Finish-proces laat zich goed automatiseren

11-10-2021
Veel plaatwerkbedrijven hebben de afgelopen jaren het handmatig ontbramen, afronden en slijpen van plaatdelen vervangen door machinaal finishen. Nu is de volgende fase gaande: de automatisering rondom de finishmachine. Dat gaat niet zo zeer in de vorm van een robot of cobot, die plaatdelen in de machine legt en uitneemt, maar vaak eenvoudig met een terugvoerband of een in- en uitvoerband. Q-Fin zal hiervan op de beurzen het een en ander demonstreren.

De F1200 XL is een F1200 machine waaraan een vierde station - een slijpstation - is toegevoegd om het finish slijpen in één doorgang te kunnen doen.

 

“Een cobot bij een ontbraammachine is voor velen nog een brug te ver, maar we zien wel dat bedrijven het prettig vinden om met een standaardmachine met één operator te kunnen werken”, zegt Joost Kouwenbergh van Q-Fin. “Daar zijn zeker goede oplossingen voor.”

Volautomatische ontbraamstraat
Batchgewijs werken kan bijvoorbeeld met een volautomatische ontbraamstraat. Hierbij wordt aan de ene zijde van de straat een serie plaatdelen ingevoerd op een invoerband en aan andere zijde volledig bewerkt (tweezijdig ontbraamd, afgerond en geslepen) uitgevoerd. Q-Fin heeft recent zulke straten geleverd bij Willems Baling Equipment, ASK Romein en Snijcon. Ze bestaan uit twee F1200 ontbraammachines achter elkaar met daar tussenin een omkeerunit voor het volautomatisch keren van (grote) plaatdelen. Hierdoor kunnen de delen in één doorgang dubbelzijdig worden gefinisht. Bij Willems bijvoorbeeld belaadt de operator een 3 meter lange en 1200 mm brede tafel voor de eerste machine.

Vervolgens voert hij op het bedieningspaneel op de voorste machine, waarmee hij het hele systeem kan bedienen, de juiste instellingen in. Dan gaan alle plaatdelen door de eerste ontbraammachine en worden aan één zijde ontbraamd en afgerond. Aan de achterkant komen ze eruit en lopen dan zo de omkeerunit in. Een sensor registreert dat alle onderdelen hier in liggen. De twee tafels van de omkeerunit worden tegen elkaar gedrukt en een carrousel draait deze 180 graden om. Daarna worden alle onderdelen in de tweede ontbraammachine gevoerd om de andere zijde te volledig te bewerken. Zo kan een hele batch in één keer worden bewerkt met een hoge doorloopsnelheid.

“Van dubbelzijdige bewerking middels een straat zien veel staalverwerkers het voordeel wel in”, zegt Kouwenbergh. “Het geeft naast een hoge doorloopsnelheid ook rust, zeker als het om zware delen gaat. Plaatdelen handmatig of met behulp van een bovenkraan omdraaien hoeft niet meer. Lomp en zwaar werk verdwijnt zo.”

F1200 XL met terugvoerband
Q-Fin zal deze ontbraamstraat op de beurzen presenteren op een video. Maar natuurlijk worden er ook live machines gedemonstreerd, zoals F1200 XL. Dit is een F1200 machine waaraan een vierde station – een slijpstation – is toegevoegd om het finish slijpen in één doorgang te kunnen doen. Ook zal een F200 XL worden gedemonstreerd met een terugvoerband.

Hiermee laat Q-Fin zien dat automatisering niet alleen bij een ontbraamstraat met meerdere machines en een omkeerunit mogelijk is, maar ook bij een standalone machine. “We verkopen veel machines met een terugvoerband”, vertelt Kouwenbergh. “Deze brengt de bewerkte stukken automatisch terug bij de operator, die ze nogmaals door de machine kan voeren om ook de andere zijde te bewerken. Zo kunnen batches met een hoge doorloopsnelheid worden verwerkt en wordt het werk voor de operator makkelijker.”


Alle functionaliteiten in combinatie met het HMI touchscreen (met zowel vaste als instelbare programma’s) maken de F1200 XL tot een machine die helemaal 4.0 ready is.

Vrijstaande slakkenmepper
Ook demonstreert Q-Fin de vrijstaande slakkenmepper DS600 (tevens is de bredere DS1200 leverbaar). Deze machine is genomineerd voor de ION Borghardt award, de prijs voor innovaties in de oppervlaktebehandeling. Deze wordt uitgereikt op de vakbeurs Materials-Eurofinish-Surface (MES), die tegelijk met de Metaaldagen wordt gehouden in de Brabanthallen. Slak ontstaat vooral bij plasma- en autogeen snijden en wordt steeds vaker machinaal afgeslagen in plaats van handmatig met hamer en beitel. Maar doorgaans is de slakkenmepper geïntegreerd in de ontbraammachine. Dat geeft ongewenste troep (grote brokstukken slak) in de machine. Om dat te voorkomen heeft Q-Fin een aparte slakkenmepper ontwikkeld.

Eigen software-ontwikkelingen
Tevens presenteert Q-Fin zijn nieuwste ontwikkelingen op softwaregebied. Met de nieuwste software kan de operator het touchscreen intuïtief bedienen en stelt de machine zich als het ware zelf in. Q-Fin levert zijn machines tegenwoordig met programma-keuze in het bedienmenu. De operator kan hierbij op het HMI-scherm kiezen uit een aantal vooringestelde programma’s, bijvoorbeeld voor een grote afronding, in combinatie met de juiste materiaaldikte.

Daarnaast kan hij ook zelf programma’s inzetten voor producten die regelmatig terug komen. Na het ijken van de borstels en de keuze van het juiste programma stelt de machine automatisch de juiste rotatie- en doorvoersnelheden in. Het programma geeft daarbij aan welke slijpmiddelen hiervoor geplaatst moeten worden. De software is ook klaar voor een koppeling aan een barcode scanner. Als optie kunnen alle automaten uit het Q-Fin programma daarbij worden uitgerust met automatische borstelhoogte-verstelling waarmee vanaf het touchscreen ook de hoogste-instelling geregeld kan worden.

“Onze machines zijn hiermee helemaal klaar voor Industrie 4.0”, zegt Joost Kouwenbergh. “We zijn ons leveringsprogramma steeds verder aan finetunen met eigen softwareontwikkelingen en zijn nu al zover dat je een programma kunt inschieten, waarna de lijn vanzelf loopt.”

 

Bron: MetaalNieuws.nl

De 4Innovators zijn terug!

15-07-2021

De 4Innovators zijn terug!


Na een bijzonder succesvolle eerste editie, bij Q-Fin Quality Finishing Machines in Bergeijk, lanceren de vier organiserende bedrijven een nieuwe datum voor de tweede editie van de 4InnovatorsDays. Deze zal gehouden worden op woensdag, donderdag en vrijdag 17, 18 en 19 november 2021. De 4InnovatorsDays worden dit jaar gehouden op een nieuwe locatie namelijk bij het in Alblasserdam gevestigde Valk Welding. In de industriële omgeving van dit innovatieve bedrijf heten de vier vaste partners, Q-Fin, LVD, Kumatech en Valk Welding u van harte welkom en tonen hier hun machines en innovaties.

Om de bezoeker deze editie nog meer vernieuwing te bieden hebben de vier organisatoren dit jaar een aantal bedrijven gevraagd aan te haken en hun visie te geven op de innovaties die mogelijk zijn in de maakindustrie. Deze deelnemende gast-partners zijn: MCB, Elfsquad, Togetr, Spartners en Lemtech. Met deze groep deelnemers willen de 4Innovators de totale procesketen van bedrijven in de maakindustrie in kaart brengen. Voor ieder bedrijf liggen de knelpunten in de procesketen ergens anders en op de 4InnovatorsDays is voor ieder knelpunt een partner aanwezig die hierin een oplossing kan bieden.

Kortom, zet het in uw agenda, 4InnovatorsDays 17,18 en 19 november 2021.

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen

30-06-2021

Moeiteloos slakken verwijderen van stalen snijdelen


Q-Fin introduceert met de DS600 en DS1200 twee compacte machines die in een handomdraai eenvoudig de slakken van snijdelen verwijderen en vervuiling in de ontbraammachine voorkomen. Deze automatische oplossingen zijn geschikt voor stalen snijdelen met slakvorming.De ‘Deslagging’ machine is in twee breedtes verkrijgbaar en verwijdert de slak van plaatdelen tot 600 mm respectievelijk 1200 mm breed.

Het verwijderen van slakken gebeurt vaak nog handmatig met hamer en beitel. Of men gebruikt hiervoor een elektrisch aangedreven handmachine. Door de zware belasting tijdens de arbeid, voor zowel de operator als de handmachine, dienen deze handmachines regelmatig vervangen te worden.

In elke productielijn
De DS600 en DS1200 zijn door Q-Fin speciaal ontwikkeld voor het automatisch verwijderen van slakken die zijn ontstaan met het plasmasnijden of autogeensnijden. Deze compacte machines kunnen in elke productielijn worden opgenomen. Wanneer gekozen wordt voor een lijnopstelling worden de slakken verwijderd voordat het product de ontbraammachine in gaat, welke vervolgens zorgt voor de kantafronding van het snijdeel. Hiermee draagt de machine direct bij aan optimalisatie van het productieproces en verbetering van de arbeidsveiligheid.

Het restmateriaal (slak) dat tijdens de bewerking van het product verwijderd wordt blijft in de machine op de transportband liggen en valt keurig in de opvangbak onder in de machine. Het restmateriaal kan afgevoerd worden als schroot in de daarvoor bestemde container. Bij integratie van slakkenverwijdering in een ontbraammachine zal de machine ernstig vervuilen en is er kans op schade door rondvliegende slakken. Door de DS machine ‘stand-alone’ te maken wordt dit voorkomen.V.l.n.r. stalen snijdelen met slak, zonder slak en afgerond.

Slakkenmepperwalsen
De DS600 en DS1200 zijn eenvoudig te bedienen en bieden optimale ergonomie voor de operator. Deze ‘Deslagging’ machine is in twee breedtes verkrijgbaar en verwijdert de slak van plaatdelen tot 600 mm respectievelijk 1200 mm breed middels twee robuuste slakkenmepperwalsen. Door dat de walsen tegen elkaar in draaien en de pennen verspreid zijn gepositioneerd wordt het product per omwenteling overal twee maal geraakt. De verwijderde slak wordt afgevoerd en het dan vlakke product kan vervolgens met een rollentafel of aangedreven transportband door naar de ontbraammachine om daar zijn eindafwerking te krijgen.

 

Bron: MetaalNieuws.nl

Webinar Q-Fin - Metaaltechniek

05-05-2021

Met de juiste Grinding Power samen op weg naar de perfecte finish.


“Een ontbraammachine is geen probleemoplosser maar een kansenmaker”.

Samen met Metaaltechniek laten we in een gezamenlijke webinar zien, hoe en waarom Q-Fin machines zichzelf razendsnel terug verdienen. Én hoe je het maximale rendement uit de machine haalt door het gebruik van de juiste schuur- en slijpmiddelen. Want beiden, machine en verbruiksmateriaal, hebben elkaar nodig om tot het beste resultaat te komen.

Slakken verwijderen, snel een radius van 2mm aanbrengen op staal, de boutgaten in voetplaten met hetzelfde gemak van scherpe randen ontdoen, de mogelijkheden zijn legio. Met onze ontbraammachines kan zowel staal, RVS als aluminium bewerkt worden. De focus in dit webinar ligt op de bewerking van staal.

Bekijk het webinar hier terug (het webinar start op 13.40 minuut)

In het webinar wordt ingegaan op de unieke eigenschappen van de Q-fin machines en op de invloed van de kwaliteit van de banden en borstels die op de machine worden geplaatst. Wat is er verkrijgbaar en hoe maakt u de juiste keuze voor uw applicatie. Wilt u ontbramen of is een (grote) radius juist belangrijk. Voor een radius van 0,5mm gebruikt u andere schuurmaterialen en instellingen dan voor een radius van 2mm, maar het is allemaal mogelijk en er zullen een aantal applicaties ook live aan bod komen in het webinar.

De hoeveelheid afgenomen materiaal en de snelheid waarmee dat gebeurt, bepalen voor een groot deel hoe snel de machine rendeert voor uw bedrijf. Q-Fin levert hierin de beste prestaties van alle ontbraammachines in de markt. De kwaliteit van de schuurmaterialen bepalen mede het eindresultaat.

Tot slot wordt ingegaan op de problemen die in de praktijk worden ervaren, zoals het bewerken van een vette plaat, spoorvorming op plaatdelen door de schuurband, vonkvorming of te snelle slijtage van de borstels.

Kortom, meer dan de moeite waard om te kijken. Want misschien overweegt u de aanschaf van een ontbraammachine. Dan krijgt u tips om mee te nemen in uw overweging. Of u heeft al een machine staan, maar kan er veel meer uitgehaald worden dan u nu denkt. Een kleine investering in uw tijd, kan tot grootse resultaten leiden.

 

Meer informatie:

Patrick van Scherpenseel - Q-Fin T. +31 6 43 06 70 05

Ingrid van Wijk – Metaaltechniek T. +31 33 4558788

AFRONDING: DOOR KETENSAMENWERKING BEHEERSING VAN KRITISCHE PARAMETERS

23-03-2021
Hoe bereik je op allerlei plaatwerkcomponenten structureel een goede afronding zodat je ook een goede hechting krijgt bij het poedercoaten? Daarvoor gingen drie partijen een vorm van ketensamenwerking aan. Resultaat: met een nieuwe machine wordt het ontbramen, afronden en finishen gecontroleerd uitgevoerd waarbij de uniforme afronding leidt tot een betere hechting. Tijd om eens te kijken hoe de drie partijen dit voor elkaar hebben gekregen.

Het verhaal begint bij Suplacon, een toeleverancier van allerlei plaatwerkcomponenten, zowel halffabricaten als assemblagedelen. Wekelijks gaan er honderd unieke orders aan onderdelen de deur uit. Veel daarvan krijgen ook een oppervlaktebehandeling, meestal poedercoaten. Antijn Koers, kwaliteitsmanager bij Suplacon, legt uit dat zij door hun bedrijfsspecialisatie sommige werkzaamheden uitbesteden. “Wij zoeken betrouwbare partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen, leverbetrouwbaarheid en hoog scoren in hun specialisatie. We zaten vorig jaar met een capaciteitsvraagstuk en moesten opschalen op het gebied van afbramen. Voor een afbraammachine zijn we bij Q-Fin uitgekomen, omdat hun machine heel efficiënt werkt en een goede radius op de kanten oplevert. Als je gaat poedercoaten, moet die coating ook op de randen goed hechten en daarvoor is die radius belangrijk. Voor het poedercoaten hebben we Kamp Coating in de arm genomen, omdat zij een professionele en gevestigde partij zijn en vooroplopen op het gebied van digitalisering. In het voortraject willen wij helder de klanteis gedefinieerd hebben en dat wil Kamp Coating ook.”

De producten uit plaatwerk die onder meer afgerond en gepoedercoat moeten worden, zijn erg verschillend. De opdrachtgevers zijn voornamelijk las- en constructiebedrijven, machinebouwers (onder meer voor de voedingsmiddelenindustrie), OEM’ers met hun eigen producten en bedrijven die componenten maken voor ASML. Door de grote spreiding met verschillende kwaliteitsnormen en standaarden voor de diverse klanten is procesbeheersing bij Suplacon een uitdaging. Voor het werk na het vormen van de plaatdelen is bij Q-Fin een machine gevonden die zowel het ontbramen, afronden en finishen uitvoert en dat bij een hoge doorvoersnelheid, zo’n vijf tot zes meter per minuut. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de oude ontbraammachine.Voorbeeld van een afronding op radius

UNIFORM RESULTAAT
Antijn Koers: “De dikte van het plaatwerk dat wij onder handen nemen, varieert voor het grootste deel tussen de één tot zes millimeter. Pakweg tien jaar geleden ging een gesneden plaat vaak niet door een afrondings- of afbraammachine, maar nu is dat een standaard handeling. Een uniform resultaat is een groot voordeel. Als je drie mensen een vijl geeft om te gaan afronden, krijg je drie verschillende afwerkingen. Bij de keuze voor de afbraammachine waren voor ons de doorvoersnelheid en het makkelijk kunnen aanbrengen van een radius van 1.1. en 1.6 belangrijk. De F600-machine die wij hebben aangeschaft, is een kast van één meter 60 breed en één meter 80 diep. Over de breedte van de loopband zit als eerste bewerkingsstation een schuurband die de bramen aan de snijkanten van het product wegneemt. Dan volgen er vier borstels die de scherpe kanten breken en de radius aanbrengen door over het oppervlak heen en weer te borstelen. Zij staan ‘in’ het product en gaan om de kant heen, de schuurband niet. Voor het finishen, bijvoorbeeld een lijnfinish aanbrengen of richtingloos borstelen, wordt een veel fijnere korrel ingezet om veegjes, krasjes en dergelijke van het oppervlak te verwijderen en om een uniforme uitstraling te krijgen. Ook op ruwheid slijpen is mogelijk.”

Patrick van Scherpenseel, accountmanager bij Q-Fin Quality Finishing Machines, maakt duidelijk dat de machine een aantal variabelen heeft waar de klant mee kan “spelen” naar gelang het gewenste eindresultaat van het te bewerken materiaal. Die instelmogelijkheden zijn onder meer de doorvoersnelheid, borsteldruk (diepte van de borstels voor de aan te brengen radius), het type en korrel van de slijpmaterialen en het toerental van de slijpmiddelen. “We merken regelmatig dat eindklanten geen idee hebben wat een radius doet voor de hechting van de coating of ze vragen om een radius 2 terwijl een radius 1 ook voldoet. Wij leveren diverse machines, afgestemd op onder meer de materiaalsoort en -afmetingen, de gewenste radius en finish.”Wel en niet afgerond

CLAIM
Hij vervolgt: “Nog te vaak wordt een multifunctionele ontbraammachine enkel als een kostenpost gezien, terwijl men niet kijkt naar tijdwinst en kwaliteitsaspecten zoals de kans op slechte hechting. Onlangs heeft een tankstation een claim bij de applicateur neergelegd omdat bij de naden op de tankautomaten roestvorming optrad. Oorzaak: de coating was op een niet-afgeronde zijkant aangebracht. Het is opgelost door alsnog een goede afronding aan te brengen. Bij andere klanten hebben we juist weer geconstateerd dat de exactheid en constantheid van de radius heel belangrijk is. Daarom hebben wij een lasermeetapparaat ontwikkeld waarmee je exact de radius op het product kunt meten die we ook op een beeldscherm kunnen presenteren en met de klant kunnen delen.”

Hoog tijd om de blik te richten op de poedercoating door de Kamp Coating Groep. De eisen van Suplacon kwamen neer op een hoogwaardige afwerking in een bepaalde kleur met een minimale stofinsluiting en een goede hechting van de poedercoatlaag op alle kanten, gaten en randen. Ruud Nijenkamp, hoofd verkoop bij de Kamp Coating Groep: “Voor iedere klus willen wij veel informatie hebben om de gewenste kwaliteit te kunnen leveren. We willen bijvoorbeeld weten wat de eisen van de eindklant precies zijn. Gaat het om een binnen- of buitenopstelling, om welke materiaalsoort en -dikte en de reinheid daarvan. En natuurlijk is de radius essentieel voor ons, omdat roestvorming veelal op de randen begint. Bij een te kleine radius kunnen wij niet de bescherming op de randen geven die gevraagd wordt. Voor een goede hechting op de kanten is een goede afronding cruciaal. Sommige klantnormen verwijzen naar een corrosieklasse, zoals C3 en C4, maar met alleen een corrosieklasse weet je nog niet welk lakproces daarbij hoort. Als alle vragen beantwoord zijn, komen we tot een conserveringssysteem waarin onder meer de voorbehandeling, het al dan niet toepassen van een primer of een KTL-onderlaag en de aangebrachte coating zijn gespecificeerd. In de markt worden de eisen steeds specifieker geformuleerd en daar spelen wij op in.”De machine voor zowel ontbramen, afronden als het finishen

 

Bron: vereniging-ion.nl

Q-Fin machines 4.0 ready

03-03-2021
Sinds de start in 2013 heeft Q-Fin Quality Finishing Machines innovatie hoog in het vaandel staan. Een van de zaken waarop we de laatste jaren hebben ingezet is software-development in eigen huis. Volgens ons is de nieuwste software zo ontwikkeld dat de operator het touchscreen intuïtief kan bedienen en de machine als het ware zich zelf instelt.

Q-Fin levert vanaf nu zijn ontbraam- en finishmachines met programma-keuze in het bedienmenu. De machine-operator kan hierbij op het HMI-scherm kiezen uit een aantal vooringestelde programma’s, bijv. voor een grote afronding, in combinatie met de juiste materiaaldikte. Daarnaast heeft de operator de mogelijkheid om ook zelf programma’s in te zetten voor producten die in zijn bedrijf regelmatig terug komen. Na het ijken van de borstels en de keuze van het juiste programma stelt de machine automatisch de juiste rotatie- en doorvoersnelheden in. Het programma geeft daarbij aan welke slijpmiddelen voor dit programma geplaatst dienen te worden. De slimme software is ook klaar voor een koppeling aan een barcode scanner.

Als optie kunnen alle automaten uit het Q-Fin programma daarbij worden uitgerust met automatische borstelhoogte-verstelling waarmee vanaf het touchscreen ook de hoogste-instelling geregeld kan worden. Hiermee zijn de Q-Fin machines helemaal klaar voor industrie 4.0. “De machines van Q-Fin stonden al bekend als de meest gebruiksvriendelijke in de markt maar met deze nieuwe toevoegingen maken wij het de bedieners nog wat makkelijker om snel een perfecte finish op hun producten aan te brengen”, aldus Martijn Coppens, Operations Manager bij Q-Fin.

Onze showroom is, met in acht name van de voorgeschreven maatregelen, open voor een bezoek zodat u de nieuwe functionaliteiten op afspraak zelf kunt testen.

Grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig ontbraamd dankzij omkeerunit

02-03-2021
Q-Fin Quality Finishing Machines heeft bij Willems Baling Equipment in Hapert een automatische ontbraamstraat geïnstalleerd. Een opvallend onderdeel hiervan is een omkeerunit voor het volautomatisch keren van grote plaatdelen. Hierdoor kunnen deze delen in één doorgang dubbelzijdig worden ontbraamd. Snel en met een uitstekende kwaliteit.

 

In de automatische ontbraamstraat bij Willems Baling Equipment kunnen grote plaatdelen in één doorgang dubbelzijdig worden ontbraamd.

Willems bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in staat complete productielijnen te bouwen voor de klanten: vanaf het produceren van de grondstof tot en met het compleet verpakt in handzame balen klaarzetten op een pallet, klaar om te worden verkocht. De engineering, productie, assemblage, besturing en service van deze productielijnen worden in eigen beheer uitgevoerd als een totaalpakket.

Hoge bouwkwaliteit
In de markten waarin Willems opereert staat het bedrijf bekend om zijn hoge bouwkwaliteit. “Die reputatie willen we vasthouden en daarom verbeteren en innoveren we continu”, zegt Bram Willems, technical sales engineer bij het familiebedrijf. “We hebben de beste machines nodig om efficiënt en met een hoge kwaliteit te kunnen produceren. Daarom hebben we een modern machinepark dat de laatste jaren is uitgebreid met onder andere een kantbank, een 5-assige freesmachine en het Q-Fin ontbraamsysteem.”
In de machines die Willems produceert wordt veel plaatmateriaal verwerkt, waaronder diverse grote en zware stalen plaatdelen tot 150 mm dik. Dat is nodig omdat er flinke krachten op komen te staan op verschillende onderdelen van de zware machines. Platen tot 25 mm dik worden verwerkt met de nieuwe Q-Fin machines.

Een hoge afwerkkwaliteit is belangrijk voor al deze delen. Want Willems bouwt volgens CE en dan mag er niks scherps aan zitten. Afbramen dus. Daarnaast moeten ook veel delen worden afgerond voor het elektrolytisch verzinken en poedercoaten. Alle onderdelen van een persinstallatie die in de buitenlucht komen te staan, krijgen sowieso een poedercoating. Met de ontbraamstraat kunnen ze de randen en sparingen afronden tot R1. In de praktijk vloeit bij een R0,5 de lak al mooi gelijkmatig over het hele plaatdeel heen. Hierdoor is er ook op de randen een goede hechting en dat voorkomt afbladeren en dus roest.

Met de hand omdraaien
Voor het afbramen en afronden van die grote plaatdelen had Willems al een afbraammachine, die het materiaal aan één zijde bewerkte. Aangezien de plaatdelen aan beide zijden moeten worden bewerkt, moest het materiaal twee keer door de machine worden gevoerd en tussendoor worden omgedraaid. Dat gebeurde met de hand of met behulp van een bovenloopkraan. Dit kostte veel tijd, het was inspannend werk voor de operators en niet honderd procent veilig. “Een kraan kan een keer door de rem schieten en dat is gevaarlijk”, aldus Bram Willems.

 

Een opvallend onderdeel van de ontbraamstraat is de omkeerunit voor het volautomatisch keren van grote plaatdelen.

GrindingPower
Er werd dus gezocht naar een goed alternatief en dat vond Willems bij Q-Fin in het naburige Bergeijk. Natuurlijk werd daarbij gekeken naar dubbelzijdig werkende machines, die in één doorgang beide zijden kunnen ontbramen en afronden. Maar zo’n concept past niet in de filosofie van Q-Fin. Accountmanager Patrick van Scherpenseel legt uit: “ Bij Q-Fin doen we het graag anders. Wij onderscheiden ons door de juiste verhouding in kracht, schuurmateriaal en snelheid te verwerken in onze machines.

Deze essentiële combinatie noemen we GrindingPower en daarmee bereiken we de hoogste output en een constant hoge kwaliteit. Dat is ons uitgangspunt en daar willen we geen concessies aan doen. In een dubbelzijdig werkende machine doe je die concessies wel. Je kunt dan bijvoorbeeld minder hard aanzetten met de borstels. We hebben daarom gezocht naar een oplossing die iets toevoegt aan onze machines, waardoor we toch in één doorgang dubbelzijdig kunnen bewerken zonder dat menselijk handelen is vereist. Dat is de omkeerunit geworden.”

