fin. Het bedrijf uit Bergeijk bestaat nu bijna vijf jaar en de teller staat inmiddels op 200 verkochte machines. ‘We hebben in Nederland in korte tijd een goede naam opgebouwd. Dat kan echter nog beter. We streven er naar om in 2022 wereldwijd een toppositie te krijgen als zijnde ontbraammachine-bouwer, net als nu in Nederland', zegt Joost Kouwenbergh, Program manager bij Q-Fin en verantwoordelijk voor de verkoop. Q-Fin neemt dit najaar o.a. deel aan de internationale beurzen Deburring EXPO (10-12 oktober in Karlsruhe) en Blechexpo (7-10 november in Stuttgart).

Met de onlangs in gebruik genomen nieuwbouw hebben we alle ruimte om door te groeien. Al sinds 2015 hebben we het over nieuwbouw, ook omdat buurman Laserparts steeds meer ruimte opslokte. Dit resulteerde afgelopen juli in een verhuizing naar het nieuwe pand, 500 meter verderop aan de Wilgenakker, ook in Bergeijk. Hiermee groeit het bedrijf van 600 m2 naar 1.800 m2 bedrijfsoppervlak met uitbreidingsmogelijkheden naar 2.800 m2', vertelt Bax.

Koen de Waard
Drijvende kracht achter de start van de productie van ontbraammachines was Koen de Waard. Met zijn jarenlange ervaring als servicemonteur en later als eigenaar van KW Machinehandel wist hij precies wat de klant wilde op het gebied van slijp- en ontbraamtechniek. In 2011 stelt hij Anton Bax van Bax Metaal voor om samen eigen lijn slijp- en ontbraammachines te ontwikkelen en te produceren. Hij is op dat moment al zelf in de weer met de bouw van een twee proto-machines. In 2012 zijn we op basis van deze testmodellen gezamenlijk aan de slag gegaan en is met de nodige aanpassingen de eerste Q-Fin ontbraammachine ontstaan. Dat was tevens de start en oprichting van het nieuwe bedrijf Q-Fin, wat staat voor Quality Finishing', zegt Bax.

In 2013 slaat het noodlot toe voor Koen de Waard. Er wordt bij hem een hersentumor geconstateerd. Gelukkig heeft Koen toch nog vier goede jaren mee kunnen bouwen aan zijn grote droom. Zover de ziekte toeliet bleef hij tot het eind toe betrokken bij ‘zijn' bedrijf. Bax: ‘Toen we ons realiseerden wat dit betekende, zijn we zo snel mogelijk gestart met een kennisoverdrachtprogramma waarin we zoveel mogelijk kennis van Koen over ontbramen en slijpen probeerden over te dragen binnen de hele organisatie. Dit initiatief kreeg de naam QKC, wat staat voor ‘Q-Fin Kennis Club'. Vanaf 2014 komen we elke woensdagmiddag drie uur bij elkaar. In eerste instantie met als doel om zoveel mogelijk kennis en kunde van Koen over het slijpen en ontbramen te delen met collega's binnen alle geledingen.
Al snel heeft de QKC het doel gekregen om een constante innovatie in slijp- en ontbraamtechniek op gang te krijgen. Ook kreeg het de functie van testcentrum voor ontbraammachines, slijpmaterialen en ingekomen klantproducten. Daarbij fungeert het als vraagbaak voor klanten en wordt er gebrainstormd over de ontwikkeling van nieuwe machines.
‘Een voorbeeld van een klantvraag is hoe de brandrand te behandelen die ontstaat als je staal snijdt met zuurstof. Zo'n oxidehuid kun je voorkomen door met stikstof te gaan snijden maar dat is relatief duur. Die oxidehuid moet worden verwijderd. Met een normale ontbraamborstel lukt dit niet. Dus zijn we in gesprek gegaan met een producent van ontbraamborstels. Dat leverde een nieuw soort borstel op waarmee die oxidehuid prima kan worden verwijderd', aldus Kouwenbergh.

‘Tot het laatste toe was Koen betrokken bij zijn bedrijf. Helaas heeft hij net niet de verhuizing naar ons nieuwe pand mogen meemaken. Maar gelukkig heeft hij wel de contouren van de nieuwbouw gezien, waarmee zijn lang gekoesterde droom is uitgekomen.' Koen overleed op 18 juni van dit jaar op 52-jarige leeftijd. ‘Iedere week voelen we het gemis van Koen.'

