Bron: Metaalnieuws / 11-04-2023

Verwachtte leestijd: 4 minuten

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

Ook de machines die gesneden plaatdelen ontbramen, afronden en finishen, zullen een onderdeel gaan worden van de geautomatiseerde productielijnen in de plaatbewerking. Om op deze trend in te spelen richt Q-Fin een nieuwe afdeling in, Q-Fin Handling Solutions. Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines automatiseren. “We willen de gebruikers van de Q-Fin machines ontzorgen”, zegt Q-Fin eigenaar Anton Bax. “Het oppakken van de onderdelen, het bewerken in de machine en daarna het afleggen gaan we helemaal voor onze rekening nemen. Het doel is dat we meer dan 80 procent van het hele spectrum van plaatdelen automatisch kunnen beladen en ontladen.”

Softwarematige integratie

Dat vraagt om voorzieningen als robots, omkeerstations, terugvoerbanden en tilhulpen. Maar wat minstens zo belangrijk is: het ontbraamproces en de handling daar omheen moet softwarematig worden geïntegreerd in het productieproces van de klant. Een voorwaarde daarvoor is dat de ontbraammachines softwarematig helemaal kunnen worden ingesteld. Dat is bij de Q-Fin machines reeds het geval. Inmiddels is er ook een Api ontwikkeld om de koppeling te maken met alle gangbare ERP-pakketten. Bax: “Zo’n koppeling is niet zo interessant als je alleen maar een robot hebt die de machine belaadt. Dat levert niet veel data op. Maar het wordt wel interessant als 3D-vision camera’s het hele ontbraamproces sturen, monitoren en terug kunnen koppelen wat de bewerkingstijd in de ontbraammachine is geweest.”

Nieuwste laser visioncamera

Dat is precies één van de dingen die Q-Fin Handling Solutions oppakt. Samen met een aantal partners zijn al een grote en een kleine cel ontwikkeld, die allebei operationeel zijn. Deze cellen maken gebruik van de nieuwste 3D vision camera’s, die de producten die op een pallet liggen herkennen en daarmee zorgen voor de informatie die nodig is om het hele proces te sturen. Op het gebied van vision is Q-Fin een samenwerking aangegaan met Affix Engineering in Best. Dit betekent dat in de automatisering van het ontbraamproces de nieuwste laser visioncamera van het Duitse Mech-Mind wordt toegepast. Affix zal als dealer Q-Fin exclusief ondersteunen bij de toepassingen in de ontbraamwereld.

Inno-Metaal en VDL Technics

Bovendien heeft de ontbraamspecialist zich verzekerd van de samenwerking met twee launching customers die bereid zijn me te ontwikkelen in de nieuwe oplossingen: dat zijn VDL Technics in Boxtel en INNO-metaal in Eindhoven. “Een kracht van ons als kleine OEM’er is dat we de ontwikkeling van deze oplossingen helemaal zelf ter hand nemen”, zegt Bax. “We werken samen met diverse partijen en kunnen daardoor de koppeling van onze oplossingen met de productiesystemen van klanten heel snel voor elkaar krijgen.”

Start nieuwbouw

Q-Fin viert dit jaar het 10-jarig bestaan. Dat is een mijlpaal om even goed te vieren, maar Bax ziet het ook als de start van een nieuw tijdperk, waarin zijn bedrijf volop meegaat in de digitalisering en automatisering van de maakindustrie. In maart is gestart met de bouw van een nieuw bedrijfspand, dat het onderkomen zal zijn van Q-Fin Handling Solutions. Het zal de capaciteit vergroten én ruimte bieden voor verdere ontwikkeling en innovatie. De nieuwe locatie zal een ontmoetingsplek zijn voor klanten, partners en medewerkers. Het pand is ontworpen om te inspireren, te innoveren en te verbinden. Het wordt een plek waar de nieuwste technologieën en producten worden ontwikkeld en getoond.

Nederlandse Metaal Dagen

Q-Fin is op 19, 20 en 21 april exposant op de Nederlandse Metaal Dagen in Den Bosch. Dit event komt net te vroeg om een handling cel live te kunnen demonsteren. Wel zal er een animatie worden getoond aan de hand waarvan met de bezoekers kan worden gesproken over alle mogelijkheden voor de volledige integratie van het ontbraamproces in het productieproces.

Stand D102