Hoge doorloopsnelheid
Deze unit is nu een onderdeel van de ontbraamstraat bij Willems. Hij staat tussen twee F1200 ontbraammachines in. Het proces is als volgt: de operator belaadt de 3 meter lange en 1200 mm brede tafel voor de eerste machine. Op het bedieningspaneel op de voorste machine, waarmee hij het hele systeem kan bedienen, voert hij de juiste instellingen in. De plaatdelen gaan door de eerste ontbraammachine en worden aan één zijde ontbraamd en afgerond. Aan de achterkant komen ze eruit en lopen dan zo de omkeerunit in. Een sensor registreert dat alle onderdelen in de omkeerunit liggen. De twee tafels van de omkeerunit worden tegen elkaar gedrukt en een carrousel draait deze 180 graden om. Daarna worden alle onderdelen in de tweede ontbraammachine gevoerd om de andere zijde te bewerken. De operator kan zo een ongekend hoge doorloopsnelheid halen.

 

Willems Baling Equipment bouwt machines voor het gecomprimeerd verpakken van volumineuze producten. Het bedrijf is in staat complete productielijnen te bouwen voor de klanten.

Continu proces
Door de keuze voor twee ontbraammachines en een omkeerunit is er sprake van een mooie flow. Dat zou niet het geval zijn geweest als was gekozen voor een omkeerunit en één machine, waar alle delen dan in teruggevoerd zouden moeten worden. “Dat zou leiden tot wachttijden”, zegt Van Scherpenseel. “Nu werkt het systeem met batches en een continu proces. Dat geeft een enorme tijdwinst.” De ontbraamstraat is geleverd met twee natwerkende afzuigsystemen, die op een bordes hoog boven de installatie zijn geplaatst. Ze nemen daardoor geen ruimte in en het geluid is minimaal.

Willems heeft ook een ook een F200 XL machine geplaatst voor het snel ontbramen, slijpen en afronden van kleine plaatdelen en een Skipjoint voor het eenvoudig, snel en veilig verwijderen van microjoints. Samen vormen al deze machines een compleet systeem voor het ontbramen en afronden van plaatdelen, dat prima kan worden bediend door één persoon.

 

Bron: Metaalnieuws.nl

Nieuwe ontbraammachine leidt tot extra service en hogere klanttevredenheid

05-02-2021
Metaalbewerkingsbedrijf Pouilliers heeft zijn machinepark uitgebreid met een nieuwe ontbraammachine. De samenwerking met leverancier Q-Fin Quality Finishing Machines en partnerbedrijf LVD verliep bijzonder goed. “We zijn familiebedrijven met veel passie voor ons vak. Vanaf het eerste moment hadden we aan een half woord genoeg”, zegt afgevaardigd bestuurder Danny Pouilliers.

Familiebedrijf Pouilliers heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in lasersnijden, plooiwerken, laswerken en draaiwerken. Het bedrijf verwerkt hoofdzakelijk rvs, staal en aluminium voor uiteenlopende sectoren. Sinds eind november voegt het bedrijf uit Halle een nieuw specialisme toe aan zijn bewerkingen: ontbramen en kanten afronden. “Ons doel is om hiermee onze bestaande klanten een extra service te leveren én meer nieuwe klanten aan te trekken”, zegt Pouilliers.


De drie heren die de basisopleiding volgden, ontvingen een certificaat dat aantoont dat ze voldoende kennis hebben om met de machines te kunnen werken.

Gebruiksvriendelijk
Pouilliers ging op zoek naar de juiste machine. “Belangrijk voor ons is een gebruiksvriendelijke interface en snelle omsteltijden wanneer je verschillende materiaalsoorten achter elkaar behandelt.” Via LVD, partnerbedrijf van Q-Fin, zocht het de samenwerking op met Q-Fin Quality Finishing Machines. Dit bedrijf uit het Nederlandse Bergeijk produceert machines voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen en systemen die het slijpstof afzuigen. “Er was meteen een goede klik”, vertelt Bas Versloot, salesmanager bij Q-Fin. “Net als Pouilliers hechten ook wij veel waarde aan het leveren van een goede service en kwaliteit. Onze machines zijn degelijk, maar tegelijkertijd heel eenvoudig in gebruik, terwijl het werk op hoge snelheid wordt uitgevoerd.”

De keuze viel op de Ultimate Set van Q-Fin. Deze set bestaat uit een F1200 ontbraam- en slijpmachine voor plaatdelen tot 1.200 mm breed, een F200 XL voor de kleine plaatdelen van 10 tot 200 mm breed en een WES6000 natwerkende afzuiger voor de afzuiging van het slijpstof.

Trainen
Ontbramen is een nieuwe bewerking voor Pouilliers. Om vlot aan de slag te kunnen, verzorgde Q-Fin intern een opleiding. Versloot: “In ongeveer een dagdeel hebben we heel praktisch de werknemers wegwijs gemaakt. Dit deden we aan de hand van producten die op deze locatie worden gesneden. De medewerkers kregen hierdoor meteen een goed beeld
van wat mogelijk is in hun eigen productieomgeving met vertrouwde toepassingen.”


Pouilliers kan zijn klanten in 2021 een extra service bieden met de F200 XL

Aan de slag  

Inmiddels is een nieuwe fase aangebroken. Pouilliers: “We gaan nu intensief met de machines aan de slag. Ik verwacht dat er de komende periode nog regelmatig vragen zullen opduiken. Ook in deze fase zullen we een beroep kunnen blijven doen op de expertise van Q-Fin.” Versloot vult aan: “De verkoop is slechts één aspect. Het proces van nazorg is vele
malen belangrijker. Uiteindelijk hebben we een gemeenschappelijk doel, en dat is de markt een hoge kwaliteit te kunnen bieden. Hoe beter wij Pouilliers daarin kunnen helpen, hoe beter de kwaliteit van het product bij de eindklant.” Met de combinatie van een kleine en een grote ontbraammachine kan Pouilliers nu de gehele range plaatwerk van hele kleine tot aan de grootse plaatdelen nabewerken en voorzien van een radius.

Communicatie
Een goede communicatie en samenwerking ligt aan de basis. Pouilliers: “Sinds het eerste gesprek begrijpen we elkaar en hebben vaak aan een half woord genoeg. Hoe dit komt? Zowel Q-Fin, LVD als Pouilliers zijn familiebedrijven waarbij de familie nog steeds aan het roer staat. We hebben veel passie voor ons vak en willen we er samen onze schouders onder zetten om de eindklant de allerbeste service te kunnen leveren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit met de nieuwe ontbraammachines waar kunnen maken.”

 

Bron: Metaalvak.be

Waarom ontbramen?

03-12-2020

Waarom ontbramen?


Hoe ontstaan bramen?
Een braam is een scherpe opstaande rand die ontstaat bij het bewerken van metalen delen. Bramen kunnen ontstaan bij verschillende metaalbewerkingsprocessen, zowel koude als warme processen. Bij koude processen kan er gedacht worden aan: stansen, ponsen, zagen en knippen. Bij warme processen kan er gedacht worden aan: lasersnijden, plasmasnijden, autogeen snijden, gieten en smeden. Elk proces heeft zijn eigen kenmerkende braam, welke ook een specifieke ontbraam-applicatie vereist.

Wat zijn de gevolgen van braamvorming?
Een braam kenmerkt zich door een scherpe opstaande uitstulping op de rand van het metalen deel. Bij snijdelen kan dit op de buiten en/of binnen contour zijn. Een gevolg hiervan is dat de producten niet handzaam zijn en mensen zich hier aan kunnen verwonden. Vanaf de start van de productie tot eindverbruiker worden deze delen vele malen in de hand genomen. Veiligheid is daarom een van de belangrijkste reden om te ontbramen, daarnaast is een braam voor het na bewerken van het product niet wenselijk. Denk hierbij aan de aan de voedselindustrie, elke braam of metaaldeeltje dat in het productieproces kan komen is een risico. Maar ook bij consumentenapparaten zijn scherpe randen niet wenselijk. In iedere omgeving zijn er bijzonder veel producten die vrijwel dagelijks gebruikt worden en waar metalen plaatdelen in verwerkt zijn.

Zijn er bepaalde herkenbare of terugkerende vormen van bramen of is dit steeds willekeurig?
Als er gekeken wordt naar de technieken die binnen de plaatverwerking het meest voorkomend zijn, zijn er zeker herkenbare of terugkerende vormen van bramen. Het gaat hier dan vooral over lasersnijden, plasmasnijden, ponsen en knippen. Een voorbeeld: bij lasersnijden hangt de braamvorming naast de materiaalsoort en -dikte af van de manier van lasersnijden (CO2, stikstof of fiber) en de instelling van de laser. Dit allen heeft grote invloed op het eindproduct. Een slechte afstelling, vervuilde laserkop of het bed van de laser is niet optimaal zijn allen factoren die invloed hebben op het snijresultaat. Het is mogelijk, zeker bij dunner plaatmateriaal, zeer netjes te snijden maar ontkomen aan scherpe randen is niet mogelijk. Fiber lasersnijden, wat tegenwoordig de standaard is, kenmerkt zich daarbij door hele harde, scherpe bramen op de snijkanten. Deze zijn niet gemakkelijk te verwijderen. De braamvorming vindt altijd plaats aan de onderkant van het product, daar waar de laser uit het product komt. Ook bij ponsen zit de braam altijd aan de onderkant van het product, evenals bij het knippen van plaat.

Welke ontbraamprocessen bestaan er?
Binnen de metaalverwerkende industrie worden thermisch ontbramen en elektrochemisch ontbramen weinig toegepast, deze zullen buiten beschouwing gelaten worden. Er blijven dan twee mechanische ontbraamprocessen over, handmatig en machinaal ontbramen. Bij handmatig ontbramen moet je denken aan een haakse-slijper of Flex-machine, hierbij kunnen de betreffende ontbraamgereedschappen naar behoeven worden gemonteerd (scotch-brite, slijpschijven, schuurpapier en andere abrasieve materialen en middelen). Deze manier van ontbramen kost in de praktijk veel tijd en energie, is erg belastend voor de bediener (fysiek zwaar en ongezond vanwege het vrijkomende slijpstof) en geeft doorgaans geen constante finishkwaliteit.
Bij machinaal ontbramen is het aanbod heel divers, iedere fabrikant heeft zijn of haar manier van ontbramen, zoals nat of droog, met slijpband of zonder, verschillende manieren van borstelen enzovoort. Wat ook grote invloed heeft is het soort slijpmateriaal dat gebruikt wordt. Binnen deze uiteenlopende soorten zijn de ook verschillende korrelgroottes van invloed. Dit gaat van zeer grof (bijv. K36; voor grote bramen of beschadigingen) tot het voorbereiden op polijsten (K1200). Bij het machinaal ontbramen kan ook nog onderscheid gemaakt worden tussen handbediende ontbraamtafels, ook wel semi-automatisch ontbramen genoemd en machines met doorvoerband, dit zijn de volledig automatische ontbraammachines.Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er de laatste jaren op het gebied van ontbramen geweest?
De ontwikkeling is vooral zichtbaar in de overstap van handmatig naar machinaal ontbramen. Steeds meer bedrijven worden zich bewust van de noodzaak van machinaal ontbramen. Enerzijds omdat het lastig is mensen te vinden die het arbeidsintensieve werk willen doen en anderzijds omdat afnemers een constante afwerkingskwaliteit eisen. Het begrip ‘ontbramen’ wordt dan ook veel breder getrokken, in de praktijk wordt er met het finishen van plaatdelen alle mogelijke nabewerkingsprocessen bedoeld. Denk daarbij aan afronden, finishslijpen, slakken verwijderen en oxidehuid verwijderen. Er is zoveel meer mogelijk qua afwerkingsresultaat met een finishmachine dan met de hand. Daarnaast is het mogelijk hiermee producten altijd met een zelfde, hoge finishkwaliteit te leveren én het is beter voor het welzijn van de operators (ergonomisch en qua gezondheid).

Automatische ontbraammachines kunnen het beste worden gecombineerd met een natwerkende afzuiger die de werkomgeving stofvrij houdt. Bij het slijpen met de hand wordt vaak geen afzuiging
toegepast waardoor niet alleen de omgeving onder het slijpstof ligt maar de werknemer ook slijpstof inademt. Een ander belangrijk onderdeel is de snelheid, een automatische ontbraammachine is vele malen sneller dan ontbramen met de hand. Door het gebruik van een machine zijn er minder manuren nodig om hetzelfde werk gedaan te krijgen. De efficiëntie gaat omhoog en de investering wordt snel terugverdient.

Is het altijd nodig om werkstukken te ontbramen?
Of het nodig is om werkstukken te ontbramen is afhankelijk van welke eisen een bedrijf stelt aan de producten. Er wordt regelmatig gezegd “ik hoef niet te ontbramen want dat heb ik nooit gedaan”. Maar dit kan ook anders gezien worden zoals: “als ik ga ontbramen lever ik een kwalitatief beter uitziend product af waarvoor ik een hogere prijs kan vragen”. Tevens kan er ook concurrentievoordeel ontstaan t.o.v. bedrijven die niet ontbramen. Feit is dat vooral snijbedrijven er vandaag de dag bijna niet meer mee wegkomen om een product af te leveren wat nog bramen heeft. De klant is in deze feitelijk verwend: heeft hij eenmaal van een toeleverancier een ontbraamd en netjes afgerond product ontvangen wil hij niet anders meer.Hoe groot is het belang van het verspanende gereedschap?
De kwaliteit van het gereedschap bepaald het resultaat en de kosten. Dat zit hem in de manier van slijpen en borstelen maar ook in de gebruikte abrasieve materialen. Stand tijden, korrelgrootte, korrelmateriaal (mineraal), backing van de slijpband, backing van de borstel etc. zijn allen belangrijk. Het juiste abrasief is zeer belangrijk, dat zie je zeker ook in de kosten voor de bewerking terug. Wat is er van belang? Finishslijpen, een grote ontbraam wegslijpen of de ruwheidswaarde. Finishslijpen is niet mogelijk met een korrel 60 en grof ontbramen niet met een korrel 400, ongeacht de soort mineraal of merk slijpband. Het goed afstemmen van het slijpgereedschap is daarom van groot belang. Het product mag niet onnodig verruwd worden, niet slijpen als het niet nodig is en alleen een kant wilt afronden. En geen grovere korrel gebruiken dan nodig om de braam weg te krijgen.

Hoe kan braamvorming worden geminimaliseerd? (tips & tricks)
De grootste invloed op braamvorming is het type snijmachine en de juiste afstelling hiervan. Bij het meest voorkomende snijproces, lasersnijden, kan een dunne plaat nagenoeg braamloos worden gesneden. De producten zullen wel altijd een scherpe rand houden waardoor kantafronding alsnog gewenst is.

Q-Fin vertelt u graag meer over meest efficiënte manier om een braam te verwijderen. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van afspraak voor een test in ons Experience Centre.

Super geslaagde eerste editie van 4InnovatorsDays

28-09-2020
Op 23, 24 en 25 september 2020 hebben de 4InnovatorsDays plaatsgevonden in de showroom van Q-Fin Quality Finishing Machines in Bergeijk. Meer dan 300 geïnteresseerde bezoekers bezochten deze demonstratie-dagen. Met een maximum van 35 bezoekers per tijdsblok van 2 uur voldeed het evenement aan de richtlijnen van het RIVM. De bezoekers konden onder het genot van een hapje en drankje ‘live’ de innovaties zien van de 4 organiserende bedrijven, te weten LVD, Kumatech, Valk Welding en Q-Fin Quality Finishing Machines.

Bij LVD was er vooral interesse in de software met adaptieve hoekmeting Easy-Form Laser gedemonstreerd op een 40tons kantbank DYNA-PRESS40/15PRO. Kumatech liet zijn drie AGV voertuigen zelfstandig rondrijden door het bedrijfspand, deze Pallet Jack, Tractor Tom en Dual Tom trokken veel bekijks.  Valk Welding liet een cel met alu-lasrobot zien welke werd beladen door een cobot. Q-Fin Quality Finishing Machines demonstreerde in eigen huis wel 4 nieuwe machines. Diverse bezoekers namen hun eigen testproducten mee en deze werden ter plaatse van de gewenste finish voorzien.

De organisatoren ontvingen zowel van bezoekers als via social media vele positieve reacties. Vanwege het grote succes gaat dit evenement in de toekomst zeker een vervolg krijgen.

De 4 bedrijven bedanken alle bezoekers welke hun interesse hebben getoond.

Zie video: https://q-fin.nl/media/videos/beurzen/

 

Bronnen:

Foto: Bart van Overbeeke

Film: Henk van Beek

Dankzij een niet aflatende drang naar innovatie word je een echte topspeler

25-09-2020
Een voetballer komt pas echt in aanmerking voor het eerste elftal als hij zijn voetenwerk kan combineren met een juiste ingesteldheid en ambitie. Dat geldt eigenlijk ook voor een machinebouwer, die de kwaliteit van zijn systemen moet garanderen, maar tegelijk fors moet investeren in innovatie. Alleen dan mag je de ambitie hebben om uit te groeien tot één van de marktleiders. Q-Fin, specialist in de ontwikkeling en productie van machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen, is aardig op weg om in die missie te slagen. De combinatie van innovatieve systemen met een actieve opvolging door eigen mensen en partners zorgt voor tevreden klanten. En daar draait het toch allemaal om!

‘Onze ambitie is tot de top drie van Europese ontbraammachinebouwers te behoren’

Q-Fin is een pionier op het gebied van het ontbramen, afronden en finishen van plaatwerkproducten in onder andere staal, aluminium en rvs. De firma werd in 2013 opgericht door Anton Bax en Koen de Waard. “Toen Anton Bax in 2012 naar een nieuwe machine voor het ontbramen van kleine werkstukken zocht, vond hij niets dat volledig aan zijn eisen en
wensen voldeed. Samen met Koen de Waard ontwikkelde hij dan maar zelf een eigen ontbraammachine en zo ontstond de eerste machine van Q-Fin, de F200”, vertelt sales manager Bart Versloot. “We voeren alles in eigen beheer uit: van R&D en engineering tot assemblage, installatie en service. Alleen standaardcomponenten, zoals motoren en knopjes, kopen we extern aan. Voor bepaalde activiteiten kunnen we een beroep doen op onze zusterbedrijven binnen de BM holding. Vandaag zijn we uitgegroeid tot een belangrijke speler op de markt, met de ambitie om tegen 2025 tot de top drie van fabrikanten van ontbraammachines in Europa te behoren.”

Innovatie en kennis als rode draad
Om die ambitie waar te maken, blijft de firma continu investeren in innovatie, optimalisatie én in het vergroten van kennis. Getuige daarvan: de jaarlijkse traditie om twee nieuwe machines te introduceren. Daarbij pakken ze het net iets anders aan dan veel andere machinebouwers en gaan uit van de praktische kant van de gebruiker: een snelle bewerking
– tot vijfmaal sneller dan de concurrentie, een eenvoudige bediening en maximale ‘grinding power’. Eens klanten met een machine van Q-Fin gewerkt hebben, kunnen ze volgens de machinebouwer niet meer zonder. “We luisteren naar de behoeften van de (potentiële) klanten. Meestal hebben ze zelf niet in de gaten hoeveel uren ze bezig zijn met het ontbramen, kantenbreken en finishen, maar na onze analyse wordt het pas echt duidelijk dat een investering in een geschikte ontbraammachine op zeer korte tijd terugverdiend kan worden. Bovendien wordt de kwaliteit van hun afwerking aanzienlijk verbeterd en ook constant”, gaat de sales manager verder. “De informatie uit de markt wordt door onze engineers naar innovatieve oplossingen omgezet. Elke woensdag organiseren we ook een QKC, waar engineering, sales en marketing en assemblage de vraagstelling van de klanten doornemen en samen op zoek gaan naar oplossingen.”Breed aanbod machines
Vandaag omvat het gamma een zestiental verschillende machines, waaronder de handbediende tafelfinishmachine TopGrinder en de F200 XL, de compacte ontbraammachine met drie bewerkingsstations, die speciaal ontworpen werd voor het finishen van kleine snijdelen tussen 10 en 200 mm breed. Dit laatste systeem met een slijpunit gevolgd door twee komborstels kreeg op de EuroBlech 2018 in Hannover een award vanwege zijn innovatieve karakter. Q-Fin biedt ook machines voor de bewerking van grotere stukken, zoals de F1200 voor het ontbramen, afbramen, slijpen, kantenbreken, afronden, slakken verwijderen, oxidehuid verwijderen en lijnfinish aanbrengen bij werkstukken tot 1.200 mm breed. Dit systeem heeft naar keuze een vacuüm- of magneetsysteem voor de fixatie van de te bewerken producten.Tandje bij
“In 2019 introduceerden we onze SER600, een ontbraam- en slijpmachine uitgerust met vijf bewerkingsstations, geschikt voor het aanbrengen van een grote afronding (radius 2 mm) bij vlakke plaatdelen van 6 tot 160 mm dik en tot 600 mm breed”,’ vult Versloot aan. “In 2020 zijn we, mede door de coronacrisis, nog meer gaan inzetten op de uitbreiding van ons
gamma met onder meer de lancering van de F1500 voor werkstukken tot 1.500 mm breed en de unieke F600 SP4 PLANETAIR, waar de combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom- en rechtsom draaiende koppen, die ook oscilleren, voor een mooie egale afronding zorgt. In september komt daar ook nog de DS600 bij, die slakken van plasmagesneden stukken zal verwijderen, vooraleer ze verder bewerkt worden. Daarnaast bouwen we zelf natwerkende afzuigsystemen die we met onze finishmachines combineren, waardoor we effectieve en veilige afzuiging van het slijpstof kunnen garanderen.”

‘We beschikken over een eigen sales team en werken in het buitenland ook samen met verdelers’Q-Fin Experience Center en partnership met LVD
Al deze machines en meer staan werkend opgesteld in het Experience Center, dat deel uitmaakt van de opvallende hoofdzetel in Bergeijk, waar de 26 medewerkers van Q-Fin sinds 2017 hun ‘thuis’ hebben. Dit kraaknet pand omvat eveneens kantoren en vergaderruimtes, de R&D en engineering afdeling, de assemblage en het magazijn. Dit is tevens een kenniscentrum voor ontbramen en afronden waar (potentiële) klanten op afspraak met hun eigen producten terecht kunnen voor het testen van de machines, maar bijvoorbeeld ook voor advies over juiste borstels. Intussen bezoekt het sales team van Q-Fin klanten en prospecten in Nederland, België en Duitsland. In andere Europese landen en in Australië wordt met vaste partners gewerkt. Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar heeft Q-Fin een partnership met LVD, dat zelf wereldwijd bekend staat voor zijn lasersnijmachines, plooibanken en software. Samen hebben beide firma’s nu een nog sterkere positie op de Belgische markt.

Eén doel: een tevreden klant
Bij alles wat Q-Fin doet, staan de klanten centraal. De firma ontwikkelt met hen en voor hen. Zo is ook het design van de machines op hun wensen afgestemd. “Met al onze innovatieve ontwikkelingen hebben we uiteindelijk maar één doel voor ogen: onze klanten tevreden stellen!”, sluit Versloot af.

Door de ruime opzet en nodige maatregelen is het Experience Center geopend en kunt u voor demonstraties Q-Fin coronaproof bezoeken na het maken van een afspraak.

 

Bron: Metaalvak.be

4INNOVATORSDAYS ZET INNOVATIES IN DE KIJKER

16-06-2020
De 4InnovatorsDays, die de vier TechniShow award genomineerden gepland hadden om geïnteresseerden alsnog hun innovaties te kunnen tonen na de annulering van TechniShow, moest op zijn beurt afgelast worden omwille van het coronavirus. Nu de maatregelen zowel in Nederland als in België stilaan versoepelen, plannen de vier bedrijven alsnog het event op 23, 24 en 25 september.

Q-Fin Quality Finishing Machines, Kumatech, LVD en Valk Welding organiseren de 4Innovators Days onder strikte maatregelen in de showroom van Q-Fin in Bergeijk. Bezoekers kunnen langskomen door te registreren voor een blok van twee uur. Op deze manier worden de bezoekersaantallen gespreid en kan men de nodige afstand garanderen.

LVD plaatst de Easy-Form kantbank - 80ton 2500mm werklengte - met de daarbij horende CADMAN® software in de kijker. De andere LVD-machines, waaronder ook lasersnijmachines, zullen te bezichtigen zijn in de productieomgeving incl. demonstraties op de Dyna-Cell.

Kumatech laat drie AGV voertuigen zien. De Pallet Jack transport (pallets en stapelrekken), de Tractor Tom transport (pallets en wagens) en de Dual John met rollenbaan transport (bakken en kratten). Daarnaast laten ze één KUMA plaatwerkidentificatie machine zien en een Techman cobot welke de KUMA belaadt.

Q-Fin Quality Finishing Machines demonstreert de planetaire finish machine F600 SP4 en de nieuwe 1500 mm brede ontbraammachine F1500. Daarnaast staan in de showroom van Q-Fin alle finish oplossingen werkend opgesteld. Bezoekers kunnen hun eigen testproducten meenemen en deze worden ter plaatse van de gewenste finish voorzien.

Valk Welding zal zijn cel met alu-lasrobot tonen. Deze cel wordt beladen door een cobot en zal tijdens het event pennenbakjes produceren uit dun aluminium materiaal. Deze worden gelast met het Super-Active-Wire-Proces.

Data: 23, 24 en 25 september telkens van 10:00 – 20:00 met tijdsblokken van 2 uur.
Geheel volgens RIVM richtlijnen is het verplicht vooraf aan te melden bij de bedrijven met voorkeur voor een tijdsblok.

Neem nu contact op met Bas Versloot ([email protected]) of Patrick van Scherpenseel ([email protected]) om u te registreren.

Ontbraam- en finishmachines voor een onberispelijke afwerking

20-03-2020
Klanten verwachten werkstukken van onberispelijke kwaliteit. Q-Fin Quality Finishing Machines hebben daar hun visitekaartje van gemaakt. Tijdens de TechniShow toont de Nederlandse hoe het weer de grenzen verlegd heeft in ontbramen en slijpen met twee wereldprimeurs. Eentje dingt zelfs mee naar een TechniShow Award. Graag tot ziens bij Q-Fin op stand 08-A038 en 08-A041.

 

Q-Fin Quality Finishing Machines is een innoverende Nederlandse machinebouwer. Bij Q-Fin zijn ze gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren en verkopen van machines voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen. De machines zijn geschikt voor plaatwerk producten van 10 tot 1.500 mm breed. Daarnaast bieden zij een oplossing voor het veilig afzuigen van het vrijgekomen slijpstof, een natwerkend afzuigsysteem dat volledig is opgebouwd uit rvs.