Ontbramen
‘Kijk', zegt Bax, ‘ontbramen is eigenlijk een wetenschap, het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ontbramen is in wezen een negatieve bewerking: de braam of rand moet snel weg tegen zo laag mogelijke kosten, maar niemand wil er voor betalen. Daarom zijn we met de ontwikkeling van onze machines gestart. Het komt er in het kort op neer dat wij met onze machines alles ontbramen wat op een lasersnijmachine past. Het machineconcept is simpel: ze bevatten doorgaans komborstels om druk op de gesneden producten te geven én een slijpband die de braam verwijderd en/of een lijn-finish aanbrengt. Na de introductie van de eerste ontbraammachine, de Fierde 200 (twee stations) komen al snel andere modellen op de markt. Inmiddels omvat het programma de volgende machines: F200, F200 XL, F600, F1200, TopGrinder, TopEdge en SkipJoint. Daarna zijn we aan de slag gegaan met afzuiginstallaties wat resulteerde in de WES-afzuiginstallatie met natfilter (WES3000 en WES6000) en de DES cyclo-afzuiger. 'Waarom afzuiginstallaties met een natte filter? ‘Afzuiginstallaties zijn van groot belang voor metaalbedrijven. Kijk maar waar de meeste branden ontstaan bij metaalbedrijven. Dat is in de afzuiginstallatie. Logisch want daar hoopt stof en slijpsel zich op, wat als je geen maatregelen neemt, door een enkele vonk zomaar kan ontbranden. Zeker bij het nabewerken van aluminium bestaat er met een droge afzuiger explosie- en brandgevaar. Met de ontwikkeling van de WES-natfilters hebben we dat probleem verholpen.'

Snel
‘Wat we willen uitdragen is dat ons machines de snelste zijn in de markt van slijp- en ontbraammachines. En dat zijn ze', aldus Bax. Volgens hem zijn ze 4 tot 10 maal sneller dan vergelijkbare machines met hetzelfde product. Met een eenvoudige vergelijkingstest is dit makkelijk aan te tonen. Q-Fin machines kunnen producten met zeer complexe geometrie ontbramen en/of afronden waarbij de klant de finish zelf kan sturen. Kouwenbergh vult Bax aan door te wijzen op het instellen en bedienen van de machines, dat volgens hem heel simpel is, en dat ook voor iemand die nog nooit achter de machine heeft gestaan snel door heeft hoe dit werkt.

‘Behalve de snelheid en eenvoud onderscheiden we ons doordat we onze machines bouwen op voorraad. We streven er naar altijd machines op voorraad te hebben staan zodat we onze klanten bijzonder snel kunnen leveren. Kleine machines zoals de TopGrinder bouwen we per tien, de grotere zoals de F1200 per drie stuks. We streven er daarbij naar om na order de machines binnen twee weken af te leveren en te installeren. Uniek is dat wij smalle machines voor kleine producten en bredere machines voor grotere machines leveren zodat de klant ook al zijn producten met onze machines kan ontbramen, afronden of slijpen', aldus Bax. Een zogenaamde ‘Ultimate set' (een combinatie van de F1200 + F200 + WES6000) zorgt er voor dat grotere metaalbedrijven vrijwel al hun producten tussen 10 en 1.200 mm breed kunnen ontbramen.'


Bron: Vraag & aanbod

Benier investeert in ontbraammachines van Q-Fin.

13-09-2017
Benier ontwerpt en bouwt al ruim 100 jaar systemen voor de productie en verwerking van allerlei soorten deeg. Deze systemen zorgen voor de gewenste uurproductie en worden gebruikt in zowel ambachtelijke bakkerijen als industriële broodproductielijnen.

We besteden veel aandacht aan de kwaliteit van het deeg en een zorgvuldige behandeling daarvan, bijvoorbeeld bij het afmeten en opmaken van het deeg. Daarbij gaan we uit van een ambachtelijke verwerkingsmethode, die wordt gereproduceerd met behulp van moderne mechanische techniek en geavanceerde besturingstechnologie.

Benier heeft veel ervaring met het maken van een groot aantal deegproducten, of het nu gaat om brood, broodjes, baguettes, panettone of pizza’s. We bieden een breed scala aan productieprocessen, van traditionele standaardprocessen tot op maat gemaakte systemen.

