Bron: Metaalvak / 06-05-2024

Verwachtte leestijd: 2 minuten

Een constante hoge kwaliteit, een snellere doorlooptijd en minimale handlingskosten

Automatiseren wint aan belang in de metaalsector door het groeiend tekort aan technici, stijgende lonen en hoge kwaliteitseisen. “We luisteren naar de vragen en wensen uit de markt en ontwikkelen vervolgens oplossingen om hierop het beste antwoord op te kunnen geven”, stelt Patrick van Scherpenseel, accountmanager Benelux van Q-Fin.

 

Gebruiksvriendelijk, snel en betrouwbaar

“Q-Fin ontwikkelt, bouwt en levert oplossingen voor het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen”, begint Van Scherpenseel. Vanuit die basis zijn we verder gaan kijken naar de behoefte in de markt. Door een groeiend tekort aan technici willen bedrijven met een minimum aan effort en personeel een maximale output. Dit is mogelijk door de machine bewerkingen geautomatiseerd te laten uitvoeren en de handling eromheen te versnellen. Dit laatste is de afgelopen tijd een groeiende vraag vanuit de markt. Q-Fin biedt hierop een antwoord.”

Van Scherpenseel gaat hier dieper op in. “Bij Q-Fin spelen drie factoren een belangrijke rol in de ontwikkeling: een eenvoudige bediening, snelle machines en een constante betrouwbare afwerking van de producten. Waar we vijf jaar geleden nog draaiknoppen gebruikten, hebben deze plaatsgemaakt voor een touchscreen waarmee de operators eenvoudig de gewenste bewerking door de machine kan laten instellen: van het automatisch kalibreren van de schuurmaterialen tot het bepalen van het toerental, de druk en het type schuurmateriaal. Machines kunnen hierdoor in principe door iedereen worden bediend. Met deze tijdswinst houden de operators tijd over voor uitvoering van andere taken.

Volledige automatisering

Maar je kunt nog een stap verder gaan. “We hebben dit soort instellingen ontwikkeld omdat we onze klanten ook de mogelijkheid willen kunnen bieden om volledig geautomatiseerd te werken. We kunnen onze machines met ERP-systemen koppelen. Bijvoorbeeld in onze meest uitgebreide lijn met 2 finishmachines, omkeerstation en een belaad- en ontlaadrobot. Het ERP-systeem geeft aan de machine en robot door welk product de klant wenst en welk materiaal en welke bewerking daarvoor nodig is. Een AGV levert een pallet aan, een robot herkent via vision-technologie het product en plaatst deze op de aanvoerband van de finishmachine. Deze ontvangt vervolgens alle benodigde input en voert de bewerking uit. Hierna zal het product via een omkeerunit naar een tweede finishmachine  worden gevoerd waardoor dubbelzijdige bewerking plaatsvindt. Tot slot plaatst een onbemande robot het afgewerkte product weer op een pallet. Deze zogenoemde Q-Fin TwinLine opzet biedt diverse voordelen. Het repetitieve werk hoeft niet langer handmatig te worden uitgevoerd wat leidt tot een constante hoge kwaliteit, een snellere doorlooptijd en minimale handlingskosten.”

Advanced Manufacturing Antwerpen

Voor veel bedrijven is deze opzet nog verre toekomstmuziek. “Tijdens de beurs Advanced Manufacturing Antwerpen zullen we daarom zowel een instapmodel (Topgrinder) als onze nieuwste ontwikkeling (F250) laten zien. De Topgrinder is een mobiele ontbraammachine die standaard is voorzien van een traploos instelbare borstelsnelheid en een vacuümsysteem zodat werkstukken klemvast op de werktafel liggen en de operator middels een tweehandsbediening altijd veilig werkt. Er is hiermee veel tijdswinst te behalen ten opzichte van handmatig ontbramen. Het is een model zonder insteltijd waardoor we eenvoudig de mogelijkheden kunnen demonstreren.  Voor veel bedrijven is dit een eerste kennismaking met een andere manier van ontbramen en bewerken dan ze voorheen deden.”

 

Primeur

Daarnaast toont Q-Fin ook een primeur op de beurs: de volautomatisch compacte finishmachine F250. Deze machine is speciaal bedoeld voor het bewerken van (hele) kleine plaatdelen. “Het is een opvolger van de F200, voorzien van de laatste noviteiten op machinegebied. Zo wordt hij 50mm breder, heeft een verbeterd vacuüm systeem, een motorisch gestuurde schuurband, automatische kallibratie van de borstels, een 10-inch touchscreen en koppeling met een ERP-systeem is mogelijk. De gebruiker heeft hierdoor de mogelijkheid om volledig geprogrammeerd de bewerkingen te kunnen laten uitvoeren waardoor hij erg geschikt is voor seriematig werken.”