Twee wereldprimeurs voor de TechniShow
Tijdens de Technishow presenteert Q-Fin twee nieuwe machines, te weten de F1500, een 1.500 mm brede ontbraam- en slijpmachine, en de F600 SP4, een 600 mm brede machine welke is voorzien van een uniek planetair borstelsysteem. Voor beide machines betreft het een wereldprimeur. De F600 SP4 is daarbij genomineerd voor de Technishow Award in de categorie Dutch Tech.

Mogelijkheden machines zelf ondervinden
Naast bovengenoemde primeurs zal Q-Fin op de TechniShow aanwezig zijn met het QKC Lab: de Q-Fin Kennis Club teststand van 20 m². U wordt van harte uitgenodigd om met een eigen product deze stand te bezoeken en daar te ervaren hoe de nabewerking in zijn werk gaat door eigenhandig de opgestelde machines te bedienen. Dit sluit aan op de mogelijkheden die Q-Fin biedt met zijn Experience Center te Bergeijk, Nederland waar op afspraak demo’s en klanttesten worden uitgevoerd. Mocht u niet in staat zijn met een eigen rvs, staal of aluminium product de teststand te bezoeken verwelkomt Q-Fin u graag voor een demo in Bergeijk.

‘U wordt van harte uitgenodigd om met een eigen product te ervaren hoe de nabewerking in zijn werk gaat door eigenhandig de opgestelde machines te bedienen’Bron: Metaalvak.be

Coronavirus zorgt voor uitstel van huisshow in Bergeijk

18-03-2020
 

UPDATE (13-05-2020): De 4InnovatorsDays in Bergeijk zijn tot nader bericht uitgesteld en zullen dus ook op 27 en 28 mei nog NIET plaatsvinden.

 

BERGEIJK - De 4InnovatorsDays op 18 en 19 maart in Bergeijk zijn uitgesteld naar eind mei. Machinebouwer Q-Fin in Bergeijk zou de tweedaagse samen met Kumatech uit Bakel, het Belgische LVD en Valk Welding uit Alblasserdam organiseren.

De huisshow in het Experience Center van Q-Fin in Bergeijk was een nieuw initiatief, omdat de beurs voor de maakindustrie TechniShow wegens het coronavirus werd uitgesteld naar september. Het virus zorgt nu ook voor uitstel in Bergeijk.

Niet verantwoord
,,We kregen veel aanmeldingen”, zegt Q-Fin-directeur Anton Bax. ,,Het was daarom niet verantwoord om het door te laten gaan. Als het virus is ingedamd dan willen we de huisshow op 27 en 28 mei houden.” De vier bedrijven presenteren dan onder andere een aantal nieuwe ontwikkelingen.

 

Bron: ED.nl

Q-Fin, Kumatech, LVD en Valk Welding organiseren 4InnovatorsDays

06-03-2020
Vier innovaties, die gedemonstreerd worden op de 4InnovatorsDays: de Q-Fin F600 SP4 voor het supersnel finishen en afronden van plaatdelen, de AGV-serie van Kumatech voor het vervoeren van plaatdelen, de gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell van LVD en de Arc-Eye adaptieve cameratechniek van Valk Welding voor toepassing in lasrobotcellen.
Supersnel finishen en afronden, het geautomatiseerd vervoeren van plaatdelen door de fabriek, gerobotiseerd kanten en lassen. Dit en meer is allemaal te zien op de 4InnovatorsDays, die op woensdag 18 en donderdag 19 maart worden gehouden in het Experiencecenter van Q-Fin in Bergeijk.

De initiatiefnemers van dit evenement zijn Q-Fin, LVD, Valk Welding en Kumatech. Alle vier hebben ze met één van hun producten een nominatie voor de TechniShow Innovation Awards behaald. Nu de TechniShow is uitgesteld tot begin september, zochten ze naar een mogelijkheid om deze innovaties toch op korte termijn te tonen aan de metaalbewerkende industrie. Daarom hebben ze de handen ineen geslagen voor de 4InnovatorsDays: vier innovaties voor innovators. Deze dagen worden gehouden in de week dat eigenlijk de TechniShow zou plaatsvinden: op 18 en 19 maart.

Q-Fin
Q-Fin zal haar hele machineprogramma voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen demonstreren, waaronder de nieuwe F600 SP4. Hiermee is het mogelijk om supersnel een mooie richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding van gesneden plaatwerk te realiseren. Het geheim van deze machine zit ‘m in de combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom-/rechtsom-draaiende koppen, die tevens oscilleren. Een tweede nieuwe machine is de F1500. Hiermee is het finishen van plaatwerkdelen tot 1500 mm breed mogelijk. De machine is geschikt voor de volgende bewerkingen op metalen plaatdelen: ontbramen, afronden, slijpen, finishen, slakken verwijderen en oxidehuid verwijderen.Bezoekers worden uitgenodigd hun plaatdelen mee te nemen en deze te laten bewerken/testen. Hiervoor beschikt Q-Fin over een eigen kenniscentrum. Bezoekers kunnen samen met een medewerker van Q-Fin een van de machines bedienen en daarbij ontdekken hoe eenvoudig dit is. Zo ervaren ze zelf hoe snel een kwalitatief goede finish mogelijk is. Meetapparatuur (microscans) is aanwezig om direct de ruwheid en de radius te meten.

Kumatech
Kumatech is van de partij met de plaatwerkidentificatiemachine Kuma Pro 2000 en met de drie AGV voertuigen Pallet Jack, Tractor Tom (met palletlift) en Dual John (met rollenbaan). Deze AGV’s biedt Kumatech aan om het toenemende aantal transportbewegingen in plaatbewerkende bedrijven te automatiseren. Doordat de series steeds kleiner zijn geworden, moet er steeds meer personeel worden ingezet voor logistieke handelingen. De hele dag zijn medewerkers bezig met het verplaatsen van plaatdelen: van de laser naar de kantbank, van de kantbank naar de lasafdeling of de expeditie et cetera. En daar willen de ondernemers van af. De orders moeten geautomatiseerd door de fabriek gaan.Dat kan met deze AGV’s die Kumatech in overleg met een aantal plaatbewerkers heeft ontwikkeld. Pallet Jack is een pallettruck. Hij kan een pallet net van de vloer oppakken, vervoeren en ergens anders weer neerzetten. Stapelrekken, pallets, bokken, alles kan er op vervoerd worden. Tractor Tom is een trekker op palletformaat. Hij kan wagens voorttrekken en ook worden voorzien van een liftje. Zo kan hij bijvoorbeeld onder een tafel door rijden, deze liften en dan vervoeren. Dual John is een trekker op kratformaat. Hier kan een rollenbaantje opgeschroefd worden of een rek waarin kratten kunnen worden geplaatst. Ook toont Kumatech een Techman cobot die plaatwerk op de Kuma plaatst.

LVD
De gerobotiseerde buigcel Dyna-Cell van LVD verenigt een elektrisch aangedreven Dyna-Press Pro kantbank met 40 ton drukkracht en een industriële Kuka-robot. Samen leveren ze maximale buigproductiviteit op een compacte oppervlakte van 5×5 m. Dyna-Cell is nu ook beschikbaar met het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser van LVD dat de machine toelaat automatisch variaties in materialen zoals plaatdikte, koudversteviging en walsrichting te compenseren. De programmering van Dyna-Cell verloopt snel en automatisch – 10 minuten zijn nodig voor de aanmaak van het buig- en robotprogramma en 10 minuten voor de gereedschapsconfiguratie en de productie van het eerste stuk. Het programmeren gebeurt volledig offline en de robot moet de bewegingen niet aanleren bij de machine. Dit verkort de instellingstijd en verzekert snelle productie, ook van kleine series.De robot heeft een universele grijper, ontwikkeld en gepatenteerd door LVD. Eén grijper wordt ingezet voor alle toepassingen en hanteert werkstukken van 35×100 mm tot 350×500 mm en een gewicht van maximaal 3 kg. De Dyna-Cell kan zowel met robot als met operator werken en biedt zo de perfecte oplossing voor kleine, medium en grote series. Tevens zal LVD een 80 ton, 2500 mm EFL kantbank tonen, alsmede softwaredemonstraties verzorgen.

Valk Welding
Valk Welding toont een cel met een alu-lasrobot, die wordt beladen door een cobot. Hiermee zullen pennenbakjes worden geproduceerd. Valk Welding behaalde een nominatie voor de TechniShow Awards met de nieuwe Arc-Eye adaptieve cameratechniek. Hiermee kan de lasnaad niet alleen worden gevolgd, maar ook de naadvorm worden herkend en het programma van de robot hierop worden aangepast. De software en lasercamera van Arc-Eye CSS Adaptive volgen de lasnaad, herkennen de naadvorm en passen de lasparameters zoals stroom, spanning, pendelbeweging en snelheid in het programma bij een afwijking realtime aan. Daarmee wordt de lasrobot vele malen intelligenter dan nu al het geval is.Waar voorheen bij lasnaadafwijkingen het programma handmatig moest worden aangepast kan de robot nu zelf de afwijking herkennen én oplossen. Het resultaat van deze innovatie is volgens Valk Welding dat lasrobots nu ook kunnen worden ingezet voor die bedrijven en producten waar afwijkingen in de vorm van de lasnaad inherent zijn aan de desbetreffende industrie. Een voorbeeld is de scheepsbouw. Laswerk dat voorheen uitsluitend door de mens kon worden gedaan, kan nu toch worden geautomatiseerd.

Naast deze vier bedrijven zullen ook Metaaltechniek en Boeck aanwezig zijn voor het demonstreren van borstels en schuurmiddelen.

Iedereen is van harte welkom op de 4InnovationsDays.
Vooraf aanmelden kan bij de accountmanagers van de deelnemende bedrijven.

Accountmanagers Q-Fin:

  • Bas Versloot: Tel. +31 (0)6 54 35 27 17

  • Patrick van Scherpenseel: Tel. +31 (0)6 43 06 70 05


 

Bron: MetaalNieuws.nl

Verplaatsing TechniShow 2020, huisshow in Bergeijk

04-03-2020
In verband met het coronavirus heeft de organisatie van de TechniShow besloten de vakbeurs te verplaatsen van 17 t/m 20 maart 2020 naar 1 t/m 4 september 2020.

De organisatie laat weten dat steeds meer exposanten vanwege het coronavirus niet aan de TechniShow of ESEF Maakindustie konden deelnemen vanwege internationale organisaties of individuele overwegingen. De organisatie is in beraad gegaan en heeft uiteindelijk besloten de vakbeurs te verzetten naar begin september.

Voor Q-Fin heeft dit als gevolg dat wij onze prospecten niet in Utrecht te woord kunnen staan of hen onze machines te laten ervaren. Daarom houden wij een huisshow in Bergeijk van 17 t/m 20 maart. Hier zullen wij de F1500 breedband finish-machine introduceren. Geïnteresseerd in “Future Finish”? Meldt u dan aan bij Bas Versloot of Patrick van Scherpenseel.

Bas: Tel. +31 6 54 35 27 17
Patrick: Tel. +31 6 43 06 70 05

Tijd over? Wij wel!

Q-Fin: ‘LVD is voor ons een groeiversneller’

27-02-2020
Q-Fin: ‘LVD is voor ons een groeiversneller’

‘Onze machines komen dan in vestigingen van LVD in de hele wereld te staan. Dan kunnen we de stap naar Amerika gaan maken. LVD is een belangrijk producent van plaatbewerkingsmachines, met een uitstekende naam in de markt en een wereldwijd sales- en servicenetwerk. Samenwerken met hen biedt ons enorme groeikansen. LVD is voor Q-Fin een groeiversneller.’

‘Onze machines zijn voor LVD een uitbreiding van hun assortiment. En de samenwerking biedt ons een uitgelezen kans om ons te manifesteren in landen waar we nog niet zitten.’

Dat zegt Anton Bax, directeur/eigenaar van Q-Fin Quality Finishing Machines in het Brabantse Bergeijk. Dat in 2012 opgerichte bedrijf ontwikkelt en produceert machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen en systemen die het slijpstof afzuigen. Recent zijn Q-Fin en LVD, producent en leverancier van plaatbewerkingsmachines en bijhorende software, een partnerschap aangegaan. Dat houdt in dat LVD de machines van Q-Fin in combinatie met zijn lasersnijmachines wereldwijd gaat aanbieden. Volgens Francis Vanneste, verantwoordelijk voor de marketing & sales van LVD in de Benelux, is de markt rijp voor pakketdeals met een lasersnij- en een slijpmachine. ‘Overtuigd van de kwaliteit van de machines van Q-Fin kunnen we ze vlekkeloos meeverkopen met onze lasersnijders.’ Sinds kort staan er in het Experience Center van LVD, op de hoofdvestiging in Gullegem (België), machines van Q-Fin.

Daaronder een F1200 ontbraam- en slijpmachine voor plaatdelen tot 1200 mm breed, een F200 XL voor plaatdelen van 10 tot 200 mm breed en een WES6000 natwerkende afzuiger. Om die aan (potentiële) klanten te kunnen demonstreren, heeft Q-Fin een aantal LVD-medewerkers getraind. Volgens Anton Bax wordt de samenwerking driemaandelijks geëvalueerd en eventueel geïntensiveerd. Hij heeft er alle vertrouwen in dat dat laatste gaat gebeuren. ‘Onze machines komen dan in vestigingen van LVD in de hele wereld te staan. Dan kunnen we de stap naar Amerika gaan maken. LVD is een belangrijk producent van plaatbewerkingsmachines, met een uitstekende naam in de markt en een wereldwijd sales- en servicenetwerk. Samenwerken met hen biedt ons enorme groeikansen. LVD is voor Q-Fin een groeiversneller.’

Q-Fin betrok in juli 2017 een gloednieuw pand in Bergeijk. Ook de ruime showroom is daar in ondergebracht. Afgelopen najaar won het bedrijf op de Blechexpo in Stuttgart met zijn Super Edge Rounder SER600 een Blechexpo Award in de categorie Oppervlaktetechniek. De jury prees de snelheid en de kwaliteit van de afwerking. De machine kan in één doorgang plaatwerk ontbramen en afronden met een radius van 2 mm met een snelheid van een meter per minuut. Q-Fin heeft de ambitie om in 2025 tot de top van Europa te behoren als bouwer van in eigen huis ontwikkelde, kwalitatief hoogwaardige ontbraammachines.

 

Bron: Link Magazine

Nog 15 gegadigden voor TechniShow Awards

07-02-2020
Na een eerste beoordeling door de vakjury, maken nog 15 exposanten, waaronder Q-Fin Quality Finishing Machines, van de komende TechniShow kans op een van de TechniShow Innovation Awards. De overgebleven gegadigden zijn allemaal uitgenodigd om hun innovatie tijdens de pitchdag op 11 februari nader voor het voetlicht te brengen.

De inzendingen representeren de laatste trends in de maakindustrie: digitalisering, automatisering, procesoptimalisatie en oplossingen om efficiënter te produceren. “De verwachting voorafgaand aan de jurering was dat veel inzendingen te maken zouden hebben met innovaties in het voor-en natraject van het bewerkingsproces. Een groot aantal innovaties richt zich ook inderdaad op het voor- en natraject. Denk aan online platformen, slimme manieren van opspannen, automatisering voor onbemand produceren, slimme zelfrijdende voertuigen voor de interne logistiek en ga zo maar door. Daarnaast waren er ook innovaties die het productieproces bewaken en zorgen voor meer output”, aldus de jury. De inzendingen zijn beoordeeld op zes punten: De mate waarin de innovatie bijdraagt aan slimmer en sneller ondernemen (Smart Industry), de economische impact van de innovatie, de commercieel toegevoegde waarde, de maatschappelijke impact, de mate waarin de innovatie echt nieuw en uniek is en de kwaliteit van de aangeleverde informatie. Al met al stond de jury voor een lastige keuze.

Dit jaar worden de awards uitgereikt in twee categorieën. De eerste categorie is New Tech. Dit zijn innovaties die niet eerder gepresenteerd zijn tijdens de TechniShow beurs én die in of na 2019 op de Nederlandse markt zijn gebracht. De tweede categorie is Dutch Technology (voorheen Made in Holland). In deze categorie dingen bedrijven mee, die van origine Nederlands zijn en die hun product ook produceren in Nederland.

Categorie Dutch Technology
In de categorie Dutch Technology zijn vijf bedrijven genomineerd. Dat zijn in alfabetische volgorde:

Cellro met de Xcelerate X20|R-C2|6S, een universele oplossing om producten aan zes zijden geautomatiseerd te bewerken;

ConstruSteel met de software Advanced Scribing for Tekla waarmee vanuit het 3D CAD model de ideale markering op stalen profielen en platen kan worden aangebracht;

Kumatech met de AGV-voertuigen Pallet Jack (pallettruck), Tractor Tom (trekker palletformaat) en Dual John (trekker kratformaat);

Leering Hengelo met de APS portaal-boormachine met sub-assen, waarbij de boorassen zelfstandig een bewerking kunnen uitvoeren;

Q-Fin met de Q-Fin F600 SP4 met de combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom-/rechsomdraaiende koppen, welke tevens oscilleren met als resultaat een richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding van gesneden plaatwerk.

 

Bekendmaking winnaars
Na de pitches wijst de jury de winnaars in beide categorieën aan. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie op 4 maart. Alle genomineerde innovaties zijn te zien op de TechniShow, die wordt gehouden van 17 tot en met 20 maart in Jaarbeurs Utrecht.Bron: Metaalnieuws

 

Bergeijkse machinebouwer Q-Fin sluit samenwerking in België

05-12-2019
Bergeijkse machinebouwer Q-Fin sluit samenwerking in België

BERGEIJK - Machinebouwer Q-Fin uit Bergeijk gaat samenwerken met het Belgische LVD. Dat bedrijf produceert machines voor plaatbewerking.

Q-Fin ontwikkelt, bouwt en verkoopt machines die metalen onderdelen kunnen ontbramen, slijpen en afronden. Verkopers van LVD gaan de machines van het Bergeijkse bedrijf aanbieden in combinatie met hun lasersnijmachines. De machines worden onderdeel van het pakket van LVD en krijgen een plek in de brochure met een overzicht van het assortiment.

Vanwege de samenwerking staan er ook een aantal machines van Q-Fin in het Experience Center van de Belgen voor demonstraties. Het is het begin van een proef van drie maanden. Mochten beide partijen het partnerschap als een succes ervaren dan wordt de samenwerking tussen beide partijen uitgebreid. ,,Er komen dan machines te staan bij vestigingen van LVD wereldwijd”, zegt Anton Bax, directeur en eigenaar van Q-Fin. ,,De volgende stap is Amerika.”

Bax is gelukkig met de samenwerking. ,,We kunnen elkaar versterken. Onze machines zijn voor hun een uitbreiding van het assortiment en zij zijn voor ons een groeiversterker. LVD kan ons wereldwijd aanbieden en introduceren in gebieden waar we nog niet zitten. Zo kunnen we verder groeien.”

 

Bron: ED.nl

 

Samenwerking Q-Fin en LVD

26-11-2019
Samenwerking Q-Fin en LVD

Machinebouwer Q-Fin uit Bergeijk gaat samenwerken met LVD, de Belgische producent van machines en software voor plaatbewerking. De verkopers van LVD gaan de machines voor ontbramen, afronden en finishen van Q-Fin actief aanbieden bij hun lasersnijmachines; ze worden onderdeel van het LVD pakket.

Voor de markt zal de samenwerking voor het eerst zichtbaar zijn tijdens de open deur dagen van LVD in Gullegem op 3 en 4 december. Dan zullen in het Experience Center van LVD een ultimate set van Q-Fin (een F1200 ontbraam- en slijpmachine voor plaatdelen tot 1200 mm breed, een F200 XL voor plaatdelen van 10 tot 200 mm breed en een WES6000 natwerkende afzuiger) en twee handmachines worden gedemonstreerd. Medewerkers van Q-Fin zullen aanwezig zijn voor uitleg en demo’s, maar ook zijn de eerste salesmedewerkers van LVD dan al op de machines getraind. Deze machines blijven permanent in het Experience Center staan voor demonstraties. Ze vormen een pilot project. Als de ervaringen hiermee positief zijn, zal de samenwerking worden uitgebreid.

Pakketdeals
De verkopers van LVD worden getraind op de Q-Fin machines en deze krijgen ook een plekje in de brochures met het overzicht van het LVD-assortiment. “De markt is klaar voor pakketdeals met een lasersnijmachine en een slijpmachine”, zegt Afgevaardigd Bestuurder Francis Vanneste van LVD BeNeLux. “Zeker bij klanten die willen investeren in een efficiënt snijproces zien wij een vraag naar oplossingen voor afgeronde en braamvrije snijdelen. Deze vraag kunnen wij nu op een goede manier invullen met de machines van Q-Fin. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van deze machines en kunnen ze vlekkeloos mee verkopen met onze lasers.” Ook directeur/eigenaar Anton Bax van Q-Fin is ingenomen met het partnerschap: “Dat een belangrijke producent van plaatbewerkingsmachines met een uitstekende naam in de markt en een wereldwijd verkoopnetwerk met ons gaat samenwerken, biedt enorme kansen.”

Blechexpo Award
De samenwerking tussen LVD en Q-Fin kwam kort voor de Blechexpo in Stuttgart tot stand. Q-Fin presenteerde hier onder meer de Super Edge Rounder SER600. Hiermee won het bedrijf de Blechexpo Award in de categorie Oppervlaktetechniek. De jury prees de machine vanwege de snelheid en de kwaliteit van de afwerking. De winnende machine kan in één doorgang plaatwerk ontbramen en afronden op R2. Dat gaat met een snelheid van een 1 meter per minuut.

 


Op de stand van Q-Fin op de Blechexpo in Stuttgart bevestigden CEO Carl Dewulf van LVD en directeur/eigenaar Anton Bax van Q-Fin hun samenwerking.

 

Bron: Metaalnieuws

Succes voor Q-Fin op de Blechexpo, 5 tot 8 november 2019

12-11-2019
Succes voor Q-Fin op de Blechexpo, 5 tot 8 november 2019
De eerste week van november was Q-Fin aanwezig op de Blechexpo in Stuttgart. De Blechexpo was een groot succes, niet alleen voor Q-Fin, maar ook voor de beursorganisatie die opnieuw enkele records brak. De geslaagde beurs voor Q-Fin was mede te danken aan het winnen van de Blechexpo award in de categorie oppervlaktebehandelingstechnologie.

Record-brekende Blechexpo/Schweisstec 2019
Zoals verwacht was de 14e internationale vakbeurs Blechexpo voor plaatbewerking, samen met de 7e internationale vakbeurs voor verbindingstechniek van Schweisstec, een hoogtepunt in de branche. Met 1498 exposanten uit 36 landen is de vakbeurs wederom succesvol afgesloten. 41.152 bezoekers uit in totaal 113 landen bezochten de beurs die inmiddels is uitgegroeid tot 108.000 vierkante meter beursvloeroppervlakte. Bezoekers konden zich op de hoogte laten stellen van de stand van zaken op het gebied van plaat-, buis- en profielbewerking, snij-, verbindings-, vorm- en lastechnieken.

   

Blechexpo Awards 2019
Reeds voor de vierde keer werd de “Blechexpo Award” aan het einde van de middag van de tweede beursdag uitgereikt door het vaktijdschrift “Blechnet” in samenwerking met P.E. Schall GmbH & Co. KG. De innovatieprijs werd toegekend aan de meest innovatieve exposities in vijf verschillende categorieën. Schuler was met de automatische stempelpers MC 125 de winnaar in de categorie stans- en vormtechniek. Kjellberg Finsterwalde Plasma und Maschinen won met het plasmasnijsysteem Q 3000 in de categorie snijtechniek. De winnaar in de categorie verbindingstechniek was Trumpf Laser- und Systemtechnik met het TruLaser Station 7000 - een 3D-laserlasmachine. De prijs voor oppervlaktebewerkingstechnologie ging naar Q-Fin Quality Finishing Machines voor hun SER600 Super Edge Rounder (een ontbraam- en kanten afrondingsmachine). Tot slot onderscheidde Cenit zich in de categorie handling en automatisering door de cross-manufacturer snij- en verbindingsprogrammatuur, namelijk Fastsuite Edition 2.

   

Q-Fin Super Edge Rounder SER600
De Super Edge Rounder is een machine die in één doorgang een radius van 2 mm op de kanten van het product realiseert, met een snelheid van 1 meter per minuut. De SER600 is ongeveer dubbel zo lang als de gewone F600 ontbraamachine in het Q-Fin assortiment. De machine is speciaal ontwikkeld voor een radius 2 mm op staal. De machine bestaat uit vijf bewerkingsstations. Het geheim zit ‘m vooral in het borstelprincipe, de manier van borstelen. De eerste twee borstelrijen waar de gesneden plaatuitslagen onderdoor gaan, geven druk van boven. Borstels drie en vier bewerken de zijkanten. De combinatie zorgt voor een de perfecte afronding van 2 mm op een product.Bron: blechexpo-messe.de

Een dag manueel slijpen gereduceerd tot amper een uur

30-09-2019
Fraiponts investeerd in Q-Fin ontbraam- en finishmachine

Fraiponts zweert bij service, en daar hoorde tot voor kort ook het manuele ontbramen en slijpen van de afgewerkte aluminium stukken bij, puur vanwege de esthetiek. Het was vuil werk waarin heel veel tijd sloop. Reden genoeg om op zoek te gaan naar een geautomatiseerde oplossing. Die heeft het bedrijf gevonden in de Q-Fin Expert Set, een combinatie van de F600 ontbraam- en finishmachine met de WES6000 natwerkende afzuiginstallatie. De tijdwinst is spectaculair. Voor de samengestelde set met testproducten had de machine amper een uur nodig. Manueel nam de nabewerking van dezelfde set een dag in beslag.

Volledig klaar voor de high-end machinebouw
In 2013 gingen we al eens op bezoek bij Fraiponts. Gevraagd naar de toekomst, had zaakvoerder Davy Fraiponts het toen vooral over een groei in het segment van grote en complexe aluminium onderdelen. Er werd toen ook gedroomd van de luchtvaartsector. Wat is er van die plannen geworden? Davy Fraiponts: “Qua aluminiumtonnage zijn we er sindsdien inderdaad op vooruitgegaan. Maar in plaats van de luchtvaartsector halen we onze omzet vandaag vooral uit de high-end machinebouw.”