Joost Wevers van Benier Nederland: het ontwerp en de bouw van de machines doen we vrijwel alles zelf: engineering, productie, inclusief lasersnijden en assemblage, en het mechanisch en softwarematig testen van de machines voordat ze naar de klant gaan.

Handmatig afbramen erg tijdrovend
Wat voor onze klanten van groot belang is, hygiënisch ontwerp. Dit wordt vertaald naar de ‘schoonmaakbaarheid’ van de machine. De machines moeten heel gemakkelijk te reinigen zijn en mogen geen scherpe onderdelen hebben waar mensen zich aan kunnen openhalen. Dat betekent voor ons afbramen en afronden van grote hoeveelheden plaatdelen. Tot voor een jaar terug deden we dat handmatig. Erg tijdrovend natuurlijk; er stonden steevast twee man aan.

Benier wil constante kwaliteit leveren
Zo hebben we lang gevaren. Maar met de voortdurende aanscherping van klanteisen zijn we actief op zoek gegaan naar een oplossing. Het was voor ons duidelijk dat we moesten investeren in machinaal afbramen. De grote voordelen? Een constante kwaliteit van afronding, een mooie, professionele ‘look’ van de beplating en geen krassen of rare oppervlaktestructuren. We staan voor kwaliteit bij Benier. Dat willen we uitstralen, op álle onderdelen.

Combinatie van machines bood snelheid die we zochten
Waarom? Omdat ze daar een combinatie van machines voor kleine en grote plaatdelen konden bieden. Toen we ons proces tegen het licht hadden gehouden, kwamen we erachter dan 80% van onze onderdelen kleiner zijn dan 200 mm., 20% is groter. Schaf je dan één machine aan voor alle afmetingen, dan maakt die bij de vele kleine plaatdelen onnodig lange slagen. Dat kost veel tijd, niet erg efficiënt. Maar Q-Fin ad de perfecte combinatie. Alle kleine onderdelen gaan op de F200, de andere op de F1200. Ideaal! Met beide kun je passend snel werken; per uur kunnen we daardoor veel meer afbramen dan met één andere machine. Bovendien hebben ze bij Q-Fin no nonsense apparatuur. Dat zochten we ook. Geen complexe besturing, oeverloze instellingen op grote schermen. Gewoon hupsakee, eenvoudige bediening. Dat maakt zulke machines ook vrijwel storingsvrij. En met basisuitleg kan iedereen er snel mee aan de slag.

Integraal onderdeel van ons proces
Ze zijn nu een jaar integraal onderdeel van ons proces. De geneste plaatdelen gaan na het uitrapen direct naar de ontbramingsmachines toe. Zo kan niemand zich meer bezeren. Het loopt goed. De ondersteuning is ook prima. Bij een recente verhuizing hadden we een probleempje. Eén telefoontje naar Bergeijk en het was opgelost.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wij zijn verhuisd naar een nieuw bedrijfspand!

22-08-2017
Oude locatie: Galgenberg 6 | 5571 SP Bergeijk
Nieuwe locatie: Wilgenakker 8 | 5571 SJ Bergeijk

Bij Q-Fin Quality Finishing ontwikkelen, bouwen en verkopen we machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen. Daarnaast leveren wij oplossingen voor het afzuigen van slijpstof. Hollandse kennis, kunde en vakmanschap, ofwel Dutch Finishing Solutions. Al onze ontbraammachines worden in eigen huis ontwikkeld en vervaardigd met enkel A-componenten. Een Nederlands product om trots op te zijn!

In memoriam - Koen de Waard (* 26-02-1965 † 18-06-2017)

20-06-2017
Eén van de grondleggers van Q-Fin is op 18-06-2017 overleden.
Koen heeft aan de wieg gestaan van de technische ontwikkeling van de machines van Q-Fin.
Samen met het team is het hem gelukt om dit tot een groot succes te maken. Hiermee is zijn lang gekoesterde droom uitgekomen.

Zijn enthousiasme en passie gaan we missen.

Nieuwe website voor Q-Fin

17-06-2017
Bij Q-Fin blijven we innoveren, zo ook onze website.

Wilt u nog meer zien? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij laten u graag nog meer zien van onze machines en toepassingen!

R2+ voor een optimale hechting en kantdekking bij thermisch verzinken.