Hardware
Het bedrijf is daar ook perfect voor uitgerust. Het beschikt onder meer over twee draaibanken en verschillende grote freescentra van merken als Unisign en Hermle. Aan de C32 van die laatste fabrikant werd bovendien een Erowa-automatisering gekoppeld met zestien pallets, voor de bewerking van kleinere reeksen; bij voorkeur ’s nachts. Door dat totaalpakket aan machines kan Fraiponts moeiteloos alle complexe, 5-assige onderdelen aan tot een lengte van 3 meter.

Software
Voor de programmering van alle asbewegingen, al dan niet simultaan, gebruikt men het CAM-pakket van Esprit. “We simuleren en testen eerst alle pro¬gramma’s op de pc, zodat er zich aan de machines zelf geen problemen meer kunnen voordoen. In het pakket zitten diverse frees¬strategieën geprogrammeerd, waarvan de bekendste wellicht het schillenfrezen is. Dat is een strategie die met name bij meer exotische staalsoorten de standtijd van het gereedschap flink kan verlengen en de machine minder belast. Sowieso heeft er zich de jongste jaren een opmerkelijke evolutie voltrokken op het vlak van gereedschappen. Nieuwe geo-metrieën en de komst van hogedrukkoeling hebben een enorme impact gehad op de snijsnelheden en de snijcondities.” Offline programmeren is een manier om de spindeluren, en de efficiëntie in het algemeen, te maximaliseren. Dat is iets waarop Fraiponts dit jaar nog meer heeft ingezet. Davy Fraiponts: “We hebben nu al een paar maanden een nieuw softwarepakket in gebruik dat alle randprocessen stroomlijnt, gaande van de planning, over de calculatie en de voorbereiding, tot en met de nacalculatie. Alles gebeurt digitaal én gekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan de tekeningen, pro¬gramma’s en de productieorders.”

Service wordt belangrijker
In vergelijking met 2013 haalde de zaakvoerder al de veranderde procesparameters aan. Los van dat zuiver technische aspect merkt Fraiponts ook op het vlak van service de nodige beweging.
“Klanten trekken zich meer en meer terug op de corebusiness, de rest beginnen ze af te stoten. En dan heb ik het niet zozeer over het eigenlijke bewerkingsproces, want we werken nog altijd veruit het vaakst met de tekeningen die ons door de klant zelf werden bezorgd, maar wel over alles wat daarrond gebeurt. Zoals het transport en de logistiek. Voor sommige klanten treden we bijvoorbeeld al op als een soort distributiecenter: we stellen subassemblages samen en houden die in voorraad om ze op afroep rechtstreeks naar de eindgebruiker te verschepen. Door die service maken we de band met onze klant sterker en ontstaat er een langetermijnrelatie. We ontzorgen hen.”Gedaan met manueel schuren
Service is dus cruciaal voor Fraiponts, en dat vertaalt zich ook in de afwerking van de stukken. Om de aluminium onderdelen mooi naar de klant te kunnen sturen, werden ze eerst manueel geslepen. In de machinebouw is het esthetische aspect namelijk belangrijk en bij het verspaanbedrijf uit Zonhoven werd de lat op dat vlak erg hoog gelegd. Dat was meteen ook de reden waarom men twijfels had bij een automatisch alternatief. Zou de kwaliteit wel dezelfde zijn? Handmatig slijpen is echter dermate tijdrovend, en vuil bovendien, dat de markt toch werd verkend.
Uiteindelijk is men voor de oplossing bij Q-Fin uitgekomen, net over de Nederlandse grens. De testresultaten waren ronduit spectaculair. “Met de set producten die we hun als test hadden gegeven, was de machine in een uur klaar. Wij hadden daar altijd een volledige dag voor nodig. En de kwaliteit was minstens even goed!”

Ontbraam- en finishmachine
De F600 van Q-Fin Quality Finishing Machines is een ontbraam- en finishmachine die de oppervlaktebehandeling – in tegenstelling tot systemen die van rondborstels gebruikmaken – van bovenaf uitvoert. De aluminium stukken liggen heel stabiel op een horizontale transportband en worden met een vacuüm¬systeem gefixeerd. Die combinatie maakt het mogelijk om met meer druk en met een hogere kracht te slijpen en te ontbramen, wat dan weer een positief effect heeft op zowel het slijpbeeld als de productietijd. Hoe werkt de machine? De Scotch-Brite schuurband (niet-agressief) neemt alle bramen weg, terwijl de vier komborstels instaan voor de afronding van de onderdelen. Het is de onderlinge afstemming tussen beide die het gewenste slijpbeeld oplevert. Afhankelijk van hoe diep je de borstels in het product laat komen, breek je alleen de kant af of breng je eveneens een radius aan (tot r2). Nog bepalend voor het slijpbeeld is natuurlijk de agres-siviteit van de gekozen slijpborstels, die – naast va¬riatie in de grofte – ook in verschillende types te verkrijgen zijn. Voorts zijn alle motoren individueel en traploos in te stellen, zodat je heel makkelijk de snelheid kunt regelen van de band waarop de onderdelen liggen, van de schuurband en van de borstels. Deze machine is geschikt voor onderdelen tussen 80 mm en 600 mm breed; er is ook een model voor stukken tot 1.200 mm breed. De lengte is hierbij onbeperkt. De enige beperking is dat de stukken vlak moeten zijn. Diepe uitsparingen of uitstekende kanten vormen daarentegen geen probleem.Natwerkende afzuiger
Iedereen die met aluminium werkt, weet dat de slijpstofdeeltjes van dit materiaal tot explosiegevaar leiden. De rondzwevende alumi¬niumdeeltjes zullen er ook voor zorgen dat de volledige werkvloer vuil wordt, en als ze tot in de ventilatoren van de machines geraken, kunnen ze de nodige technische problemen opleveren. Daarom koppelt Q-Fin de ontbraam- en finishmachine standaard aan een natwerkende filterafzuiginstallatie: de WES6000. Bij deze natte filter (met een afzuigcapaciteit van 6.000 m³/uur) wordt alle slijpstof opgezogen en via een labyrint door het water getrokken, zodat brand in het systeem volledig uitgesloten is. In de opvangbak, die met water is gevuld, zinken de stofdeeltjes naar de bodem. In tegenstelling tot droge filters, die het vuil vasthouden, dient de filter bij een natwerkende afzuiger nooit vervangen te worden en behouden deze altijd de maximale filtercapaciteit.Besluit
Davy Fraiponts is uitermate tevreden over de nieuwe machine, die in mei werd opgeleverd. “Het slijpen gaat veel sneller en de kwaliteit is dezelfde, zo niet beter. Dankzij de filter is het ook veel properder werken. De machine is erg makkelijk in te stellen en in vijf minuten heb je de borstels en schuurbanden vervangen. Voor de operator is het bovendien handig dat hij vanop een afstand kan zien of de machine goed werkt. Kleurt de machine blauw, dan functioneert alles zoals het hoort. Bij rood is er een probleem en de machine kleurt wit als de deuren geopend worden voor service. Het is aan dit soort details dat je kunt merken dat Q-Fin de machine heeft ontworpen vanuit de praktijk. Het bedrijf maakt namelijk deel uit van een groep waartoe ook firma’s behoren die actief zijn in lasersnijden en plaatwerkconstructies. Zij hadden behoefte aan een degelijke ontbraam- en finishmachine, maar omdat ze er geen vonden die aan de wensen voldeed, hebben ze maar zelf een gebouwd. Die wortels in de praktijk, die voel je.”Bron: Metallerie België

Afgerond - Metaalcenter Driessen B.V.

16-07-2019
Metaalcenter Driessen uit Weert is één van de Q-Fin gebruikers van het eerste uur. Na 4 jaar trouwe dienst vond eigenaar Antal Driessen het tijd om zijn machines in te ruilen tegen de laatste versies. De ontbraammachines van Q-Fin zijn de machines waar hij het meeste geld mee kan besparen, aldus Antal. Hij is er zo enthousiast over dat hij er zelfs een blog over schreef:

Vandaag vond de grote wisseltruc plaats bij Metaalcenter Driessen B.V.

De firma Q-Fin B.V. kwam onze oude schuur/afrondmachines en natte afzuigingen vervangen door nieuwe exemplaren.Een F200XL werd vervangen door een nieuwe versie van de F200XL met enkele nieuwe opties en uiteraard de nieuwe "look". Deze machine wordt enkel ingezet om lasergesneden producten uit roestvaststaal en aluminium te voorzien van afgeronde snijkanten en een nageschuurde oppervlakte (richtingloos borstelen). Deze machine is uitgevoerd met een vacuumsystem, zodat de roestvaststalen en aluminium producten perfect op de transportband blijven liggen tijdens de bewerking.Een F200 werd vervangen door een nieuwe F600 met uiteraard de ook nieuwe "look". Deze machine wordt enkel ingezet om lasergesneden producten uit staal te voorzien van afgeronde snijkanten en een nageschuurde oppervlakte (richtingloos borstelen). Deze machine is uitgevoerd met een magneetbaan, zodat de stalen producten perfect op de transportband blijven liggen tijdens de bewerking.Een stukje training in bedieningsgemak en onderhoud hoort er uiteraard ook bij. Door deze training zijn we weer even opgefrist en bijgespijkerd in verband met de nieuwe mogelijkheden. Wij zijn er weer klaar voor! Vanaf morgen weer volle bak in productie!

Stofvrij schuren voor een gezonde werkomgeving is bij ons zeker niet nieuw. Echter ook de afzuigingen welke we hadden voor de twee "oude" schuurmachines, zijn nu vervangen door een nieuwe afzuiging met dubbele capaciteit. Uiteraard wordt deze afzuiging enkel ingeschakeld gedurende het schuurproces.De inschakeling gebeurt automatisch tijdens het schuren. Hierdoor is de werking zowel energie efficiënt als gezond voor onze werkomgeving.

Al met al een prachtig setje om te zien en een genot om mee te werken!Door middel van het handvriendelijk aanleveren van uw producten, worden ook deze weer een genot om mee te werken binnen uw organisatie.

Tevens zorgt een "kantafronding" voor een betere hechting van een lak of coating. Dit in combinatie met onze oxidehuid vrije producten (staal tot en met 12mm oxidehuid vrij), de perfecte oplossing voor een strak gelakt resultaat!De 600mm brede machine (F600) voor stalen lasergesneden producten!De 200mm brede machine (F200XL) voor roesvaststalen en aluminium lasergesneden producten.

 

Bron: LinkedIn

Q-Fin installeert eerste drie Super Edge Rounder-machines

15-07-2019
Radius 2-afronding op plaat in één doorgang: 3x SER600 operationeel

Q-Fin installeert eerste drie Super Edge Rounder-machines

In juni heeft Q-Fin de eerste drie SER600-machines bij klanten geïnstalleerd. Ze waren al verkocht voordat het Bergeijkse bedrijf ze had gebouwd. Een teken dat er grote behoefte is aan deze ontbraammachine die in één doorgang een Radius 2 kan slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed. Dat bleek eind vorig jaar al uit de grote hoeveelheid reacties toen Q-Fin de lancering van deze machine aankondigde.

“De markt zit er echt op te wachten”, horen we van product manager Joost Kouwenbergh van Q-Fin. “Met name de staalverwerkers met dikkere laser-, plasma- en autogeen gesneden producten die verzinkt en/of gepoedercoat dienen te worden. Zij zien zich in toenemende mate geconfronteerd met R=2-afrondingsnorm, bijvoorbeeld bij constructies voor de overheid, maar ook in de petrochemische industrie. Met de SER600 spelen we daar op in. We hebben niet een bestaande machine niet aangepast, maar louter ontwikkeld en gebouwd om een Radius 2 op staal te kunnen halen. Minder kan natuurlijk ook, een R=1 of R=1,5 is in veel gevallen ook voldoende, maar R=2 behoort nu ook tot de mogelijkheden.”

“Een Radius 2 betekent een optimale kantendekking”, legt service enigineer Erik Cox uit. “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken net zo hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie. Corrosie betekent altijd extra onderhoudskosten. En het kan ook gevaar opleveren omdat het de stabiliteit van een product kan aantasten. Denk maar aan brugdelen die niet in het zicht liggen. Als corrosie daar ongezien lang zijn gang kan gaan, kan het de brug uiteindelijk verzwakken.”

Q-Fin is in de markt niet de enige die een R=2 claimt. Toch is deze machine uniek, vertelt Erik. “De crux is de combinatie van 2 verschillende borsteltechnieken. Daardoor kan hij in één doorgang met meer dan 1 meter per minuut die R=2 halen. Andere machines kunnen dat niet. Dat scheelt heel veel in productiesnelheid, terwijl de kwaliteit constant is.”

‘Hoge nood’ met prototype gelenigd

Jos van den Besselaar Constructie in Udenhout, Van der Sluis Technische Bedrijven in Genemuiden en Staalservice Zuidbroek in Zuidbroek zijn de eerste bedrijven die een SER600 hebben aangeschaft. “Eén van deze klanten had zelfs dusdanig ‘hoge nood’”, vertelt Joost, “dat we in Bergeijk voor hen al een grote serie producten met onze prototype-machine hebben afgerond. Zo konden we de klant vooruit helpen zonder dat men de machine al had staan. Normaal gesproken leveren wij bij Q-Fin de machines uit met 2-3 weken levertijd, maar de eerste drie moesten nog gebouwd worden, terwijl de vraag er al lag. Dus dat duurde in dit geval iets langer. Inmiddels hebben we de volgende drie machines in opbouw waar ook alweer warme belangstelling voor bestaat.”

Operators kunnen machine eenvoudig zelf instellen

Erik is verantwoordelijk voor de installatie van de SER600, veelal samen met een natwerkende afzuiger en bijbehorend pijpwerk. “Inclusief uitleg is daar ongeveer een dag mee gemoeid”, zegt hij. “De installatie is vergelijkbaar met die van andere machines van Q-Fin, alleen heeft de SER600 vijf in plaats van drie bewerkingsstations. Daarmee is hij een stuk langer en de uitleg vergt wat meer tijd. Wat wel hetzelfde is, zijn de eenvoud en het gebruiksgemak. Operators kunnen er na de training meteen mee werken en kunnen de machine ook zelf instellen en omstellen. Ze hoeven dus niet te wachten tot daar een werkplaatschef of voorman voor komt of zo. Ze krijgen de instructies ook als handleiding mee en bovendien kijken we mee als ze hun eerste producten afronden. We helpen de operators echt goed op weg.” Bij Q-Fin hebben ze service voor de klant, die ze eigenlijk liever ‘partner’ noemen hoog in het vaandel staan. De installatie omvat dan ook nazorg. “We komen altijd na een paar weken, of desgewenst eerder, nog een keer langs om vragen te beantwoorden, dingen voor te doen, een nieuwe operator vooruit te helpen, wat er zoal nodig is. En tussendoor kan men altijd bellen. Daar zijn we voor.” zegt Erik. “Klanten zijn ook altijd welkom om aan te sluiten bij de QKC (Q-Fin Kennisclub) op woensdagmiddag in Bergeijk”, vult Joost aan.” Daar kunnen ze terecht met vragen en ze kunnen ook eigen producten meenemen om op onze machines af te ronden. Het maakt daarbij niet uit welke machine ze hebben en of die er net twee weken staat of al twee jaar. Even een belletje en we regelen het.”

Waarom niet eerder?

Het mooiste van het installatiewerk komt aan het einde, vindt Erik. “Dat zijn de reacties van de operators als ze de resultaten zien. Ze staan echt te kijken van de strakke, constante kwaliteit, zelfs bij de kleinste uitsparingen, en de geweldige snelheid. Zeker als ze uit een handmatige situatie komen is dat een wereld van verschil. Gemiddeld gaat het dan een factor vier of vijf sneller met onze machines. En vergeet ook andere aspecten niet. Werken met bijvoorbeeld een handmachine geeft veel stof, herrie en trillingen op je handen, dus ook op dat vlak gaan de operators er enorm op vooruit. Daarbij is het moeilijk om mensen te vinden die dit werk willen doen. De meest gehoorde opmerking is dan ook: Waarom hebben we zo'n machine niet eerder gekocht?”

Joost knikt: “Het went ook direct, die kwaliteit en snelheid. Dan kun je niet meer terug. Het is hetzelfde als overstappen op een snellere computer. Na een uurtje ben je zó gewend, dat de oude situatie waarin je misschien wel jaren hebt gezeten, niet meer voorstelbaar is. Klanten willen geen uur meer zonder.”

Ook bij de installatie van de eerste SER600-machines waren de reacties uitermate positief, laat Joost weten. Bij een klant spaart hij zelfs 4 man uit. Zij doen hetzelfde ontbraamwerk nu met 4 á 5 personen minder. “We verwachten diezelfde teneur bij de volgende afnemers die zich inmiddels gemeld hebben”.

Bezoekadres en Experience Center:
Wilgenakker 8
5571 SJ Bergeijk
Nederland

Tel. 0497-581018
Email: [email protected]
Website: www.q-fin.nl

 

De Cromvoirtse schaft Q-Fin aan

26-06-2019
De Cromvoirtse heeft haar machinepark uitgebreid met een Q-Fin F600. Met deze nieuwe ontbraammachine worden in het bedrijf stalen producten in één bewerking egaal geborsteld, ontbraamd en afgerond.

De Q-Fin F600 die nu operationeel is bij de Cromvoirtse, stelt het bedrijf in staat om producten tot 600 mm breed af te ronden. Zowel contouren als gaten worden afgerond.

Door afronding aan de snijkant ontstaat een betere aanhechting van de coating, aldus het plaatstaalbedrijf in haar nieuwsbrief.

‘Spaart kosten’

Omdat het product geen scherpe kanten meer heeft, zijn de producten tijdens de verdere vervolgstappen in het proces veiliger. Ook is stikstof snijden voortaan niet meer nodig, en dat spaart kosten, aldus het bedrijf.

Bij Q-Fin in Bergeijk is een finishmachine gekocht voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke stalen plaatuitslagen tot maximaal 600 mm breed. Deze machine is niet alleen aangeschaft om een afronding te maken op de snijcontouren, maar vooral ook om bij dik materiaal de oxidehuid van de snijkant af te halen. Bart van Gisbergen licht toe: “Juist daarom hebben we gekozen voor deze Q-Fin machine. Die gaf de beste resultaten bij het verwijderen van oxidehuid. We willen het snijden met stikstof vermijden omdat dit een langzamer proces is. Maar dan moet de oxidehuid wel van de snijkant af.” De finishmachine is uitgevoerd met een terugvoerband, zodat de onderdelen zonder handmatige handelingen eenvoudig aan beide zijden kunnen worden bewerkt.

“De Cromvoirtse breide zijn productiecapaciteit verder uit met een Adige Lasertube LT8.10, een yaskawa Robot aan de LVD kantbank met Toolcell en de uitbreiding van het Kasto platenmagazijn.”

Bron: Metaalmagazine

Afwerking is geen zorgenkindje meer voor RPP

08-04-2019
Het afwerken van de gesneden plaatdelen was lange tijd een zorgenkindje bij Reurings Precisie Plaatwerk (RPP) in Delfgauw. Dit gebeurde handmatig en anderhalf à twee medewerkers – vaak stagiairs – waren er iedere dag continu mee bezig. De afwerking die zij realiseerden was niet altijd netjes. Dat is totaal anders sinds de komst van de Q-Fin Pro Set, bestaande uit een ontbraam- en slijpmachine voor (zeer) kleine plaatwerkdelen en een natwerkende afzuiger. “De kwaliteit is nu super”, zegt directeur Aad Reurings.


RPP levert plaatwerk van topkwaliteit. Het bedrijf is opgericht in 1997 en was aanvankelijk vooral actief voor de grote tuinbouwsector in de regio. Maar sinds de crisis is veel van dat werk weggevallen en heeft RPP andere wegen gezocht. Aad Reurings en zijn twintig medewerkers richten zich nu meer op complex plaatwerk, vaak complete samenstellingen. Een mooi voorbeeld daarvan is al het plaatwerk (inclusief de poedercoating) voor de revolutionaire all-in-one video- en fotostudio StyleShoots Eclipse, die de foto- en videocontent voor e-commercebedrijven vereenvoudigt. Honderden fashionmerken over de hele wereld gebruiken deze machines.

Nauwelijks afkeur
De organisatie van RPP, het machinepark (met hoofdzakelijk moderne Amada machines) en het vakmanschap van de medewerkers zijn helemaal afgestemd op het efficiënt produceren van hoogwaardig plaatwerk. Het bedrijf kent nog geen 0,3 procent afkeur, maar de afkeur díe er was zat vaak in de afwerking. Om die reden was Reurings al enige tijd op zoek naar een ontbraammachine. “Maar vaak zijn dat grote, brede machines, die behoorlijk wat geld kosten en ook veel ruimte innemen. Ruimte die we eigenlijk niet hebben.” Tot hij stuitte op de compacte, slanke ontbraam- en slijpmachine F200 XL van Q-Fin, speciaal ontworpen voor het finishen van vlakke plaatdelen van 10 tot 200 mm breed. “Die bleek zeer geschikt voor ons”, aldus Reurings. “We kunnen 70 tot 80 procent van de onderdelen die we snijden op deze machine bewerken.” De goede informatie die Q-fin over haar machines verstrekt sprak hem aan. “Hun verhaal klopt gewoon. Het is afkomstig van mensen die echt in de praktijk werken en weten wat daar wordt gevraagd. Ook de huisvesting van Q-Fin in Bergeijk ziet er goed uit met de showroom, de open montagehal en het kenniscentrum. Dat geeft je als klant veel vertrouwen.”

De nieuwe Super Edge Rounder 600 (SER 600) van Q-Fin Quality Finishing Machines rondt in één doorgang plaatwerk af op R2. Dat gaat met een snelheid van een 1 meter per minuut. De machine is begin dit jaar geïntroduceerd en de eerste twee bestellingen hiervoor zijn al binnen in Bergeijk.

Er is veel te doen over een radius van 2 mm (r = 2 mm). De vraag is of een dergelijk forse afronding werkelijk noodzakelijk is om scherpe randen aan plaatwerk te voorkomen en een beschermende laag (middels bijvoorbeeld poedercoaten of verzinken) op de kanten te kunnen realiseren, die even dik en sterk is als de laag op de rest van het oppervlak. Deze discussie speelt met name omdat er veel inspanning voor nodig is om tot R2 te komen. Er moet veel materiaal voor worden weggenomen; voor R2 ongeveer honderd keer zoveel als voor R0.2. Niettemin hanteert met name het Rijk voor openbare installaties waarin plaatwerk wordt gebruikt R2 als algemeen voorschrift. Deze afronding moet dus gewoon worden gehaald. Dat kan door frezen, maar dat is erg duur. Het materiaal kan ook worden verwijderd door abrasieve technieken (schuren en slijpen), zowel handmatig als machinaal. Het handmatig aanbrengen van een radius van 2 mm aan platen is zeer arbeidsintensief en daarmee zwaar kostprijs verhogend. Bij machinale bewerking van de randen moet bij veel ontbraammachines het plaatmateriaal meerdere keren door de machine gevoerd worden, als het vanwege de vorm en de contouren van het plaatdeel überhaupt al mogelijk is.

Specifiek gebouwd voor R2
Q-Fin brengt nu met de SER 600 een machine op de markt die in één keer een radius van 2 mm op de randen van het product realiseert. “Dit is geen standaard machine die indien gewenst ook een grote afronding kan geven, maar een machine die specifiek is gebouwd voor een R2 op staal”, benadrukt Joost Kouwenbergh, Product Manager bij de machinebouwer uit Bergeijk. “Als je de uitersten opzoekt heb je iets bijzonders nodig. Daarom hebben we deze unieke machine ontwikkeld.” De nieuwe machine heeft een forse omvang. Hij is ongeveer dubbel zo lang als de gewone F600 ontbraammachine in het Q-Fin assortiment. Dat komt omdat er vijf bewerkingsstations in de machine zetten: een schuurband en vier borstelunits. Het geheim zit ‘m vooral in het borstelprincipe, de manier van borstelen. Kouwenbergh legt uit: “De eerste twee borstelrijen waar de gesneden plaatuitslagen onderdoor gaan, geven druk van boven. Borstels drie en vier bewerken de zijkanten. De combinatie zorgt voor een de perfecte afronding van 2 mm op een product.” De SER 600 met magneetondersteuning is geschikt voor het bewerken van stalen plaatdelen tot 600 mm breed, met een dikte vanaf 4 tot 150 mm. De lengte van de producten is onbeperkt. De machine is voor Q-Fin een belangrijke uitbreiding van het leveringsprogramma. “Onze finishmogelijkheden waren al heel breed, maar R2 in één doorgang ging niet. Nu kunnen we dat wel halen.” Volgens Kouwenbergh is er in de markt zeker behoefte aan deze machine. “Al betreft het natuurlijk wel een nichemarkt. Wie dun RVS bewerkt heeft dit niet nodig, maar een bewerker van staal die bijvoorbeeld betrokken is bij de productie van openbare installaties in opdracht van de overheid wel. Voor producten die gepoedercoat of verzinkt moeten worden is deze machine ideaal en daarom hebben we er hoge verwachtingen van.”

 De nieuwe SER 600 is ongeveer dubbel zo lang als de gewone F600
ontbraammachine in het Q-Fin assortiment. Dat komt omdat
er vijf
bewerkingsstations in de machine zetten: een schuurband en
vier borstelunits.

Finishen op hoge snelheid
De F200 XL ontbraam- en slijpmachine ontbraamt, slijpt en rondt af op hoge snelheid. Met een finish naar keuze en met perfecte afzuiging door de natwerkende afzuiginstallatie WES3000, die slijpstof afzuigt zonder drukverlies en brandgevaar uitsluit. Het eerste station van de F200 XL bestaat uit een slijpunit. De schuurband neemt de bramen en/of inbrandpunten van het productoppervlak weg. Het tweede en het derde station bestaat uit een borstelunit om de scherpe kanten van het product te breken en het te voorzien van een afronding. De afzuiger - uitgevoerd in RVS - heeft een afzuigcapaciteit van 3000 m3/h. Ook explosiegevaar bij het slijpen van aluminium delen wordt met deze natafzuiger voorkomen. Dat is van belang voor RPP, want 80 procent van de plaatdelen is aluminium. RPP bewerkt zelfs gelaste producten op de machine. Dat kan door de grote opening van de machine. “We schuren de gelaste producten grof voor en doen het fijnschuren dan op de machine. Hij braamt ze goed af.”

Slijtage borstels
Reurings was aanvankelijk wel wat beducht voor de slijtage van de borstels en bang dat die handenvol geld zou gaan kosten. “Je bent geneigd de borstels veel te diep te zetten, dan slijten ze hard. Maar dat is helemaal niet nodig. Er zit ook een meetsysteem op de machine, dat de dikte van het materiaal meet. Als je daar beheerst mee omgaat, vallen de slijtage en de kosten erg mee.”

Kicken op het design
De Pro Set staat nu nog strak tegen enkele stellingen met plaatmateriaal aan omdat er nauwelijks plek voor is. Maar dit is slechts een tijdelijke plek. Amada installeert in mei een gloednieuwe ponslasercombinatie bij RPP en daarvoor vinden intern wat verhuizingen plaats. De ontbraammachine komt straks bij die nieuwe machine te staan; op een veel mooiere plek en dat verdient deze machine ook. Vooral de jongere medewerkers van RPP kicken op het nieuwe, op een iPhone geïnspireerde design, dat Q-Fin vorig jaar heeft geïntroduceerd; met de kleuren zwart en wit, de plexiglas deuren en het ingebouwde LED systeem dat de status van de machine aangeeft: blauw bij operationeel, rood als de machine stilstaat en wit als de deur open is voor service. “De machine oogt lekker slank en heeft een moderne uitstraling. Door de plexiglas deuren kun je zien hoe het systeem werkt. Van mij mag er nog wel wat meer licht bij tijdens de bewerking voor een nog beter zicht. Want we bewerken ook hele kleine productjes van 0,7 mm dik materiaal met veel gaten. Die hebben weinig grip op de vacuümband en kunnen door de borstels worden weggeslagen naar de zijkant.”RPP maakt veel complete samenstellingen. Een mooi voorbeeld is al het plaatwerk
(inclusief
de poedercoating) voor de all-in-one video- en fotostudio StyleShoots Eclipse,
die de
foto- en videocontent voor e-commercebedrijven vereenvoudigt.

Binnen een jaar terugverdiend
In het verleden was het ontbramen bij RPP vervelend werk omdat het handmatig moest. Maar nu doen de medewerkers het graag. “De machine is heel duidelijk in de omgang”, zegt Reurings. “We kunnen hem ook makkelijk overlaten aan stagiairs. Je kunt geen fouten maken.” Hij beaamt dat hij de Pro Set veel eerder had moeten aanschaffen. “Onze mensen staan nu maximaal anderhalf à twee uur per dag met plezier achter de machine. We besparen er veel geld mee. Hij is binnen een jaar terugverdiend en we bereiken er een grote kwaliteitsverbetering mee.”

Nieuwe machines garanderen betere kwaliteit en kortere bewerkingstijd

15-03-2019
Om hun groeiend klantenbestand sneller te kunnen bedienen, heeft Metalaser zijn machinepark aanzienlijk uitgebreid. Hiervoor koos het bedrijf uit Houthalen voor de metaalbewerkingsmachines én de expertise van Q-Fin.

Metalaser is gespecialiseerd in de toelevering van lasergesneden onderdelen uit metalen platen en buizen aan allerhande metaalconstructeurs en machinebouwers. Het bedrijf verzorgt ook extra bewerkingen zoals CNC-plooien, CNC-boren, walsen en lassen. “Wij willen onze klanten de beste kwaliteit aanbieden aan concurrentiële prijzen”, vertelt oprichter en eigenaar, Frank Nys. “Zowel voor grote en kleine series, als voor stukwerk kunnen wij erg korte levertijden garanderen.”

Nood aan efficiënte en betrouwbare machines
“Omdat we onze korte levertijd echt uitspelen als een troef, moeten we dit ook waarmaken”, zegt Nys. “Daarom zijn we continu op zoek
naar manieren om sneller te produceren zonder hierbij aan kwaliteit in te boeten. Eén van die manieren is de continue optimalisatie van ons machinepark.” Daarom ging het bedrijf het afgelopen jaar op zoek naar enkele nieuwe machines om meer en sneller te kunnen produceren. In die zoektocht kwam het bedrijf al snel uit bij Q-Fin, de Nederlandse fabrikant van industriële machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen. “We hebben meerdere fabrikanten getest en vergeleken en Q-Fin kwam duidelijk als beste uit de bus”, aldus Nys.

Snelle levering en voortreffelijke begeleiding
“Eind juni zijn we afgereisd naar het Q-Fin democenter in Bergeijk. We hadden enkele van onze producten bij, omdat we ze uitgebreid wilden testen op verschillende machines. De specialisten van Q-Fin hebben onze producten beoordeeld en hiervoor de gepaste machines, opstellingen en schuurmaterialen voorgesteld. Na de verschillende tests waren we onmiddellijk onder de indruk van de afwerkingskwaliteit en de mogelijkheden van de voorgestelde oplossingen.” Op 6 oktober plaatste Metalaser uiteindelijk een bestelling voor een F1200 ontbraammachine voor brede stukken tot 1.200 mm breed, een F200XL ontbraammachine voor plaatdelen van 10 tot 200 mm breed, en een WES6000 handbediende mobiele machine voor het slijpen, ontbramen, afronden en polijsten van metalen stukken. Ook de WES6000 natwerkende afzuiginstallatie kwam mee op de bestelbon. “Tien dagen later waren de machines al geleverd en geïnstalleerd in onze werkplaats”, zegt Nys. “Na de twee installatiedagen kregen vier van onze mensen een uitgebreide opleiding aan de verschillende machines. Doordat de machines heel vlot en intuïtief te bedienen zijn, volstond een opleiding van enkele uurtjes.“

Efficiënter en veiliger werken
Nys is duidelijk een tevreden man: “We zijn erg opgetogen met de nieuwe aanwinsten in ons machinepark. De machines zijn zeer degelijk en praktisch gebouwd en zijn vlot en eenvoudig in te stellen. Bovendien laten ze ons toe om efficiënter en veiliger te werken en om nog betere resultaten voor te leggen aan onze klanten. En dat alles op een aanzienlijk kortere bewerkingstijd. Voorlopig zijn we weer voor een tijd gesteld met ons vernieuwd machinepark, maar als we in de toekomst nood hebben aan extra machines, weten we waar naartoe!”

Q-Fin haalt scherpe randjes eraf

07-02-2019
Als je een broodmachine bedient, moet het niet mogelijk zijn dat je je hand openhaalt aan een scherpe rand. Daarvoor zorgt de zogenaamde ontbraammachine van Q-Fin uit Bergeijk.

"We zijn groeiende en willen binnen vijf jaar tot de top drie van Europa behoren"

Anton Bax (49) wil met Q-Fin Quality Finishing de Europese markt veroveren. Zijn ontbraammachines voor de plaatverwerkende industrie onderscheiden zich door de snelheid en doordat ze ook kleine objecten kunnen slijpen en afronden. De machines halen de scherpe randjes van metalen producten.

Q-Fin haalt R2 in één doorgang

24-01-2019
Q-Fin Quality Finishing Machines introduceert met de Super Edge Rounder 600 (SER 600) een nieuwe machine die in één doorgang plaatwerk ontbraamt en afrondt op R2. Dat gaat met een snelheid van een 1 meter per minuut.

Er is veel te doen over een radius van 2 mm (r = 2 mm). De vraag is of een dergelijk forse afronding werkelijk noodzakelijk is om scherpe randen aan plaatwerk te voorkomen en een beschermende laag (middels bijvoorbeeld poedercoaten of verzinken) op de kanten te kunnen realiseren, die even dik en sterk is als de laag op de rest van het oppervlak. Deze discussie speelt met name omdat er veel inspanning voor nodig is om tot R2 te komen. Er moet veel materiaal voor worden weggenomen; voor R2 ongeveer honderd keer zoveel als voor R0.2. Niettemin hanteert met name het Rijk voor openbare installaties waarin plaatwerk wordt gebruikt R2 als algemeen voorschrift. Deze afronding moet dus gewoon worden gehaald. Dat kan door frezen, maar dat is erg duur. Het materiaal kan ook worden verwijderd door abrasieve technieken (schuren en slijpen), zowel handmatig als machinaal. Het handmatig aanbrengen van een radius van 2mm aan platen is zeer arbeidsintensief en daarmee zwaar kostprijs verhogend. Bij machinale bewerking van de randen moet bij veel ontbraammachines, het plaatmateriaal meerdere keren door de machine gevoerd worden, als het vanwege de vorm en de contouren van het plaatdeel überhaupt al mogelijk is.

Specifiek gebouwd voor R2
Q-Fin brengt nu met de SER 600 een machine op de markt die in één keer een radius van 2 mm op de randen van het product realiseert. “Dit is geen standaard machine die indien gewenst ook een grote afronding kan geven, maar een machine die specifiek is gebouwd voor een R2 op staal”, benadrukt Joost Kouwenbergh, Product Manager bij de machinebouwer uit Bergeijk. “Als je de uitersten opzoekt heb je iets bijzonders nodig. Daarom hebben we deze unieke machine ontwikkeld.”
De nieuwe machine heeft een forse omvang. Hij is ongeveer dubbel zo lang als de gewone F600 ontbraamachine in het Q-Fin assortiment. Dat komt omdat er vijf bewerkingsstations in de machine zetten: een schuurband en vier borstelunits. Het geheim zit ‘m vooral in het borstelprincipe, de manier van borstelen. Kouwenbergh legt uit: “De eerste twee borstelrijen waar de gesneden plaatuitslagen onderdoor gaan, geven druk van boven. Borstels drie en vier bewerken de zijkanten.” De combinatie zorgt voor een de perfecte afronding van 2 mm op een product.

De SER 600 met magneetondersteuning is geschikt voor het bewerken van stalen plaatdelen tot 600 mm breed, met een dikte vanaf 4 tot 150 mm. De lengte van de producten is onbeperkt. De machine is voor Q-Fin een belangrijke uitbreiding van het leveringsprogramma. “Onze finishmogelijkheden waren al heel breed, maar R2 in één doorgang ging niet. Nu kunnen we dat wel halen.” Volgens Kouwenbergh is er in de markt zeker behoefte aan deze machine. “Al betreft het natuurlijk wel een nichemarkt. Wie dun RVS bewerkt heeft dit niet nodig, maar een bewerker van staal die bijv. betrokken is bij de productie van openbare installaties in opdracht van de overheid wel. Voor producten die gepoedercoat of verzinkt moeten worden is deze machine ideaal en daarom hebben we er hoge verwachtingen van.”
www.q-fin.nl 

 

 

Compacte ontbraammachine wint prijs op EuroBLECH

12-11-2018

Q-Fin presenteert F200 XL ontbraammachine


Q-Fin Quality Finishing uit Bergeijk, net over de Nederlandse grens, zette op EuroBLECH 2018 de F200 XL ontbraammachine in de kijker. In de categorie ‘E-Mobility’ won het bedrijf een EuroBLECH Award vanwege de compacte en lichtgewicht bouw van deze machine. De F200 XL is een innovatieve 3-stations finishmachine en is de meest uitgebreide variant van de serie ontbraam- en slijpmachines voor het finishen van plaatwerkproducten tot 200 mm breed. De machine kenmerkt zich door hoge bewerkingssnelheden, mogelijkheid tot grote en egale afronding en de hoogste finishkwaliteit. Het eenvoudige knoppen-systeem zorgt dit ervoor dat het instellen van en werken met de F200 XL zichzelf wijst, resulterend in de meest bedieningsvriendelijke machine op de markt verkrijgbaar. De machine is standaard voorzien van traploos instelbare snelheid op het transport en op de borstel(s) en/of slijpkop(pen) waardoor alle mogelijke bewerkingen en resultaten haalbaar zijn. U bepaalt zelf de gewenste finish. De F200 XL wordt naar keuze voorzien van een vacuüm-systeem (voor non-ferro metalen, bijv. roestvast staal en aluminium) of een magneet-systeem (voor ferro metalen). Deze systemen zorgen voor een effectieve fixatie van de te bewerken producten op de transporttafel en hierdoor kunnen zelfs kleinere werkstukken (vanaf 10x10 mm met MAG resp. 20x20 mm met VAC) veilig, probleemloos en snel bewerkt worden. U kunt op afspraak bij Q-Fin terecht voor een demo met uw eigen producten.

Bron: Metallerie

EuroBlech kleurt oranje

02-11-2018
Een Nederlands tintje op deze 25ste jubileum editie werd ingekleurd door Q-Fin dat met de online competitie een Euroblech Award won. Op de foto directeur Anton Bax (midden) en sales manager Bas Versloot (rechts)

Vier dagen Euroblech leverde voor de 1.507 exposanten veel leads op. En voor de 56.301 bezoekers heel veel plaatbewerkingsnieuws. Een Nederlands tintje op deze 25ste jubileumeditie werd ingekleurd door Q-Fin dat met de online competitie een Euroblech Award won.

De prijs in de categorie E-mobility kreeg het bedrijf voor de ontwikkeling van de F200 XL, voor ontbramen, kanten afronden en verdere afwerking. Volgens Anton Bax is dit een unieke machine op het vlak van hogesnelheid afwerken van kleine metalen onderdelen.

De andere winnaars zijn: in de categorie ‘Digitale Transformation' ontving Trumpf Werkzeugmaschinen de meeste stemmen voor Track & Trace, het indoor-lokalisatiesysteem die de positie van markers nauwkeurig vaststelt. In de categorie 'Beste Start-Up' was Fractory Solutions OÜ aus Estland de beste voor de ontwikkeling van een plaatwerkplatform, die het uitbestedingsproces optimaliseert.

Bron: Vraagenaanbod.nl

Q-Fin wint EuroBlech Award E-Mobility

29-10-2018
Q-Fin Quality Finishing heeft de EuroBlech Award in de categorie E-Mobility gewonnen. Het Nederlandse bedrijf kreeg de prijs officieel overhandigd tijdens de vakbeurs EuroBlech in Hannover.

E-Mobility is de categorie die speciaal focust op lichtgewicht en componenten-ontwerpen. Q-Fin won met de F200 XL. Deze machine is ontwikkeld met de visie ‘think small, go big’ en is voor het ontbramen, slijpen en afronden van zeer kleine metalen plaatdelen (vanaf 15×15 mm).

Led-verlichting
De F200 XL valt op door het moderne ontwerp. “We houden het zo eenvoudig mogelijk”, zegt sales manager Bas Versloot. “Zo is via led-verlichting in één oogopslag de status van de machine te zien. Als een bewerking draait, licht de machine blauw op. Wanneer de deur openstaat is het led-licht wit, en als er wat aan de hand is, zie je rood.”

Versloot is zeer trots op het winnen van de prijs. “Zeker om dat als Nederlands bedrijf voor elkaar te krijgen in de bakermat van de industrie, namelijk Duitsland.” Hij krijgt op de stand veel reacties op de opvallende vorm, de zichtbaarheid en de kwaliteit. “Mensen blijven echt staan.”


De F200 XL (midden) in bedrijf (dus met blauw led-licht).

Plaatbewerkingsplatform
Q-Fin was in Hannover ook genomineerd in de categorie Beste Start-up maar die prijs ging naar Fractory Solutions uit Estland. Dit is een on-demand plaatbewerkingsplatform dat het uitbestedingstraject stroomlijnt.

Het platform verdeelt offertes over een netwerk van plaatbewerkingspartners. Klanten krijgen direct offertes en leadtimes toegestuurd bij het uploaden van een CAD-tekening. Het softwaresysteem bepaalt de beste match voor de productie zodat het bestelproces tien keer sneller en dus efficiënter verloopt.

Indoor lokaliseren
In de categorie Digital Transformation won Trumpf met het indoor lokaliseringssysteem Track&Trace. Via Ultra Wide Band en satellieten kunnen de locatie van specifieke onderdelen, gereedschappen of opdrachten worden achterhaald.

Het werkt met speciale tags die bijvoorbeeld zijn aangebracht op onderdelen of zijn neergelegd in opslageenheden, zoals kratten met onderdelen. Met een druk op de knop wordt de plek van de tag en dus van de onderdelen/tools zichtbaar.

Bron: Metaalmagazine
Fotografie: Metaalmagazine

Ambitie Q-Fin: in de top van verkoop ontbraammachines in europa

26-10-2018
Dé oplossing voor machinaal ontbramen, slijpen en afronden

Q-Fin Quality Finishing ontwikkelt en bouwt machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen producten. Daarnaast levert Q-Fin oplossingen voor het afzuigen van slijpstof. Middels het bouwen van hoogwaardige machines die zich qua snelheid en keuze in finish-mogelijkheden onderscheiden en het bieden van een hoge servicegraad wil Q-Fin de klant aan zich binden. Meest opvallende USP? Extreem snelle afronding van plaatdelen.

Door Myriam Borghuis

Q-Fin Quality Finishing is een jong en gedreven bedrijf, dat in 2013 is opgericht door Anton Bax i.s.m. Koen de Waard. Anton is al meer dan 25 jaar actief in constructiewerk en samengesteld plaatwerk in RVS, aluminium en staal; Koen is goed voor 30 jaar ervaring in slijp- en ontbraamtechniek. Q-Fin biedt oplossingen voor machinaal ontbramen, slijpen en afronden. In gesprek met Joost Kouwenbergh, product manager bij Q-Fin. ‘Door de samenwerking tussen Anton en Koen en het combineren van hun kennis ontstond de mogelijkheid unieke machines te ontwikkelen. Sindsdien ging het in sneltreinvaart en heeft het bedrijf zich flink ontwikkeld. Nu ruim een jaar, sinds juli 2017, is Q-Fin gevestigd in een modern, opvallend bedrijfspand aan de Wilgenakker 8 te Bergeijk, waar we een mooi kantoor en demoruimte hebben, plus een grote productiehal voor de ontwikkeling en bouw van unieke ontbraammachines. Het team bestaat uit achttien enthousiaste vaste medewerkers en een aantal inhuurkrachten.’De TopGrinders worden in series van tien geproduceerd.

 

Uitbreiding pand

Ook de benodigde vierkante meters moeten meegroeien. ‘We groeien harder dan we hadden kunnen anticiperen, waardoor er weer uitbreiding van de kantoorruimtes ten behoeve van de engineers zijn uitgevoerd. Er is nog enige ruimte over, die zal worden gebruikt voor de opschaling van de productie. Daarnaast is er, vooruitkijkend, op het aangrenzende industrieterrein nog extra bouwgrond veiliggesteld.’

Hoge ambities

Wat is de reden dat Q-Fin zo sterk groeit? Kouwenbergh: ‘Wij bouwen kwalitatief hoogwaardige machines, ontworpen vanuit het oog van de gebruiker. Wij hebben ons tot doel gesteld om in 2022 tot de top 3 van ontbraammachinebouwers van Europa te behoren. Kwalitatief behoren we daar op dit moment al. De grootste uitdaging voor Q-Fin is een grotere naamsbekendheid in de rest van Europa te krijgen. Aan de machines ligt het zoals gezegd niet. De productiesnelheid van de machines is ongekend hoog, het design in deze sector opvallend modern en ze kenmerken zich door het gebruikersgemak. Maar omdat we nog niet zo lang bestaan, moeten we vooral in het buitenland werken aan het vertrouwen van de markt in naam Q-Fin. Op internationale beurzen presenteren wij ons dan ook als meedenkend leverancier van hoogwaardige ontbraammachines, die de klant graag ontzorgt.’ De echte ambassadeurs voor Q-Fin zijn haar eigen klanten, die reclame voor dit bedrijf maken. Zo noemt Kouwenbergh als bedrijven van het eerste uur JacFriesland, Benier Nederland en VDL Systems.Joost Kouwenbergh (l) met bedrijfsleider van RVS Finish, Driek Brouwers, voor de F1200.

 

Van TopGrinder tot F1200

Q-Fin kan een brede range van machines leveren, van een handbediende tafelslijpmachine tot een automatische breedbandslijpmachine. Ook in het buitenland, waar aanvankelijk met name de TopGrinder machines werden verkocht, krijgt men interesse in de grotere machines.
Kouwenbergh: ‘Zo hebben we pas nog in Australië een Ultimate Set geleverd en geïnstalleerd. Dat is een combinatie van een F1200 en een F200 XL ontbraammachine, samen met een natwerkende afzuiginstallatie. Hiermee bieden we bedrijven een totaaloplossing aan voor vrijwel alle ontbraamproblemen voor stukken van 15 tot 1.200 mm breed. De klant in Australië is uiterst tevreden, gezien zijn enthousiaste berichten. De dealers in Europa krijgen naast verkooptraining ook opleiding betreffende de installatie en service van die grotere machines, waarvan onlangs exemplaren zijn geplaatst in Engeland, Spanje, Oostenrijk, Polen en Hongarije. De levering van een Ultimate Set naar de VS wordt voorbereid as we speak.’

Beursdeelname

Q-Fin presenteerde zich afgelopen jaren al op de grote internationale beurzen, zoals de EuroBLECH, Blechexpo en de DeburringEXPO. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen voor de EuroBLECH direct gevolgd door de Metavak. Kouwenbergh: ‘De beurzen in Duitsland zijn Europees gezien de toonaangevende plaatwerkbeurzen, die veel bekendheid en leads opleveren. Q-Fin is reeds een dealerschap aangegaan met diverse bedrijven in Europa. Afgelopen voorjaar hebben we enkele van deze dealers ondersteund op de stand tijdens hun beursdeelname in onder andere Spanje, Polen en Hongarije.’

Richtingloze finish

Met een van de nieuwe machines die op de aankomende EuroBLECH wordt gepresenteerd kan Q-Fin een richtingloze finish op het werkstuk zetten. ‘Onze machines kenmerken zich door borstels die druk van boven geven op het product. Vrijwel alle andere machineleveranciers hebben een afwijkende manier van borstelen. Dat kan zijn een rotorborstel die rond draait, de andere heeft borstels die in een soort ketting rondlopen. En die komen bijna allemaal van de zijkant. Het probleem daarbij is dat als er wat meer druk op het product wordt gegeven of bij een hogere doorvoersnelheid de producten sneller van de band vliegen. Door die druk van boven kunnen wij op onze machines een doorsnee product vijf keer sneller bewerken dan andere machines. Deze werkwijze is uniek en slaat goed aan in de markt. Het moge duidelijk zijn dat bedrijven hier veel geld mee kunnen besparen.’ Kouwenbergh geeft als voorbeeld een bedrijf waar het ontbraamwerk voorheen iedere dag met de hand door twee werknemers werd gedaan en na plaatsing van een Pro set in drie uur per dag met één operator.

Eenvoudige bediening

Een ander pluspunt van de machines van Q-Fin is de eenvoudige bediening, daar waar concullega’s vaak werken met een PLC-scherm dat meer complex is. Kouwenbergh: ‘Hoe complexer, hoe minder mensen er makkelijk mee kunnen omgaan. Dan worden de machines in- en omgesteld door de werkplaatschef of voorman, waarna de operator ermee aan de slag gaat. Bij ons is dat door de gebruikersvriendelijkheid heel goed door de operator zelf te doen.’

New design en 2020 klaar

Het oog wil ook wat: ‘Afgelopen najaar hebben we al onze machines een nieuwe look gegeven. Naast een mooi, modern design, zijn we onder andere met ledverlichting in de machine gaan werken, die de status van de machine aangeeft. Dat maakt het direct inzichtelijk, ook op grotere afstand. Naast het nieuwe uiterlijk is de machine ook technisch verder verbeterd. Daarmee hebben we een breed aanbod van machines, die echt 2020 klaar zijn.’
Dat wil niet zeggen dat men bij Q-Fin achterover gaat leunen. ‘Wij blijven kijken naar nieuwe niches. Een voorbeeld is de nieuwe machine voor het richtingloze finishen. Met de machines die wij nu in het programma hebben, kunnen we iedere finish neerzetten. Daarnaast zijn we nu ook een helemaal nieuwe R2+ machine aan het bouwen, ontwikkeld voor het aanbrengen van een grote radius op staalproducten.’Een flinke afronding aan het product geven met druk van boven.

 

Innovaties en presentatie op euroblech

Naast de F600 SR voor het richtingloos finishen zal ook de nieuwe ProGrinder op de EuroBLECH worden getoond. Dat is een handbediende machine, een basisversie van de welbekende TopGrinder. Uiteraard gaat de rest van het programma, waaronder de F200 XL, ook mee. ‘We zien dat de grotere bedrijven afgelopen jaren al hebben geïnvesteerd in het ontbraamproces en een grote machine hebben gekocht voor verwerking van stukken tot 1.200 of 1.350 mm breed. Maar aan de onderkant, voor de kleine stukken is er vaak geen oplossing. Hier biedt de 3-stations machine F200 XL, genomineerd in de categorie ‘E-Mobility’ vanwege zijn compacte bouw, een perfecte oplossing.’ Beide nieuwe modellen zullen behalve op de EuroBLECH ook de week er na op de Metavak in Gorinchem worden gepresenteerd.

Snelle terugverdientijd

Zeker voor instappende ontbraammachinegebruikers moet de mindset veranderen. ‘Je hebt het inderdaad over machines die relatief gezien een aardige investering vergen. Maar dat moet je afzetten tegen de manuren en het verbruik van de slijpmaterialen die je hebt bij handmatig ontbramen. Dit los van het gemak, gezondheid voor de operator en de constante finishkwaliteit die een automatische ontbraammachine kan leveren. We kunnen de TopGrinder aanbieden, een handbediende ontbraammachine. Daarbij is sterk gelet op de veiligheid. Zo moeten deze machines met twee handen worden bediend. Zodra je één hand loslaat, gaat een motorrem in werking. Dit ter bescherming van de operator. Deze hoogwaardige machines zijn geheel CE-goedgekeurd. Nu er ook een budgetversie op de markt. Dat is de ProGrinder, een ontbraammachine die voor nog meer bedrijven bereikbaar is. De ProGrinder is qua uitvoering wat afwijkend van de TopGrinder, maar biedt uiteraard nog steeds die mooie finish en goede veiligheid. De aanschafprijs van de nieuwe handontbraammachine is laagdrempelig, ook ten opzichte van de tafelmodellen van onze concullega’s.’

De aanschaf van een ontbraammachine wordt in de praktijk snel terugverdiend. ‘Met een tot twee jaar kun je de investering wel terugverdienen. Al die tijd houd je tevreden klanten door de hoge kwaliteit van de bewerking.’ Mocht die eerste stap toch te groot zijn, is het ook mogelijk om een machine te leasen of te huren. ‘Dat kan voor een kleiner of een startend bedrijf interessant zijn. We hebben rekenmodellen van machinale tegenover handmatige bewerking. Uiteraard is de hoeveelheid te verwerken delen en de frequentie een belangrijke component in de berekening. Maar zo kunnen we aantoonbaar maken dat automatische verwerking uiteindelijk loont.’ Dit los van het feit dat een machine constante kwaliteit levert, zo nodig 24/7 kan werken, niet ziek wordt, op vakantie gaat et cetera. ‘En, waar ieder bedrijf mee te maken heeft, het is niet makkelijk om goedgeschoold personeel binnen te halen, dat ook nog eens een hele dag met een slijptol wil werken en waarvan de kwaliteit ’s avonds gelijk is aan die van de start ’s ochtends.’ Die constante kwaliteit en de hoge verwerkingssnelheid maakt de aanschaf van een ontbraammachine van Q-Fin tot een economisch verantwoorde aanschaf.