09-06-2017
Bij het thermisch verzinken van staalplaat en profielen komt het regelmatig voor dat het uiterlijk van de zinklaag op de snijkanten afwijkt van de op het aangrenzende staaloppervlak. Vaak is de laag dunner en de hechting minder, wat niet gewenst is.

Wat is hiervan de oorzaak? Naast het gebruikelijke autogeen snijden van staalplaat en profielen, wordt deze techniek steeds meer uitgevoerd door plasma- en lasersnijden. Door deze verschillende snijtechnieken ontstaan veranderingen in ruwheid, scherpe randen en oxidelagen op de snijkanten. Eén punt is bij alle snijtechnieken gelijk; door de inwerking van warmte tijdens het snijden verandert de straalstructuur en staal- samenstelling. Legeringen in het staal zoals silicium, fosfor en andere elementen die van invloed op het verloop van de ijzer-zink-reactie, zijn nauwelijks of niet meer aanwezig. Daardoor verloopt de vorming van de zinklaag zeer traag en is de laagdikte op de snijkanten beduidend dunner.

Een gevolg daarvan is dat bij thermisch verzinken de in de norm (NEN-EN-ISO 1461) voorgeschreven zinklaagdikten moeilijk te verkrijgen zijn. Daarnaast is de hechting soms gering en kunnen de randen van de snijkanten zo scherp zijn, dat de zinklaag al bij geringe mechanische belasting eraf kan springen.

Om e.e.a. te voorkomen is het belangrijk het staaloppervlak van gesneden snijkanten te “homogeniseren”. Dit wordt bereikt door de warmte-beïnvloede zone te stralen of te slijpen. Er ontstaat dan een ruwer oppervlak, en het is bekend dat op een ruw oppervlak dikkere zinklagen worden verkregen.

Tegelijkertijd worden de scherpe kanten van de snijvlakken, hetgeen vooral bij laser gesneden het geval is, afgerond. Onlangs heeft Q-Fin de ER1200 ontwikkelt. Deze Edge Rounder, voor werkstukken tot 1200mm breed, kan in één doorgang lasersnijdelen van een afronding met Radius R2+ voorzien. Tevens wordt ook het soms zeer dunne, glasharde oxidelaagje verwijderd, hetgeen door het beitsen vaak niet het geval is, met als gevolg een dun, slecht hechtend zinklaagje.

De aanbeveling in de norm NEN-EN-ISO 1461, om de snijkanten mechanisch te behandelen is daarom geheel terecht. Wij laten u bij Q-Fin graag zien hoe u de producten snel en eenvoudig kunt voorbewerken voor een goede hechting en dikte van thermisch verzinken!

 

Nieuwe machine de F600

07-06-2017
En alweer een nieuwe machine toegevoegd aan het Q-Fin programma ... de eerste F600 machine is opgeleverd en gereed voor gebruik. Geschikt voor het ontbramen-slijpen-afronden van plaatdelen tot 600 mm breed op hoge snelheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

R2+: Perfecte afronding voor poedercoating

07-06-2017
De eerste praktijkervaringen die Laserparts nu opdoet met de nieuwe ER1200 machine zijn veelbelovend.

Bij lasersnijdelen die gepoedercoat gaan worden, moeten de kanten worden afgerond zodat de coating overal even dik wordt aangebracht en er op de randen geen begin van beschadiging kan ontstaan. Kantendekking is hierbij het sleutelwoord.

Voorheen gebeurde dat afronden handmatig, tegenwoordig kan dat machinaal. Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk brengt sinds 2013 innoverende machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen op de markt, waaronder de F200 XL voor werkstukken van 10 tot 200 mm breed en de F1200 voor grote werkstukken tot 1200 mm breed. Beide machines zijn in verschillende versies leverbaar; met vacuüm-ondersteuning voor het bewerken van non-ferro metalen zoals roestvast staal en aluminium en met magneet-ondersteuning voor het nabewerken van ferro metalen.

Onlangs ontwikkelde Q-Fin een Edge Rounder machine die in één doorgang lasersnijdelen van een afronding met Radius R2+ kan voorzien. De eerste ER1200 machine is enkele weken geleden aan de firma Laserparts uitgeleverd, daar wordt nu praktijkervaring met deze nieuwe machine opgedaan. De eerste resultaten zijn veelbelovend zoals bijgevoegde foto laat zien. Q-Fin zal de nieuwe ER1200 in het najaar op verschillende vakbeurzen presenteren.