Robotisering ja of nee

Kijkend naar Industrie 4.0 wordt steeds vaker gevraagd: Kunnen we niet het hele proces automatiseren? Kouwenbergh: ‘Ja, dat is mogelijk en hieraan kan Q-Fin ook bijdragen. De vraag is wel: is dat altijd zinnig? Met name bij een beperkt aantal verschillende producten in grote aantallen, die repeterend worden afgenomen, kan dit zeker een toegevoegde waarde hebben. Op de Metavak zullen wij ook een robotcel laten zien voor het inleggen en uitnemen van de plaatdelen. Deze speelt helemaal in op de vraag. Heb je een grote variatie in producten, van groot tot klein, is het vaak interessant om bijvoorbeeld met een terugvoerband te werken om zo tegen geringe kosten je proces voor een deel te automatiseren.‘

Afzuigsystemen

Q-Fin bouwt naast de machines ook haar eigen afzuigsystemen, geheel uit RVS. Kouwenbergh: ‘Dit zijn natwerkende afzuigsystemen, die lucht uit de machine trekken, door het water heen. Die gaat door een labyrint en daarna wordt de schone lucht weer uitgeblazen. De restfractie stof in de lucht is dan minder dan 1%. De andere 99% wordt in de machine door collectoren opgevangen. In tegenstelling tot droogwerkende afzuigsystemen heb je niet met filters te maken die kunnen verstoppen en die moeten worden vervangen. De afzuigsystemen van Q-Fin bieden een constante afzuigcapaciteit, zijn onderhoudsarm en zorgen voor een zuivere werkomgeving.’

Uitzonderlijke levertijden

Q-Fin is zeer positief over de toekomst. Kouwenbergh: ‘We onderscheiden ons door onze USP’s. Dit zijn onder andere de snelheid van onze machines, de eenvoud van de bediening, de compacte bouw, de keuze van de finish, onderscheidend design en de zeer snelle levertijden. Wij zijn in staat zo snel te leveren omdat wij de machines op voorraad bouwen. Standaard inclusief alle veiligheidssystemen.’ Q-Fin maakt geen specials. Voordeel voor de klant zit hem niet alleen in een snelle levering, maar ook in een interessante prijs, die door deze aanpak mogelijk is. ‘Klanten geven aan elders levertijden van zes maanden tot meer dan een jaar te krijgen. Als wij dan aangeven dat we de machines met twee tot drie weken kunnen plaatsen weten de meesten niet wat ze horen.’
Ook de service van Q-Fin rondom de levering gaat ver: ‘We ontzorgen de klant volledig. We regelen het transport van de machine, de installatie bij de klant en de training van de operators. Enkele weken nadat de machine is geplaatst, komen we nog een keer terug om te horen of alles goed loopt. Deze highlevel service-aanpak wordt door onze klanten zeer gewaardeerd.’

Finishmogelijkheden

Hoewel de machines seriematig gebouwd worden zijn de finishmogelijkheden individueel instelbaar. ‘Wij kunnen sturen ten aanzien van slijpbanden, andere borstels en al onze componenten zijn traploos instelbaar, niet alleen de transportband, maar ook de slijpband en de borstels. Daardoor kunnen wij alle gewenste finishen reproduceren. Dus geen take-it-of-leave-it verhaal. Daarmee wordt onze machine toch een klantspecifieke machine.’
Kouwenbergh geeft aan dat er verder goed naar de vraag uit de markt zal blijven worden geluisterd. ‘Zo is het richtingloze finishen in het pakket gekomen. En zal ook de machine voor een radius van R2 op staalproducten nog dit jaar gepresenteerd worden. Daar is echt vraag naar in de markt. En zo blijven we ons ontwikkelen.’

Op naar de top 3 in europa

Kortom, Q-Fin gaat door op de weg die ze is ingeslagen. Blijft innoveren en expanderen. Er wordt steeds meer terrein in Nederland veroverd, maar Q-Fin zoekt ook expansie in het buitenland. Om de groei goed te begeleiden is er een nieuwe sales manager aangesteld, Bas Versloot. Bas heeft veel ervaring in het aansturen van verkoopteams en in het opzetten van dealernetwerken. Kouwenbergh: ‘Met zijn kennis en ervaring gaan we ook werken aan het penetreren van de markt in landen waar we nog geen dealer hebben. Dat is dan ook een van de speerpunten voor het komende jaar.’

Q-Fin, vol ambitie, blijft daarbij gaan voor hoge kwaliteit, snelheid, service en innovatie.

www.q-fin.nl

 

RVS Finish over Q-Fin: Groot bedieningsgemak en sterke service
RVS Finish (www.rvsfinish.nl) is een loonbedrijf voor het finishen van roestvast staal in Bergeijk, dat middels een uitgebreid pakket aan bewerkingen producten van klanten nabehandelt. Driek Brouwers is bedrijfsleider en geeft aan waarom er voor de ontbraammachines van Q-Fin is gekozen: ‘Q-Fin is een laagdrempelig bedrijf, dat snel levert. Bij Q-Fin krijgen we hoge kwaliteit, met goede service tegen een reële prijs. Ook zijn de machines eenvoudig te bedienen, waardoor we met onze eigen mensen kunnen werken. De lijnen zijn letterlijk en figuurlijk kort. En dat is bijzonder prettig werken.’
Het machinepark van RVS Finish is onder andere uitgerust met drie 200 mm brede Q-Fin machines en een F1200, een 3-stations ontbraammachine, waarmee het mogelijk is om grotere werkstukken tot 1.200 mm te bewerken.

Laserparts over Q-Fin: Hoge kwaliteit en goede adviezen
Laserparts (www.laserparts.nl) verzorgt het snijden van plaat-, buis- en kokerproducten op maat in RVS, aluminium en staal. Een van de afwerkingen is het ontbramen en afronden van gesneden materialen. Johan Hoeks, bedrijfsleider van Laserparts over Q-Fin: ‘Wij hebben bij de oprichting van Q-Fin de eerste protomachine mogen testen. De machine was zo eenvoudig en goed te gebruiken dat we deze drie jaar hebben ingezet. Het enige wat we misten was een tegenlopende borstel. Die zat ook meteen in de ontwikkeling omdat de lijntjes zo kort waren. Alle minpunten werden besproken en in het volgend model aangepast. Nu is de machine één punt, maar met de juiste schuurmiddelen werken is net zo belangrijk. Q-Fin geeft goede adviezen, waardoor wij weten welke schuurmiddelen we moeten gebruiken bij welke bewerking.’
Bij Laserparts staat een F1200, een TopGrinder en vier F200 XL 3-stations machines.

 

Bron: https://www.alurvs.nl/roestvast-staal/nieuws/12436/#.W8hn9oZXn4Y.linkedin

Machines van Q-Fin gaan de wereld over

22-10-2018
Op een stand van 58 vierkante meter in een van de tophallen (hal 12) van de Euroblech presenteert Q-Fin haar complete gamma machines voor het slijpen, ontbramen en kanten afronden van vlakke plaatuitslagen. Daarbij is ook de nieuwe F600 SR2-VAC te bewonderen, die een afwijkend borstelprincipe heeft voor een perfecte richtingloze finish.

Kort na de beurs in Hannover komt er nog een nieuwe machine op de markt, de ER600 S - Super Edge Rounder voor hoge afrondingen van stalen delen ten behoeve van sectoren als de petrochemie en de staalbouw. Het is een teken dat het met de ontwikkeling en de bouw van nieuwe machines voorspoedig gaat bij Q-Fin. Ruim een jaar na de verhuizing naar het nieuwe bedrijfspand in Bergeijk is de organisatie gegroeid naar 17 vaste medewerkers. Daarnaast wordt innig samengewerkt met een aantal zzp’ers.

Verkoopteam uitgebreid
Ook de salesforce is versterkt. Direct na de zomervakantie is Bas Versloot in dienst getreden als sales manager. Zijn taak is de sales goed op te zetten, ook internationaal. Q-Fin heeft nu een verkoopteam van vier mensen. Een belangrijk doel op de Euroblech is het in contact komen met nieuwe dealers om een goed internationaal verkoopnetwerk op te zetten. Q-Fin eigenaar Anton Bax: “We zijn ambitieus en willen tot de top van de markt behoren. Om dat te realiseren hebben we dealers nodig die overtuigd zijn van ons product en daar vol voor gaan. We hebben bijvoorbeeld een Poolse dealer die zijn medewerkers onlangs twee dagen naar ons heeft toegestuurd voor scholing. Dat is hoe we willen samenwerken. Wij zijn er ook helemaal klaar voor om onze dealers maximaal te ondersteunen.”

Australië en Amerika
Internationaal boekt Q-Fin al mooie successen. Zo is er onlangs een Ultimate set bij een plaatbewerkingsbedrijf in Australië geïnstalleerd. De Ultimate Set is een combinatie van de F1200 ontbraam- en slijpmachine (voor plaatdelen tot 1200 mm breed), de F200 XL (voor plaatdelen van 10 tot 200 mm breed) en de WES6000 natwerkende afzuiger. De Australische plaatbewerker, een toeleverancier van snij- en zetdelen, kocht de machines na een tip van een relatie, die ze bij een Nederlands bedrijf in werking had gezien. Hij schafte ze aan zonder ze zelf te hebben gezien en is er razend enthousiast over, zo blijkt uit appjes die hij aan Anton Bax heeft gestuurd. En – nog belangrijker – zijn klanten lopen ook weg met de perfect afgeronde delen die hij nu levert. Hiermee kan hij het verschil maken en loopt hij voorop.

Binnenkort wordt de eerste Ultimate set ook in Amerika geleverd bij een zusterbedrijf van Linco Food Systems. Maar ook landen als Engeland, Spanje en Oostenrijk gaan goed. Ondertussen blijft Q-Fin ook Nederland veroveren. Reurings Precisie Plaatwerk in Delfgrauw profiteert sinds kort bijvoorbeeld ook van de voordelen van machinaal ontbramen en afronden: werk dat voorheen twee medewerkers een dag kostte, doet nu één man in drie uur. Dat betekent dat anderhalve man wordt uitgespaard.

Nominaties online Euroblech-competitie
Naast het leggen van contacten met nieuwe dealers wil Q-Fin op de Euroblech ook de Duitse plaatbewerkers overtuigen van de kwaliteiten van haar machines en de voordelen van machinaal ontbramen en afronden. Daarbij helpt het ongetwijfeld dat Q-Fin twee nominaties heeft gekregen in de online competitie van de Euroblech. Bezoekers van de beurswebsite konden tot 8 oktober online hun stem uitbrengen. De winnaars worden tijdens de beurs zelf bekend gemaakt. De Nederlandse finish-specialist is genomineerd in de categorieën ‘Best Start-up’ en ‘E-mobility’. Bij de beste Start-ups benadrukt Q-Fin vooral dat haar eersteklas machines voor ontbramen, slijpen en kanten afronden zich onderscheiden van de concurrentie doordat ze zijn gebouwd op eenvoud, kwaliteit en snelheid. “Met de eenvoud en de kwaliteit van de machines kunnen we onze eindgebruiker gebruiksgemak in combinatie met lage onderhoudskosten garanderen. De belangrijkste factor is snelheid en wij zijn bij een gemiddeld product vijf keer sneller dan de machines van onze concurrenten. Dit bereiken we door een perfecte combinatie tussen borsteldruk, snelheid van de lopende band en uitstekend vacuümsysteem.”
In de categorie E-mobility focust Q-Fin op de F200 XL, die is ontwikkeld vanuit de visie ‘Think small, go big’. De F200 XL is speciaal ontwikkeld voor het ontbramen, slijpen en kanten afronden van kleine metalen delen vanaf 15 x 15 mm. Door de vorig jaar doorgevoerde restyling is deze machine een blikvanger in de moderne fabriek; het zwart en witte design (gebaseerd op een iPhone) blinkt uit met ingebouwd LED systeem dat de status van de machine aangeeft: blauw bij operationeel, rood als de machine stilstaat en wit als de deur open is voor service.

METAVAK
Een week na de Euroblech is Q-Fin present op METAVAK in Gorinchem. Hier zullen ook de mogelijkheden worden getoond om het machinaal ontbramen en afronden te automatiseren met een beladingsrobot of een terugvoerband. Voor de terugvoerband wordt momenteel een omkeer-unit ontwikkeld, zodat de plaatdelen direct op de goede kant komen te liggen voor hun tweede gang door de machine. “Als een serie groot genoeg is, is zo’n terugvoerband erg interessant”, aldus Anton Bax.De ProGrinder op de voorgrond is een eenvoudig versie van de TopGrinder daarnaast.

Instapmodel ProGrinder
Op METAVAK zal ook de ProGrinder worden gepresenteerd. Dit is een eenvoudiger uitvoering van de TopGrinder, de handbediende, mobiele machine voor slijpen, ontbramen, afronden en polijsten. De TopGrinder is een tafelslijpmachine voorzien van een vacuümsysteem en magneten om de plaatdelen stevig vast te houden voor agressief afronden, die in het hogere prijssegment van de markt zit. De nieuwe ProGrinder is een instapmodel en zo’n 25 procent goedkoper. Deze machine heeft geen vacuümsysteem, geen magneten en geen afzuiginstallatie, waarmee hij eenvoudiger is geconstrueerd. Een aantal onderdelen is bovendien gemaakt van eenvoudig staal in plaats van kunststof. Dat alles resulteert in de lagere prijs en daarmee in een aantrekkelijke machine voor plaatbewerkers die nu nog de slijptol hanteren.

Q-Fin, hal 12, stand H116

Bron: http://www.metaalnieuws.nl/machines-van-q-fin-gaan-de-wereld-over

Arbèl: Precisielas- en plaatwerk in aluminium, RVS en staal.

11-04-2018

"Die machine hadden we een jaar eerder moeten aanschaffen!''


Het Valkenswaardse Arbèl is met zijn plaat- en bankwerk en licht constructiewerk toeleverancier van machineonderdelen. Het bedrijf maakt prototypes en kleine series metaalproducten van staal, aluminium en RVS voor klanten in uiteenlopende branches.

Breed, divers, afwisselend zijn de termen die bij het be­drijf horen. Een product kan 1 millimeter groot zijn, maar ook 3 meter. Als er in een week 500 producten de deur uitgaan, knipperen de medewerkers niet met hun ogen. Gebeurt wel vaker. niks bijzonders. En het is goed en perfect of het gaat de deur niet uit. Arbèl heeft zelfs een beschermings­plaatje geleverd dat met een ruimtevaartcapsule van ESA het heelal in is geweest. Heel veel hoger kun je met je kwalileit niet kotnen, wel?

En dan is het wel leuk te weten dat Q-Fin ook een vinger heeft in de prestaties van Arbèl Want sinds september 2016 maakt onze F200XL deel uit van hel machinepark van hel bedrijf van directeur Simon van Kuijk. En zijn eerste ontboezeming is duidelijk: "Die hadden we een jaar eerder moeten aanschaffen! Want we zijn er supertevreden over.''

Waauuw, dat scheelt veel tijd

"Vóór die aanschaf hadden we enkel een ontbramings- en afrondmachine voor grote werkstukken," laat chef werkplaats Gerard Verrijt weten. ''De kleinere onderdelen deden we met de hand. En we hebben nogal wat kleine componenten. Dus het is een flinke stap vooruit. Tel maar uit als je met 13 medewerkers elk onderdeeltje handmatig moet poetsen en afronden. Wat dat alles bij elkaar aan uren kost, terwijl de machine dat in een paar tellen doet. Ik schat dat machinaal afronden 10 tot 15 keer zo snel gaat. Het eerste wat mijn mensen zeiden, was dan ook: 'Waauuw. dal scheelt veel tijd!' Het was echt een verademing.''

Simon kan die uitroep wel glohaal kwantificeren. ''Van alle kleine aluminium en RVS-producten die we afleveren, ronden we nu 90% machinaal af. Wat de Q-Fin-machine in 1 uur doet, kan 1 medmerker nog niet in 1 dag doen. Hel scheelt echt enkele mensen die we anders extra in dienst hadden moeten nemen. Dus de machine hebben we snel terugverdiend."

Praktische toevoeging

Gerard: "De machine is ook erg gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Na de uitleg hij de installatie kon iedereen er direct mee aan de slag. Handig is bijvoor­beeld dat je de snelheid traploos kunt regelen en dat je het product door de machine heen kunt volgen. Dus mocht een werkstuk verschuiven, dan zie je dat meteen. En schuurmiddelen gaan ook lang mee, omdat het verbruik zeer gering is."

Gebeurt het vaak dat werkstukken verschuiven? "'Nee, zeker niet. Alleen als de transportband na verloop van tijd vuil wordt en gereinigd moet worden. Reinigen doen we nu met een doekje en water, dat is onderdeel van het normale gebruik. Het is snel gebeurd, maar je kent dat, hè, daar heeft nooit iemand zin in. Misschien kan Q-Fin eens kijken of ze een automatische reinigingsunit kunnen inbouwen. Dan is dat met één druk op de knop uit te voeren.

Dat zou dan weer een praktische toevoe­ging zijn. Daar staan de machines van Koen de Waard ''ook om bekend. Ze zijn vanuit de praktische behoefte aan kwaliteit en gebruiksgemak gebouwd. Echt een aanrader, deze ontbramer c.q. afronder. We zijn zeker ook geïteresseerd in de verdere ontwikkelingen bij Q-Fin.''

"Koen is de medegrondlegger van Q-Fin. Hij was ongeneeslijk ziek m overleed in mei 2017. Zijn kennis heeft hij overgerdragen aan de Q-Fin Kennisclub. Op deze basis bouwt Q-Fin verder.

Bron artikel : ALURVS.nl | www.alurvs.nl

Snel dubbelzijdig ontbramen

23-03-2018
Joost Kouwenbergh, program manager Q-Fin voert de F600 ont­braammachine met te ontbramen werkstukken.

Snel dubbelzijdig ontbramen, Q-Fin heeft daar een eenvou­dige oplossing voor bedacht. In hal 8 A038 is dat te zien. Daar heeft Q-Fin de F6oo ont­braammachine voorzien van een terugvoeroplossing.

De oplossing bestaat uit een een lopende band die aan het eind het aan één zijde het ontbraamde werkstuk terugvoert naar het be­gin van de machine, waar de ma­chineoperator vervolgens de an­dere zijde van het werkstuk door de ontbraammachine kan voeren.

‘Wat speelt op deze Technishow is manloos werken. Bedrijven die maar één product hebben, kun­nen zeer ver gaan in het automa­tiseren. De meeste bedrijven heb­ben echter veel producten met vele verschillende afmetingen te verwerken. Die bedrijven zoek naar eenvoudige hulpmiddelen, zoals deze terugvoerband’, zegt Joost Kouwenbergh, program manager Q-fin. ‘Door het product terug te voeren en de andere zij­de te ontbramen zijn we ook nog eens sneller dan een dubbelzij­dige ontbraammachine.’

Q-Fin had nog een eye-catcher op de stand en dat is de F200 XL ontbraammachine die samen werkt met een handlingrobot uit de FS Series van Berlinger uit Bladel. ‘Dit bedrijf is gespecialiseerd in automatisering en robotisering en heeft voor ons een opstelling bedacht die verschillende werkstukken van een lopende band kan pakken en plaatsen in onze F200 XL ontbraammachine. De werkstukken worden herkend door vision­technieken. Dit betekent niet dat wij lopende banden en robots gaan verkopen. Nee, dat we bli­jven specialist in finishing.’

Q-FIN
HAL 8, A038

Bron artikel : Vraag & aanbod | www.vraagenaanbod.nl

Primeur voor VDL Industrial Modules met New Design Q-Fin

19-03-2018
De Ultimate set die Q-Fin aanbiedt bestaat uit een F200 XL voor het bewerken van kleine onderdelen van 10 tot 200 mm breed, een F1200 voor plaatdelen tot 1200 mm breed en een natwerkende afzuiger. VDL Industrial Modules verwacht hiermee zeker 30.000 euro op jaarbasis te besparen.

Q-Fin presenteert op de TechniShow haar machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke plaatuitslagen in het nieuwe 2018-design. Vlak voor de beurs zijn de eerste nieuwe machines geïnstalleerd bij VDL Industrial Modules in Helmond. VDL Industrial Modules heeft gekozen voor de Ultimate set die Q-Fin aanbiedt. Deze bestaat uit een F200 XL voor het bewerken van kleine onderdelen van 10 tot 200 mm breed, een F1200 voor plaatdelen tot 1200 mm breed en een natwerkende afzuiger. Martijn Speulman, bedrijfsleider plaatwerkfabriek bij VDL Industrial Modules, verwacht hiermee zeker 30.000 euro op jaarbasis te besparen.

Speulman vindt het innovatieve nieuwe design van Q-Fin met de doorzichtige kunststof beplating en de led-verlichting die de status van de machine aangeeft, prachtig. De F200 XL en de F1200 hebben een plek gekregen in de ontbraamhoek, vooraan in de plaatwerkfabriek. “Zulke mooie machines vinden klanten toch leuk om te zien.”

Dun hoogwaardig RVS plaatmateriaal
Maar VDL Industrial Modules heeft de machines toch vooral gekocht vanwege hun finishing-kwaliteiten en de voordelen die ze opleveren in het proces. De plaatwerkfabriek verwerkt vooral dunwandig hoogwaardig RVS tot 3 mm. Dat gebeurt vooral voor de semicon-industrie. ASML is een grote klant, maar ook Neways, VDL ETG, Defensie, Fuji Seal Europe en Prowise, dat digiborden voor scholen produceert, zijn belangrijke klanten. 90 procent van het materiaal dat door de fabriek gaat is RVS. Daarnaast verwerkt VDL Industrial Modules wat aluminium en staal. 80 procent van de RVS platen wordt achteraf extern gebeitst.
Voor het ontbramen is jarenlang een natschuurmachine gebruikt, maar deze voldeed niet meer aan de eisen die klanten tegenwoordig stellen. De machine ontbraamde wel, maar het kanten breken deed hij niet lekker. De randen bleven vlijmscherp, terwijl de contouren en gaten een radius van minimaal 0,2 mm moeten hebben. “Bovendien is nat schuren niet handig in de semicon. Want het levert verontreinigingen op die niet kunnen in een cleanroom. Daarnaast hadden we operationele problemen met de machine.”

Intensieve zoektocht
Dus werd een intensieve zoektocht gestart naar een goed alternatief. Speulman formeerde een team met zijn voorman, een kwaliteitsmedewerker en een operator. Samen stelden ze een vragenlijst op om een eerste schifting te kunnen maken. Zo werd het aantal aanbieders terug gebracht van tien naar vier. Deze vier kregen allemaal dezelfde demoset om te testen met RVS, gefolied RVS, sendzimir plaat en aluminium, allemaal met de nodige gaten en gaatjes. “Daarbij hebben we natuurlijk de grenzen opgezocht.”

Verontreinigingen
Twee demo’s sprongen er uit waaronder die bij Q-Fin. Twee andere vielen af vanwege het schuurbeeld en de finish-kwaliteit. Maar er was een bijkomend probleem. Om te ontbramen en afronden wordt er doorgaans eerst geschuurd en daarna geborsteld. Maar het bleek dat er bij het schuren verontreinigingen in de poriën van het materiaal werden geschuurd. Die werden door het borstelen niet verwijderd. Met als gevolg dat na het beitsen vingerafdrukken zichtbaar bleven; onaanvaardbaar voor de klanten. Speulman: “We zouden de platen vooraf kunnen ontvetten om de verontreinigingen in de poriën te voorkomen, maar dat wilden we niet. De bedoeling was nu juist om operationele kosten uit het proces te halen. De vraag was dus: krijgen we ook goed ontbraamde en afgeronde werkstukken zonder eerst te schuren.”
En juist dat bleken de Q-Fin machines te kunnen omdat de rondborstels in de F200 XL en de F1200 stevig druk op het product kunnen zetten. “Dat was doorslaggevend, hoewel we in eerste instantie niet helemaal overtuigd waren. Want doordat de rotoren in de machines heen en weer gaan, krijg je soms banen te zien van het borstelen. Maar gelukkig bleek dat die na het beitsen helemaal waren verdwenen. Daarom hebben we voor Q-Fin gekozen.”
VDL Industrial Modules heeft echt gekeken welke machine het beste bij het plaatwerkbedrijf past. “Het ging ons om het proces, dat was het belangrijkste. Maar we hebben ook andere punten laten meewegen, zoals de korte levertijd. En je hebt bij Q-Fin rechtstreeks contact met de fabrikant. Dat is fijn met het oog op service, kennis en aanspreekpunt. Onze machines zijn niet de eerste van Q-Fin binnen VDL Groep. Ook VDL Systems en VDL Postma hebben machines van deze leverancier. We zijn ook tevreden over de standtijd van de borstels. Dat zijn allemaal pluspunten voor Q-Fin.”

Bedieningsgemak
Om de werkstukken zonder te schuren goed ontbraamd en afgerond te krijgen, moeten de operators goed opgeleid worden. Ze moeten precies weten wanneer ze extra druk moeten geven en hoe het zit met de slijtage van de slijpmiddelen. “Maar het kan. Dat is bewezen”, zegt Speulman. “Daarbij helpt het grote bedieningsgemak van de machines. Het instellen gaat met overzichtelijke knoppen. Die werk je van beneden naar boven af en dan doet de machine zijn werk. Een voordeel, zeker bij kritische producten, is ook dat je in de machine kunt kijken. Als er iets gebeurt kun je gelijk op de noodknop drukken.”

Kostenbesparing
Niet al het materiaal dat van de lasersnij- en ponsmachines van VDL Industrial Modules komt, hoeft te worden ontbraamd. Speulman schat dat het zo’n 50 procent is. Hij denkt met de Q-Fin machines per jaar zo’n 30.000 euro te gaan besparen ten opzichte van de oude situatie. Dat zit ‘m in de kwaliteitskosten, minder ongeplande stilstand en lagere operationele kosten. “Bij het natschuren kwam er bijvoorbeeld schuuremulsie vanuit het water op de plaat. Die moesten we er altijd afpoetsen. Daar komt bij dat we nu twee machines hebben, één voor de kleine snijdelen en één voor de grotere producten, die we allebei tegelijk kunnen aanzetten. We kunnen dus efficiënt werken. Materiaal dat we nu nog veel trommelen, kunnen we nu ook door de kleine F200 XL laten bewerken. Dat scheelt in lawaai, in tijd en je hebt geen last van verontreiniging door zeepemulsie. En dankzij de natfilterinstallatie kunnen we de machines niet alleen voor RVS, maar ook voor ferro materialen inzetten.”

New Design-telgen op TechniShow…met robot
Q-Fin Quality Finishing, de aanstormende OEM’er uit het Brabantse Bergeijk, demonstreert op de TechniShow de F1200 New Design ontbraam- en slijpmachine samen met andere New Design-telgen uit de familie. Ook wordt een robot getoond die de ontbraammachines kan beladen.

De F1200 New Design heeft een nominatie in de wacht gesleept voor de TechniShow Award 2018, in de categorie ‘Made in de Benelux’. De machine heeft niet alleen een aantal technische upgrades ondergaan, maar is ook een lust voor het oog. Unique selling points (usp’s) als hoogste en meest constante finishkwaliteit, zelf de finish bepalen en hoogste snelheid en bedieningsgemak voor de operator resulteerden bij deze machine reeds in een korte terugverdientijd. De 2018-machine voegt daar iets opval­lends aan toe: fraai, innovatief design. De behuizing bestaat voor een groot deel uit doorzichtige kunststof beplating, in een donkere tint – geïnspireerd door de iPhone. Led-verlichting in het interieur (en ‘buiten’ zichtbaar) geeft aan wat de actuele status van de machine is. Blauw: operationeel. Wit: de deur is ge­opend, goed zicht voor servicehandelingen. Rood: een storing – of de noodknop is ingedrukt dan wel de vingerklepbescherming is aangeraakt. Zwart (geen licht): de machine staat uit.

Robot
Bij het optimaal inrichten van het proces van machinaal ontbramen, slijpen en afronden komt ook automatisering aan bod. Het inzetten van een sorteersysteem en/of een belaadrobot is daarbij een optie. Ook op dat vlak zet Q-Fin stappen, getuige de robot die op de TechniShow wordt gepresenteerd. Productmanager Joost Kouwenbergh plaatst echter wel een kanttekening: “Het ontkoppelpunt dichter bij de lasersnijmachine leggen, werkt vooralsnog efficiënter. Door op de Q-Fin-manier te werken, kan er in de lijn tot drie keer sneller gewerkt worden dan met een sorteersysteem of een belaad­robot. Wij opteren voor een medewerker tussen de lasersnijmachine en de ontbraammachine: die is verantwoordelijk voor het uitladen, de efficiency, het kostenplaatje en de werkinhoud. Daar kan een robot in vrijwel alle praktisch voorkomende gevallen, dat wil zeggen bij het finishen van producten met verschillende afmetingen, niet tegenop.”

Q-Fin Quality Finishing, hal 8, standnummer 08.A038/A044

Bron artikel : PlaatBewerkingsNieuws | www.metaalnieuws.nl

Service nieuwsbrief voor TopGrinder klanten – maart 2018

10-03-2018
Beste Q-Fin relatie,

Voor het optimaal laten functioneren van onze machines willen wij u graag periodiek een paar gebruikerstips meegeven.
Wij streven er naar om nauw samen te werken met onze klanten en u hoogwaardige service te bieden. Wij gaan er van uit dat deze tips u hierbij helpen.
In deze service nieuwsbrief meer informatie aangaande het gebruik en onderhoud van de TopGrinder machine. Tevens hebben wij de nieuwste versie van de handleiding voor deze machine bijgesloten.

Indien u andere vragen heeft over hetgeen is bijgesloten dan wel over het gebruik/onderhoud/reinigen van een andere Q-Fin machine kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

 

          

Q-Fin Quality Finishing genomineerd voor Innovation Award TechniShow 2018

22-02-2018
Met haar F1200 ontbraam- en slijpmachine veroverde Q-Fin Quality Finishing in 2015 een plek in de Champions League. De nieuwe F1200 New Design doet er nog een schepje bovenop. Die heeft niet alleen een aantal technische upgrades ondergaan, maar is ook een lust voor het oog. De opstormende oem’er uit het Brabantse Bergeijk presenteert ‘m in maart op de TechniShow in Utrecht. Samen met andere New Design-telgen uit de Q-Fin-familie en een robot die de ontbraammachines kan beladen.

TechniShow award
Q-Fin Quality Finishing presenteert zich op de TechniShow 2018 (20 tot en met 23 maart in Jaarbeurs Utrecht, hal 8, standnummer 08BV.A038). De F1200 New Design van Q-Fin Quality Finishing dingt mee naar een nominatie voor een prestigieuze TechniShow Award 2018, in de categorie ‘Made in de Benelux’. Bij het ter perse gaan van deze editie was nog niet bekend of de nominatie in de wacht is gesleept.

EIk jaar twee nieuwe innovaties naar de markt brengen, beloofde Anton Bax, directeur-eigenaar van Q-Fin Quality Finishing, eerder in Link Magazine. Nou, in 2018 is de buit al binnen. De F1200, de grootste machine voor ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen (tot 1.200 millimeter breed), zette in afgelopen jaren een nieuwe standaard. Met unique selling points (usp’s) als hoogste en meest constante finishkwaliteit, zelf de finish bepalen en hoogste snelheid en bedieningsgemak voor de operator. Resulterend in een korte terugverdientijd. ‘Afgezet tegen handmatig ontbramen is de return on investment twee jaar’, vertelt productmanager Joost Kouwenbergh.

De 2018-machine voegt daar iets opval­lends aan toe: fraai, innovatief design. Iets waarin dit type machines, op zijn zachts gezegd, tot dusverre niet uitblinkt. De behuizing van de F1200 New Design bestaat voor een groot deel uit doorzichtige kunststofbeplating. In een donkere tint - ‘geïnspireerd door de iPhone’, zegt Kouwenbergh. Led-verlichting in het interieur - en dus ‘buiten’ zichtbaar - geeft aan wat de actuele status, ‘de gemoedstoestand’, van de machine is. Blauw: operationeel. Wit: de deur is ge­opend, goed zicht voor servicehandelingen. Rood: een storing - of de noodknop is ingedrukt dan wel de vingerklepbescherming is aangeraakt. Zwart (geen licht): de machine staat uit. ‘Innovatief design, vernieu­wend in onze wereld en in samenwerking met een Eindhovens designbureau ontwikkeld. En tegelijkertijd natuurlijk functioneel.’

Ook ergonomisch beter
Strategie achter deze move is de plaatbewerkers die nog handmatig ontbramen ertoe te bewegen om over te stappen op machinaal. ‘Uiteindelijk zijn ze er beter mee af, in economisch en ergonomisch opzicht: handmatig ontbramen is zwaar werk, met risico op verwondingen’, aldus Joost Kouwenbergh. Hij verwijst naar de trend in plaatbewerkingsland om van COz-lasersnijden op fibersnijden over te gaan. ‘Die manier van lasersnijden geeft hardere, scherpere bramen. Om die te verwijderen, biedt Q-Fin de beste en snelste oplossingen. Machinaal ontbramen, slijpen en afronden is in alle opzichten beter.’ En het past in waar smart industry voor staat: het productieproces dusdanig automatiseren en inrichten dat het in flow verloopt, ook voor kleine series.

Drie keer sneller
Een trend die daarbij past, is het inzetten van een sorteersysteem en/of een belaadrobot. Ook op dat vlak zet de opstormende Brabantse oem’ er stappen, getuige de robot die op de TechniShow wordt gepresenteerd. Joost Kouwenbergh plaatst een kanttekening: ‘Het ontkoppelpunt dichter bij de lasersnijmachine leggen, werkt vooralsnog efficiënter. Door op de Q-Fin-manier te werken, kan er in de lijn tot drie keer sneller gewerkt worden dan met een sorteersysteem of een belaad­robot. Wij opteren voor een medewerker tussen de lasersnijmachine en de ontbraammachine: die is verantwoordelijk voor het uitladen van de efficiency, kostenplaatje en werkinhoud kan een robot daar niet tegenop, althans nóg niet.’ Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de rollentafels voor het aan- en afvoeren van producten die Q-Fin in het programma heeft.

Kennis delen
Innovatie, het optimaliseren en vernieuwen van de machines, heeft permanente aandacht bij Q-Fin Quality Finishing. ‘We investeren vijftien procent van de omzet in r&d’, zegt Anton Bax. En die omzet stijgt, dus ook de innovatiekracht. ‘We zijn continu bezig technische data te verzamelen op basis waarvan we onze machines kunnen doorontwikkelen.’ Daarnaast wordt stevig ingezet op het delen en bundelen van de kennis die binnen de organisatie aanwezig is. ‘Iedere woensdagmiddag komen onze medewerkers van alle afdelingen bijeen in onze QKC, de Q-Fin Kennis­club. Dat werkt fantastisch.’Wat de schwung ook erin houdt, is de nieuwe thuisbasis in Bergeijk: 3.000 vierkante meter groot, in alle opzichten perfect geoutilleerd en modern. Het is een fijne werkomgeving, met een showroom/demoruimte die imponeert. ‘Wekelijks ontvangen we hier potentiële klanten uit heel Europa.’

Nu rest van Europa
Dat alles betaalt zich uit, want Q-Fin groeit gestaag. ‘Onze missie is om in 2022 in kwalitatief hoogwaardige ontbraammachines tot de top van Europa te behoren’, zegt Bax. ‘Nu we in Nederland alles goed op de rit hebben, is de rest van Europa aan de beurt.’ Inmiddels is daar een begin mee gemaakt. ‘Vooral in Duitsland groeien we flink, mede dankzij onze deelname, in het najaar van 2017, aan twee toonaangevende beurzen. We zijn daar de samenwerking aangegaan met een grote oem’ er. En ook elders uit Europa krijgen we steeds meer aanvragen, zowel van partijen die onze dealer willen worden als van potentiële, directe klanten.’ En ook buiten Europa is Q-Fin Quality Finishing steeds actiever: ‘Onze Australische dealer bestelde onlangs weer drie machines.’

Bron artikel : Link Magazine | www.linkmagazine.nl
Bron foto: Bart van Overbeeke Fotografie | www.bvof.nl

Nieuwsbrief met gebruikerstips Q-Fin januari 2018

18-01-2018
Beste Q-Fin relatie,

Voor het optimaal laten functioneren van onze machines willen wij u graag periodiek een paar gebruikerstips meegeven.
Wij streven er naar om nauw samen te werken met onze klanten en u hoogwaardige service te bieden. Wij gaan er van uit dat deze tips u hierbij helpen.
Dit maal tips m.b.t. WES afzuiger en mogelijk brandgevaar bij vette borstels op staal.
Indien u andere vragen heeft over het gebruik/onderhoud/reinigen van onze machines kunt u te alle tijden contact met ons opnemen.

 

 

              

Q-Fin rondt ook het jaar succesvol af...

22-12-2017
Voor Q-Fin was 2017 zeer succesvol. We zijn erin geslaagd al onze doelen te behalen. Ambitieuze doelen nog wel. Meer klanten en dus ook meer tevreden klanten…. Meer machines. Meer productie- en demonstratieruimte in de nieuwbouw die we in juli voltrokken. Verdere professionalisering door uitbreiding van ons personeelsbestand met gekwalificeerde krachten. Meer landen waar we nu machines afzetten: Duitsland, Frankrijk en Spanje.

En, niet in de laatste plaats, méér design. Op de succesvolle vakbeurzen in het najaar presenteerden we onze eerste machine in een splinternieuw, transparant, geavanceerd jasje. En dat sloeg aan! Inmiddels kent de gehele machinelijn een nieuw design. Hiermee spelen we in op de behoeften van klanten. Zij willen zich onderscheiden door hun werkplaatsen om te bouwen naar nette, herkenbare, professionele fabrieksruimten. En dan voelen wij ons als kwaliteitsbewuste machinefabrikant natuurlijk aangesproken.

Een mooi jaar dus. Met ook eentje met een menselijke schaduwrand. Vanwege het overlijden van Koen de Waard die mede aan de basis stond van Q-Fin. Een overlijden dat hijzelf en wij allen zagen aankomen. Daarom heeft hij in de laatste jaren van zijn leven veel tijd geïnvesteerd in het overdragen van zijn kennis aan onze engineers, R&D, monteurs en verkopers. Die kennis is geborgd in de Q-Fin Kennisclub, ons expertisecentrum. Via een portret in de showroom blijft Koen bij ons. Want wij bouwen voort en ontwikkelen verder op de basis die hij mede heeft gelegd.

Dat doen we ook in 2018. Dan willen we Europa veroveren. Ambitieus? Nu in steeds bredere kring erkend wordt welke grote voordelen onze machines hebben, noemen we het eerder realistisch. Met Q-Fin zijn we klaar voor het nieuwe jaar!

Maar nu, eind december, eerst het jaar afronden. We wensen u - zoals u van ons mag verwachten - een mooie afronding toe. En natuurlijk een goed begin!

Namens het gehele Q-Fin team,
Anton Bax

Q-Fin scoort met nieuw design

20-11-2017
“Super”. Anton Bax, directeur-eigenaar van Q-Fin Quality Finishing heeft maar één woord nodig om de wijze waarop het nieuwe design van zijn machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van gesneden vlakke plaatuitslagen door de markt is ontvangen te beschrijven. “Iedereen vindt de nieuwe look vooruitstrevend. We hebben een nieuwe standaard gezet.”

De nieuwe machines (model 2018) beleefden hun Nederlandse première op METAVAK Gorinchem en de Europese introductie was een week later op de Blechexpo in Stuttgart. Op beide beurzen waren de modellen een opvallende verschijning.Geïnspireerd door mobiele telefoon
Allereerst vanwege hun uiterlijke vorm. De nieuwe Q-Fin machines hebben strakke rechthoekige vormen, maar vallen met name ook op door hun transparante karakter dankzij de grote ramen van acrylaat en het gebruik van LED-verlichting. De toestand van de machine is op afstand waarneembaar aan de kleur van het licht. Anton Bax en het ontwerpbureau waarmee hij heeft samengewerkt hebben zich hierbij laten inspireren door de moderne mobiele telefoons. Net als bij de telefoon is de slijpmachine helemaal zwart als deze is uitgeschakeld en licht deze op als hij wordt ingeschakeld. In bedrijfsmodus is de uitstraling blauw en in de service modus wordt de verlichting helder wit, wat zorgt voor een goed zicht bij werkzaamheden. Valt de machine in storing, dan wordt deze rood. Zo zijn de nieuwe machines niet alleen een aantrekkelijke verschijning in de werkplaats, maar zijn ze tevens heel functioneel. De deuren zijn elektrisch gemaakt zonder zichtbare scharnieren of schroeven. En verder zijn er diverse verbeteringen ten opzichte van de voorgaande modellen. De borstelunits zijn aangepast zodat ze makkelijker in te stellen zijn en de slijpunit is stabieler gemaakt. Op de kleine machine voor de kleine onderdelen zit nu standaard diktemeting. Wie op één machine zowel staal als RVS bewerkt en daarvoor de borstels moet wisselen, kan deze borstels makkelijk in de borstelopslag in de machine leggen, zodat ze altijd direct bij de hand zijn.

Onderscheiden
Q-Fin heeft mede voor het opvallende nieuwe design gekozen vanwege de plannen om internationaal aan de weg te timmeren. “Design in de machinebouw wordt steeds belangrijker omdat elke DGA een nette fabriek met mooie machines wil”, zegt Anton Bax. “Daarnaast kun je je ermee onderscheiden.” En dat bleek met name op de Blechexpo. Q-Fin toonde de F200 XL (voor het ontbramen, slijpen en/of afronden van werkstukken van 10 mm tot 200 mm breed), de handbediende, mobiele TopGrinder en de ontbraammachine voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm. De Brabantse slijpspecialist benadrukte daarbij dat met de smalle machines voor kleine producten en de brede machines voor grote producten alle voorkomende producten kunnen worden gefinished. Sneller en beter dan met elke andere machine. “We beheersen de finish van elk snijproduct en zijn ervan overtuigd dat onze machines superieur zijn. Met een complete set van een grote en een kleine machine (zgn. Ultimate set) los je je hele ontbraam-issue op.” Q-Fin scoort met deze boodschap met name goed bij ervaren gebruikers. “Want die herkennen de problemen en weten wat bij het ontbramen - zeker van kleine delen - de moeilijkheid. Ze zien dat onze machines daarvoor een perfecte oplossing bieden.”

Bron: PlaatBewerkingsNieuws

JONGE OEM’ER Q-FIN HEEFT ALLES IN PLACE OM SNEL TE GROEIEN - ‘NOU DE REST VAN EUROPA NOG’

10-11-2017
Nu doorpakken om op te schalen en de groei te versnellen. Machinebouwer Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk zet er alle kaarten op. De gloednieuwe montagehal met showroom/demoruimte, negen state of-the-art productlijnen en versterking van marketing & sales, montage en engineering moeten daarbij helpen.

Vorig jaar sprak directeur Anton Bax de ambitie uit om binnen zes jaar op te rukken tot de Europese top-drie in machinaal ontbramen, slijpen en afronden van metaaldelen. Nu zegt hij, met een kwinkslag: ‘Ik denk dat we zo ver zijn, alleen... nog bijna niemand weet dat. In Nederland beginnen we redelijk naamsbekendheid te krijgen, nou de rest van Europa nog.’ Het voorbije jaar schaakte de machinebouwer op veel borden tegelijk. In no time werd een nieuw, ruim en markant bedrijfspand uit de grond gestampt. ‘Dat gaf rust: meteen na de zomervakantie konden we ons volledig richten op het bouwen van onze ‘new design’ machines.’ Een fraaie showroom/demoruimte met erachter een ruime en lichte werkplaats inclusief twee ‘lean’ materialenmagazijnen. ‘Gaan we echt heel hard, dan kunnen we hiernaast uitbreiden.’

NEGEN MACHINELIJNEN
Fundament onder de groei zijn Q-Fin’s negen machinelijnen: vier volautomaten, drie halfautomaten en twee natfilter-afzuiginstallaties – drie meer dan een jaar geleden. Een tiende machine met een nieuw ontbraamprocédé (R2+) zit in de finale testfase. ‘Die doet het goed, is heel agressief op de afronding (voor radius van twee millimeter en meer, vandaar de naam, red.). Alleen moeten we nog de borstel vinden die dat aankan zonder te hard te slijten.’ Het huidige productportfolio dekt het hele bereik van 10 tot 1.200 millimeter breed en oneindige lengte af. Met, zo wijst vergelijkend onderzoek uit, usp’s die concurrenten aftroeven qua snelheid, bedieningsgemak en slijpresultaat – zonder hoger prijskaartje. Dit mede dankzij in-house innovaties als borstelhoogtevolgsysteem en krachtige vacuüm- en magneetondersteuning in de transportband.

VEEL PROBLEMATIEKEN
Maar toch, potentiële klanten ervan overtuigen dat die usp’s hen voordeel opleveren, is lastig inde wat conservatieve metaalsector. Bax: ‘Welke machine is de beste? Ben je niet bekend met auto matisch ontbramen, dan is dat moeilijk te doorgronden. Wie het eenmaal heeft aangedurfd met ons in zee te gaan, ziet dat wel.’ Hij noemt metaalbedrijf Jacfriesland in Drachten, een klant van het eerste uur. ‘Daar op bezoek prees directeur Renze de Graaf Q-Fin bij een relatie de hemel in. Ik hoefde zelf niks over onze machines te vertellen, prachtig.’ Bij Jacfriesland, plaatsnijder gespecialiseerd in rvs, nikkellegeringen en titanium, draaien vier Q-Fin ontbraammachines en een afzuig-unit. Waaronder de grootste volautomaat, de F1200. De Graaf: ‘Alvorens die te kopen hebben we drie merken vergeleken en eerlijk is eerlijk: er zat géén slechte machine bij. Maar in onze ogen kwam de Q-Fin als beste uit de bus: de kracht die de borstels op het werkstuk overbrengen geeft de beste afronding.’ Zulke ‘ambassadeurs’ zijn goud waard, maar bij snel groeien komt meer kijken. De Bax Holding omvat toeleveranciers Bax Metaal, Laserparts en RVS Finish én oem’er Q-Fin. Anton Bax: ‘Dat kunstje van iets tekenen, bouwen en snel leveren snappen we wel; dat kunnen we best goed. Maar als oem’er moet je dealen met veel meer problematieken. Wat je maakt, moet je ook kunnen vermarkten, inclusief dealermeetings, training/scholing, buitenlandse prospects een of twee dagen hosten. Daarvoor hebben we vooral ook in marketing & sales moeten investeren.’

STERK IN INNOVATIE
Dit voorjaar werd daarvoor Joost Kouwenbergh aangetrokken. Met zijn achtergrond in metaalondernemerschap is hij geknipt voor de branding van Q-Fin in binnen- en buitenland. ‘Dit najaar presenteren we op beurzen onder de noemer ‘New Design 2018’ onze nieuwe machines. Kenmerkend is een schil (beplating die van binnenuit wordt aangelicht, red.) van semi-transparant acrylaat, dat de kleur aanneemt van de actuele status: groen is in bedrijf, rood storing en wit service.’ Q-Fin zet stevig in op innovatie. ‘Ons streven is ieder halfjaar een nieuwe machine te presenteren.’ ‘Ik schat dat we tien tot vijftien procent van onze tijd en capaciteit in ontwikkeling steken’, vult Bax aan. De beursdeelnames moeten nu leads opleveren. ‘Onze Australische dealer bestelde onlangs zijn zesde machine en een grote Duitse oem’er, wereldmarktleider in plaatbewerkingsmachines, blijkt ons al twee jaar te volgen en wil nu met ons samenwerken om klanten een totaalpakket te kunnen aanbieden.’ Q-Fin zelf heeft een dikkere vinger in verkoop dan in de beginperiode. ‘Als fabrikant, als merk, moet je zelf in de markt aanwezig zijn. Klantencontact is essentieel. Alleen dan krijg je de feedback die jou verder helpt met de machineontwikkeling. Om onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn, gaan we in Nederland de verkoop en service van de grotere machines weer zelf doen.’ Kouwenbergh: ‘Wij krijgen de leads van onze dealer en gaan zelf de machines plaatsen en de service doen. Dat gaat ons helpen om door te pakken en te blijven groeien.’

STRATEGIE
Nu doorpakken om op te schalen en de groei te versnellen. Machinebouwer Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk zet er alle kaarten op. De gloednieuwe montagehal met showroom/demoruimte, negen state of-the-art productlijnen en versterking van marketing & sales, montage en engineering moeten daarbij helpen.

Bron: Link magazine: www.linkmagazine.nl/jonge-oemer-q-fin-alles-place-om-snel-groeien/

 

 

Stormachtige ontwikkeling Q-Fin in nieuw design

25-10-2017
Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk maakt een stormachtige ontwikkeling door. Sinds afgelopen zomer opereert de producent van innovatieve machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van vlakke plaatuitslagen vanuit een fonkelnieuw bedrijfspand. Momenteel krijgen alle machines een strak en vernieuwd design en dit najaar neemt Q-Fin deel aan diverse vakbeurzen om zich internationaal op de kaart te zetten. Ieder half jaar wordt een nieuwe model machine ontwikkeld. De ambitie is om ieder jaar in omvang te verdubbelen en zo in 2022 tot de top drie van Europese producenten  van ontbraammachines te behoren. De kwaliteit van de machines vormt hiervoor de basis. “Wij beheersen de radius.”

Het nieuwe bedrijfspand heeft een oppervlakte van maar liefst 3000 vierkante meter en is uitgerust met ruime kantoren voor ontwikkeling, engineering, verkoop en marketing. Op de begane grond bevinden zich de productie, de showroom en ruimtes voor verkoopdemo’s en testen. Alles is ruim opgezet om te kunnen groeien.

Koen de Waard
Het pand is in juli officieel in gebruik genomen met een bescheiden openingsfeestje. Bescheiden omdat een paar weken daarvoor Koen de Waard is overleden. Met zijn kennis van slijptechniek en machinebouw was hij een van de grondleggers van Q-Fin. Zijn vrouw en zoon waren bij de opening aanwezig en in de showroom herinnert een portretfoto aan hem. “De geest van Koen leeft voort in Q-Fin”, zegt directeur/eigenaar Anton Bax. “We hebben veel aan hem te danken. Zijn overlijden is een flinke deuk, maar we wisten dat dit onvermijdelijk was omdat Koen ongeneeslijk ziek was. Daar hebben we ons op voorbereid. Al zijn kennis is geborgd. Via de Q-Fin Kennis Club (QKC) heeft hij zijn kennis overgedragen op onze engineers, monteurs, R&D mensen en verkopers. Ze hebben de afgelopen jaren allemaal twee uur per week les van hem gehad. Daar kunnen we op voortbouwen en middels de QKC vergroten wij nog wekelijks de kennis binnen de gehele organisatie.”

Zelf machines bouwen
Het is al weer een aantal jaren geleden dat Anton Bax met Koen de Waard in contact kwam. Zijn bedrijf Bax Metaal, toeleverancier van constructie- en plaatwerk, maakte destijds al gebruik van machines voor het machinaal ontbramen en slijpen van plaatwerk en Koen deed hieraan als zelfstandig onderhoudsmonteur het servicewerk. Koen ging daar ook de verkoop van (gebruikte) machines bij doen onder de naam KW machinehandel en even later werd op de Euroblech in Hannover door Anton een ontbraammachine bij Koen gekocht. Daar in Hannover werd ook voor het eerst gesproken over Koens plannen om zelf slijp- en ontbraammachines te gaan bouwen. De eerste twee machines bouwde Koen zelf in een schuur. Deze machines waren full option maar de productiekosten waren eigenlijk veel te hoog. Ze waren ook niet helemaal CE-waardig en niet reproduceerbaar, maar Koen kreeg ze verkocht. Samen besloten De Waard en Bax verder te gaan: met de machinekennis en de ontbraamkennis van de een en de gebruikerservaringen en de kennis van machinebouw van de ander ontwikkelden en bouwden ze een eerste serie van tien Fierde machines, speciaal voor het ontbramen van kleine producten.
Voor de verkoop werd besloten een apart bedrijf op te zetten. Dat werd Q-Fin. In 2013 verscheen de eerste Q-Fin machine op de markt en vanaf dat moment ging het hard. Het bedrijf ontwikkelde zich in enkele jaren tot een volwaardige machinebouwer, waar nu twaalf mensen werken. “En nu willen we op alle vlakken de volgende sprong maken in onze ontwikkeling”, zegt Anton Bax.

Eenvoud, bedieningsgemak en snelheid
Q-Fin verwacht dit jaar zo’n 110 machines te produceren. Het leveringsprogramma omvat al negen machinelijnen: van de F200 waarmee het allemaal is begonnen (voor het ontbramen, slijpen en/of afronden van werkstukken van 10 mm tot 200 mm breed) en de handbediende, mobiele TopGrinder tot en met de F1200 ontbraammachine voor het nabewerken van plaatdelen tot 1200 mm breed en de natwerkende RVS afzuiginstallatie (WES). “We beschikken over een breed pakket aan machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen”, zegt Joost Kouwenbergh, productmanager en verantwoordelijk voor de sales en service bij Q-Fin. Tussen de 10 en 1200 mm vlakke plaat kunnen we alles naar wens nabewerken. De klant kan daarbij zelf de finish bepalen. Onze machines blinken uit in eenvoud, bedieningsgemak, snelheid en de kwaliteit van de bewerking. Ze zijn aantoonbaar vijf keer sneller dan andere machines op de markt. Dat komt omdat we ons onderscheiden met onze techniek. We hebben een andere manier van product vasthouden en een andere manier van borstelen, waardoor onze machines ook kleine werkstukken perfect kunnen bewerken. Daarbij hebben we ook voor de stofafzuiging een prima oplossing.”

Vooruitstrevende plaatbewerkers
Met deze machines richt Q-Fin zich op de vooruitstrevende plaatbewerkers. Bedrijven als Jacquet (Jacfriesland), Feijen Metaaltechniek, VDL Systems, Budi, Benier Nederland en INNO-metaal maken allemaal al gebruik van de ontbraammachines uit Bergeijk. Q-Fin blijft de thuismarkt uiteraard verder ontwikkelen. Daarbij is besloten de verkoop en service voortaan weer in eigen beheer te doen. De vertegenwoordigers van Metaaltechniek Handelsonderneming uit Amersfoort fungeren hierbij als de ogen en oren in de Nederlandse markt. Deze partner verkoopt zelf de kleinere machines, de leads voor de grote installaties worden doorgespeeld aan Q-Fin. “Zeker bij de grote machines is het klantencontact, uitleg en snel kunnen schakelen heel belangrijk”, aldus Kouwenbergh. “Door de verkoop en service weer in eigen hand te nemen kunnen we optimale service aan onze klanten garanderen.”

Nieuw design
Daarnaast timmert Q-Fin ook internationaal aan de weg. Mede hierom is gekozen voor een nieuw, modern en opvallend machinedesign, waarvoor een ontwerpbureau in de arm is genomen. “Design in de machinebouw wordt steeds belangrijker omdat elke DGA een nette fabriek met mooie machines wil”, zegt Anton Bax. “Daarnaast kun je je ermee onderscheiden.”
De schil van de ontbraammachines is helemaal opnieuw ontworpen en ook aan de binnenzijde is het een en ander verbeterd; het ontbraamconcept is aangescherpt. De nieuwe Q-Fin machines hebben strakke rechthoekige vormen, maar vooral het transparante karakter en het gebruik van LED-verlichting zijn opvallend. De toestand van de machine is op afstand waarneembaar aan de kleur van het licht.

Nationale primeur op METAVAK
De internationale presentatie van het nieuwe design (modeljaar 2018) is op de Blechexpo in Stuttgart, al was het enkele weken eerder ook al te zien op de Deburring Expo in Karlsruhe. Nationaal vindt de primeur plaats op METAVAK in Gorinchem. “In Nederland hebben we in korte tijd een goede naam opgebouwd”, zeggen Bax en Kouwenbergh. “Met smalle machines voor kleine producten en brede machines voor grote producten kunnen we alle voorkomende producten finishen. Door gebruik van komborstels kunnen we veel druk geven op het product en de afronding optimaal instellen. Daarmee beheersen we de radius van elke plaatuitslag. We zijn ervan overtuigd dat onze machines superieur zijn. Het is tijd om dit nu ook aan de rest van de wereld kenbaar maken en daar steken we volop tijd en energie in.”

Q-Fin Quality Finishing op Blechexpo, hal 1, stand 1010
Op METAVAK stand 279

Bron: Metaalnieuws: www.metaalnieuws.nl/stormachtige-ontwikkeling-q-fin-nieuw-design/

 

Reportage Q-Fin: ‘De snelste in ontbramen’

05-10-2017‘Elk half jaar een nieuwe machine, dat is ons streven’, zegt Anton Bax, directeur van Q-Fin Quality Finishing, producent van machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen. In 2013 begonnen met de Q-Fin Fierde 200 is het portfolio inmiddels uitgebreid met nog eens acht machinelijnen. Een tiende machinelijn voor het R2+ afronden wordt als prototype ingezet en de plannen voor een volgende machine staan al op papier. Daar komt bij dat Q-Fin dit najaar een nieuw machine-design zal presenteren op diverse beurzen.

Het afronden van plaatmateriaal wordt steeds belangrijker. Klanten accepteren geen scherpe randen meer aan producten. In sommige gevallen is kantenbreken voldoende voor een handvriendelijk product; in andere gevallen wordt daadwerkelijk een radius voorgeschreven. Dit bijvoorbeeld omdat zonder afronding van het plaatmateriaal bij poedercoaten of verzinken de coating resp. het zink niet goed op de zijkanten hecht (‘kantendekking'). Opdrachtgevers stellen steeds vaker eisen aan deze radius en de overheid eist standaard een afronding van R2. Hoe groter de ronding hoe beter de hechting van de coating of lak op kanten van het product. ‘Maar een grotere radius ontbramen kent zijn grenzen, want hoe groter de radius hoe meer tijd én borstels dat kost', weet Bax. ‘Vooralsnog gaan we door met de verdere ontwikkeling van het ontbramen met een radius groter dan R2.'

Het gaat snel met Q-Fin. Het bedrijf uit Bergeijk bestaat nu bijna vijf jaar en de teller staat inmiddels op 200 verkochte machines. ‘We hebben in Nederland in korte tijd een goede naam opgebouwd. Dat kan echter nog beter. We streven er naar om in 2022 wereldwijd een toppositie te krijgen als zijnde ontbraammachine-bouwer, net als nu in Nederland', zegt Joost Kouwenbergh, Program manager bij Q-Fin en verantwoordelijk voor de verkoop. Q-Fin neemt dit najaar o.a. deel aan de internationale beurzen Deburring EXPO (10-12 oktober in Karlsruhe) en Blechexpo (7-10 november in Stuttgart).

Met de onlangs in gebruik genomen nieuwbouw hebben we alle ruimte om door te groeien. Al sinds 2015 hebben we het over nieuwbouw, ook omdat buurman Laserparts steeds meer ruimte opslokte. Dit resulteerde afgelopen juli in een verhuizing naar het nieuwe pand, 500 meter verderop aan de Wilgenakker, ook in Bergeijk. Hiermee groeit het bedrijf van 600 m2 naar 1.800 m2 bedrijfsoppervlak met uitbreidingsmogelijkheden naar 2.800 m2', vertelt Bax.

Koen de Waard
Drijvende kracht achter de start van de productie van ontbraammachines was Koen de Waard. Met zijn jarenlange ervaring als servicemonteur en later als eigenaar van KW Machinehandel wist hij precies wat de klant wilde op het gebied van slijp- en ontbraamtechniek. In 2011 stelt hij Anton Bax van Bax Metaal voor om samen eigen lijn slijp- en ontbraammachines te ontwikkelen en te produceren. Hij is op dat moment al zelf in de weer met de bouw van een twee proto-machines. In 2012 zijn we op basis van deze testmodellen gezamenlijk aan de slag gegaan en is met de nodige aanpassingen de eerste Q-Fin ontbraammachine ontstaan. Dat was tevens de start en oprichting van het nieuwe bedrijf Q-Fin, wat staat voor Quality Finishing', zegt Bax.

In 2013 slaat het noodlot toe voor Koen de Waard. Er wordt bij hem een hersentumor geconstateerd. Gelukkig heeft Koen toch nog vier goede jaren mee kunnen bouwen aan zijn grote droom. Zover de ziekte toeliet bleef hij tot het eind toe betrokken bij ‘zijn' bedrijf. Bax: ‘Toen we ons realiseerden wat dit betekende, zijn we zo snel mogelijk gestart met een kennisoverdrachtprogramma waarin we zoveel mogelijk kennis van Koen over ontbramen en slijpen probeerden over te dragen binnen de hele organisatie. Dit initiatief kreeg de naam QKC, wat staat voor ‘Q-Fin Kennis Club'. Vanaf 2014 komen we elke woensdagmiddag drie uur bij elkaar. In eerste instantie met als doel om zoveel mogelijk kennis en kunde van Koen over het slijpen en ontbramen te delen met collega's binnen alle geledingen.
Al snel heeft de QKC het doel gekregen om een constante innovatie in slijp- en ontbraamtechniek op gang te krijgen. Ook kreeg het de functie van testcentrum voor ontbraammachines, slijpmaterialen en ingekomen klantproducten. Daarbij fungeert het als vraagbaak voor klanten en wordt er gebrainstormd over de ontwikkeling van nieuwe machines.
‘Een voorbeeld van een klantvraag is hoe de brandrand te behandelen die ontstaat als je staal snijdt met zuurstof. Zo'n oxidehuid kun je voorkomen door met stikstof te gaan snijden maar dat is relatief duur. Die oxidehuid moet worden verwijderd. Met een normale ontbraamborstel lukt dit niet. Dus zijn we in gesprek gegaan met een producent van ontbraamborstels. Dat leverde een nieuw soort borstel op waarmee die oxidehuid prima kan worden verwijderd', aldus Kouwenbergh.

‘Tot het laatste toe was Koen betrokken bij zijn bedrijf. Helaas heeft hij net niet de verhuizing naar ons nieuwe pand mogen meemaken. Maar gelukkig heeft hij wel de contouren van de nieuwbouw gezien, waarmee zijn lang gekoesterde droom is uitgekomen.' Koen overleed op 18 juni van dit jaar op 52-jarige leeftijd. ‘Iedere week voelen we het gemis van Koen.'

Ontbramen
‘Kijk', zegt Bax, ‘ontbramen is eigenlijk een wetenschap, het is niet zo eenvoudig als het lijkt. Ontbramen is in wezen een negatieve bewerking: de braam of rand moet snel weg tegen zo laag mogelijke kosten, maar niemand wil er voor betalen. Daarom zijn we met de ontwikkeling van onze machines gestart. Het komt er in het kort op neer dat wij met onze machines alles ontbramen wat op een lasersnijmachine past. Het machineconcept is simpel: ze bevatten doorgaans komborstels om druk op de gesneden producten te geven én een slijpband die de braam verwijderd en/of een lijn-finish aanbrengt. Na de introductie van de eerste ontbraammachine, de Fierde 200 (twee stations) komen al snel andere modellen op de markt. Inmiddels omvat het programma de volgende machines: F200, F200 XL, F600, F1200, TopGrinder, TopEdge en SkipJoint. Daarna zijn we aan de slag gegaan met afzuiginstallaties wat resulteerde in de WES-afzuiginstallatie met natfilter (WES3000 en WES6000) en de DES cyclo-afzuiger. 'Waarom afzuiginstallaties met een natte filter? ‘Afzuiginstallaties zijn van groot belang voor metaalbedrijven. Kijk maar waar de meeste branden ontstaan bij metaalbedrijven. Dat is in de afzuiginstallatie. Logisch want daar hoopt stof en slijpsel zich op, wat als je geen maatregelen neemt, door een enkele vonk zomaar kan ontbranden. Zeker bij het nabewerken van aluminium bestaat er met een droge afzuiger explosie- en brandgevaar. Met de ontwikkeling van de WES-natfilters hebben we dat probleem verholpen.'

Snel
‘Wat we willen uitdragen is dat ons machines de snelste zijn in de markt van slijp- en ontbraammachines. En dat zijn ze', aldus Bax. Volgens hem zijn ze 4 tot 10 maal sneller dan vergelijkbare machines met hetzelfde product. Met een eenvoudige vergelijkingstest is dit makkelijk aan te tonen. Q-Fin machines kunnen producten met zeer complexe geometrie ontbramen en/of afronden waarbij de klant de finish zelf kan sturen. Kouwenbergh vult Bax aan door te wijzen op het instellen en bedienen van de machines, dat volgens hem heel simpel is, en dat ook voor iemand die nog nooit achter de machine heeft gestaan snel door heeft hoe dit werkt.

‘Behalve de snelheid en eenvoud onderscheiden we ons doordat we onze machines bouwen op voorraad. We streven er naar altijd machines op voorraad te hebben staan zodat we onze klanten bijzonder snel kunnen leveren. Kleine machines zoals de TopGrinder bouwen we per tien, de grotere zoals de F1200 per drie stuks. We streven er daarbij naar om na order de machines binnen twee weken af te leveren en te installeren. Uniek is dat wij smalle machines voor kleine producten en bredere machines voor grotere machines leveren zodat de klant ook al zijn producten met onze machines kan ontbramen, afronden of slijpen', aldus Bax. Een zogenaamde ‘Ultimate set' (een combinatie van de F1200 + F200 + WES6000) zorgt er voor dat grotere metaalbedrijven vrijwel al hun producten tussen 10 en 1.200 mm breed kunnen ontbramen.'


Bron: Vraag & aanbod

Benier investeert in ontbraammachines van Q-Fin.

13-09-2017
Benier ontwerpt en bouwt al ruim 100 jaar systemen voor de productie en verwerking van allerlei soorten deeg. Deze systemen zorgen voor de gewenste uurproductie en worden gebruikt in zowel ambachtelijke bakkerijen als industriële broodproductielijnen.

We besteden veel aandacht aan de kwaliteit van het deeg en een zorgvuldige behandeling daarvan, bijvoorbeeld bij het afmeten en opmaken van het deeg. Daarbij gaan we uit van een ambachtelijke verwerkingsmethode, die wordt gereproduceerd met behulp van moderne mechanische techniek en geavanceerde besturingstechnologie.

Benier heeft veel ervaring met het maken van een groot aantal deegproducten, of het nu gaat om brood, broodjes, baguettes, panettone of pizza’s. We bieden een breed scala aan productieprocessen, van traditionele standaardprocessen tot op maat gemaakte systemen.

Joost Wevers van Benier Nederland: het ontwerp en de bouw van de machines doen we vrijwel alles zelf: engineering, productie, inclusief lasersnijden en assemblage, en het mechanisch en softwarematig testen van de machines voordat ze naar de klant gaan.

Handmatig afbramen erg tijdrovend
Wat voor onze klanten van groot belang is, hygiënisch ontwerp. Dit wordt vertaald naar de ‘schoonmaakbaarheid’ van de machine. De machines moeten heel gemakkelijk te reinigen zijn en mogen geen scherpe onderdelen hebben waar mensen zich aan kunnen openhalen. Dat betekent voor ons afbramen en afronden van grote hoeveelheden plaatdelen. Tot voor een jaar terug deden we dat handmatig. Erg tijdrovend natuurlijk; er stonden steevast twee man aan.

Benier wil constante kwaliteit leveren
Zo hebben we lang gevaren. Maar met de voortdurende aanscherping van klanteisen zijn we actief op zoek gegaan naar een oplossing. Het was voor ons duidelijk dat we moesten investeren in machinaal afbramen. De grote voordelen? Een constante kwaliteit van afronding, een mooie, professionele ‘look’ van de beplating en geen krassen of rare oppervlaktestructuren. We staan voor kwaliteit bij Benier. Dat willen we uitstralen, op álle onderdelen.

Combinatie van machines bood snelheid die we zochten
Waarom? Omdat ze daar een combinatie van machines voor kleine en grote plaatdelen konden bieden. Toen we ons proces tegen het licht hadden gehouden, kwamen we erachter dan 80% van onze onderdelen kleiner zijn dan 200 mm., 20% is groter. Schaf je dan één machine aan voor alle afmetingen, dan maakt die bij de vele kleine plaatdelen onnodig lange slagen. Dat kost veel tijd, niet erg efficiënt. Maar Q-Fin ad de perfecte combinatie. Alle kleine onderdelen gaan op de F200, de andere op de F1200. Ideaal! Met beide kun je passend snel werken; per uur kunnen we daardoor veel meer afbramen dan met één andere machine. Bovendien hebben ze bij Q-Fin no nonsense apparatuur. Dat zochten we ook. Geen complexe besturing, oeverloze instellingen op grote schermen. Gewoon hupsakee, eenvoudige bediening. Dat maakt zulke machines ook vrijwel storingsvrij. En met basisuitleg kan iedereen er snel mee aan de slag.

Integraal onderdeel van ons proces
Ze zijn nu een jaar integraal onderdeel van ons proces. De geneste plaatdelen gaan na het uitrapen direct naar de ontbramingsmachines toe. Zo kan niemand zich meer bezeren. Het loopt goed. De ondersteuning is ook prima. Bij een recente verhuizing hadden we een probleempje. Eén telefoontje naar Bergeijk en het was opgelost.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wij zijn verhuisd naar een nieuw bedrijfspand!

22-08-2017
Oude locatie: Galgenberg 6 | 5571 SP Bergeijk
Nieuwe locatie: Wilgenakker 8 | 5571 SJ Bergeijk

Bij Q-Fin Quality Finishing ontwikkelen, bouwen en verkopen we machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen. Daarnaast leveren wij oplossingen voor het afzuigen van slijpstof. Hollandse kennis, kunde en vakmanschap, ofwel Dutch Finishing Solutions. Al onze ontbraammachines worden in eigen huis ontwikkeld en vervaardigd met enkel A-componenten. Een Nederlands product om trots op te zijn!

In memoriam - Koen de Waard (* 26-02-1965 † 18-06-2017)

20-06-2017
Eén van de grondleggers van Q-Fin is op 18-06-2017 overleden.
Koen heeft aan de wieg gestaan van de technische ontwikkeling van de machines van Q-Fin.
Samen met het team is het hem gelukt om dit tot een groot succes te maken. Hiermee is zijn lang gekoesterde droom uitgekomen.

Zijn enthousiasme en passie gaan we missen.

Nieuwe website voor Q-Fin

17-06-2017
Bij Q-Fin blijven we innoveren, zo ook onze website.

Wilt u nog meer zien? Neemt u dan gerust contact met ons op. Wij laten u graag nog meer zien van onze machines en toepassingen!

R2+ voor een optimale hechting en kantdekking bij thermisch verzinken.

09-06-2017
Bij het thermisch verzinken van staalplaat en profielen komt het regelmatig voor dat het uiterlijk van de zinklaag op de snijkanten afwijkt van de op het aangrenzende staaloppervlak. Vaak is de laag dunner en de hechting minder, wat niet gewenst is.

Wat is hiervan de oorzaak? Naast het gebruikelijke autogeen snijden van staalplaat en profielen, wordt deze techniek steeds meer uitgevoerd door plasma- en lasersnijden. Door deze verschillende snijtechnieken ontstaan veranderingen in ruwheid, scherpe randen en oxidelagen op de snijkanten. Eén punt is bij alle snijtechnieken gelijk; door de inwerking van warmte tijdens het snijden verandert de straalstructuur en staal- samenstelling. Legeringen in het staal zoals silicium, fosfor en andere elementen die van invloed op het verloop van de ijzer-zink-reactie, zijn nauwelijks of niet meer aanwezig. Daardoor verloopt de vorming van de zinklaag zeer traag en is de laagdikte op de snijkanten beduidend dunner.

Een gevolg daarvan is dat bij thermisch verzinken de in de norm (NEN-EN-ISO 1461) voorgeschreven zinklaagdikten moeilijk te verkrijgen zijn. Daarnaast is de hechting soms gering en kunnen de randen van de snijkanten zo scherp zijn, dat de zinklaag al bij geringe mechanische belasting eraf kan springen.

Om e.e.a. te voorkomen is het belangrijk het staaloppervlak van gesneden snijkanten te “homogeniseren”. Dit wordt bereikt door de warmte-beïnvloede zone te stralen of te slijpen. Er ontstaat dan een ruwer oppervlak, en het is bekend dat op een ruw oppervlak dikkere zinklagen worden verkregen.

Tegelijkertijd worden de scherpe kanten van de snijvlakken, hetgeen vooral bij laser gesneden het geval is, afgerond. Onlangs heeft Q-Fin de ER1200 ontwikkelt. Deze Edge Rounder, voor werkstukken tot 1200mm breed, kan in één doorgang lasersnijdelen van een afronding met Radius R2+ voorzien. Tevens wordt ook het soms zeer dunne, glasharde oxidelaagje verwijderd, hetgeen door het beitsen vaak niet het geval is, met als gevolg een dun, slecht hechtend zinklaagje.

De aanbeveling in de norm NEN-EN-ISO 1461, om de snijkanten mechanisch te behandelen is daarom geheel terecht. Wij laten u bij Q-Fin graag zien hoe u de producten snel en eenvoudig kunt voorbewerken voor een goede hechting en dikte van thermisch verzinken!

 

Nieuwe machine de F600

07-06-2017
En alweer een nieuwe machine toegevoegd aan het Q-Fin programma ... de eerste F600 machine is opgeleverd en gereed voor gebruik. Geschikt voor het ontbramen-slijpen-afronden van plaatdelen tot 600 mm breed op hoge snelheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

R2+: Perfecte afronding voor poedercoating

07-06-2017
De eerste praktijkervaringen die Laserparts nu opdoet met de nieuwe ER1200 machine zijn veelbelovend.

Bij lasersnijdelen die gepoedercoat gaan worden, moeten de kanten worden afgerond zodat de coating overal even dik wordt aangebracht en er op de randen geen begin van beschadiging kan ontstaan. Kantendekking is hierbij het sleutelwoord.

Voorheen gebeurde dat afronden handmatig, tegenwoordig kan dat machinaal. Q-Fin Quality Finishing in Bergeijk brengt sinds 2013 innoverende machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen plaatdelen op de markt, waaronder de F200 XL voor werkstukken van 10 tot 200 mm breed en de F1200 voor grote werkstukken tot 1200 mm breed. Beide machines zijn in verschillende versies leverbaar; met vacuüm-ondersteuning voor het bewerken van non-ferro metalen zoals roestvast staal en aluminium en met magneet-ondersteuning voor het nabewerken van ferro metalen.

Onlangs ontwikkelde Q-Fin een Edge Rounder machine die in één doorgang lasersnijdelen van een afronding met Radius R2+ kan voorzien. De eerste ER1200 machine is enkele weken geleden aan de firma Laserparts uitgeleverd, daar wordt nu praktijkervaring met deze nieuwe machine opgedaan. De eerste resultaten zijn veelbelovend zoals bijgevoegde foto laat zien. Q-Fin zal de nieuwe ER1200 in het najaar op verschillende vakbeurzen presenteren.

De totale ketting is zo sterk als de zwakste schakel

08-07-2016
Deze uitspraak geldt natuurlijk voor alles. Alle coatingsystemen kunnen gekeurd zijn onder de meest spectaculaire omstandigheden en met de hoogste cijfers door de testen komen, maar toch zijn altijd redenen te noemen waarom een coatingsysteem niet voldoet.

Voor elke toepassing wordt een bepaald coatingsysteem voorgesteld. Zo is het logisch dat er aan een coatingsysteem dat in een buitenopstelling, aan de kust wordt geplaatst, nu eenmaal andere eisen worden gesteld, dan aan een coatingsysteem dat in een droge omgeving, binnen wordt gebruikt en of toegepast.

Één-, twee- of zelfs meerlaagssystemen zijn hier dan ook altijd van toepassing. De hiermee verkregen laagdikte en de gebruikte coating, zijn dan ook altijd de beschermende factoren van het onderliggende metaal. Met poedercoaten is het helemaal geen probleem om in één arbeidsgang bijvoorbeeld 80 µm te spuiten op een vlakke ondergrond. Op deze vlakken ontstaat dan normaliter geen corrosie.

De grootste problemen ontstaan altijd vanaf de scherpe randen en de hoeken. Wanneer deze scherpe randen en hoeken niet voldoende zijn afgerond of afgebraamd, dan zal dit altijd de zwakste schakel van het totale coating systeem blijven.

Op een rand of hoek welke aanvoelt als een scheermes, krijgt men nu eenmaal onvoldoende laagdikte en dus hierdoor onvoldoende bescherming. Zeker in de huidige architectuur, waar veel met geperforeerde panelen wordt gewerkt, zullen deze panelen aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Alle randen en hoeken dienen te worden afgerond met een radius van minimaal 0,5 m.m. De perforatiegaten dienen zo groot mogelijk te zijn. Het liefst niet kleiner dan 10 m.m.

Wanneer het uitgangsmateriaal hieraan voldoet zal er altijd nog een twee - laags coating systeem moeten worden gespoten om voldoende kantendekking  en dus bescherming te bewerkstelligen. ‘Corrosiebewust construeren’ kan niet voldoende onder de aandacht worden gebracht. Al is het alleen maar om de zwakste schakel te versterken.

Q-fin zorgt voor afronding en oxidehuid verwijderen

Een bedrijf met machines die het afronden en afbramen perfect in de vingers heeft, is Q-Fin. Deze Brabantse fabrikant ontwikkelt en bouwt machines voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen. Met de machines kun je tevens in een doorgang oxidehuid verwijderen. Onlangs leverde Q-fin de honderdste machine af. In nauwelijks drie jaar tijd! De eerste ontbraammachne die Q-fin op de markt bracht, was de Fierde 200 tweekops voor het afronden van kleine werkstukken tot 200 millimeter breed. Snel daarna volgde de Fierde 200 XXL, een driekops 200 millimeter brede ontbraammachine om een nog hogere snelheid in het kantenbreken te behalen.

Tussentijds werd er hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Fierde 1200, om grote brede delen te ontbramen. Deze machine heeft vier gekruiste en tegengesteld draaiende borstels, die over de werkbreedte heen oscilleren. Resultaat is een optimale afronding en richtingloze finish aan het oppervlakte. Bovendien heeft deze versie vacuüm en magneet ondersteuning in de transportmat. Dus geschikt voor rvs, aluminium, staal en diverse kunststoffen. Vorig jaar is de Topgrinder geïntroduceerd, een semi-automatische ontbraammachine, die inmiddels in heel Europa staat. En wat te denken van de nieuwste telg, de SkipJoint voor microjoint verwijdering?

 

Het tekent de kracht van Q-fin: de klant heeft een probleem en zij komt met de oplossing!

www.q-fin.nl Machinaal ontbramen, afronden en finishen.