Bron: Blechnet / 30-10-2023

Verwachtte leestijd: 2 minuten

Machines, software en handling oplossingen voor ontbramen

Q-Fin Quality Finishing Machines heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling, bouw en levering van oplossingen voor het ontbramen, afronden en afwerken van plaatwerk. Dit omvat ook oplossingen met robots, omkeerstations, transportbanden en hefinrichtingen.

Voor dit doel heeft het bedrijf vorig jaar de afdeling “Q-Fin Handling Solutions” opgericht. Deze nieuwe afdeling is opgericht als reactie op frequente personeelswisselingen en een tekort aan arbeidskrachten in plaat verwerkende bedrijven, evenals de resulterende afname van de productkwaliteit, zoals vermeld in een verklaring.

Naast faciliteiten zoals robots, omkeerstations, transportbanden en hefhulpmiddelen moet het ontbraamproces en de handling softwarematig ge├»ntegreerd worden in het productieproces van de klant. Een essenti├źle vereiste hiervoor is de uitgebreide softwareconfiguratie van de ontbraammachines, die al aanwezig is in de machines van Q-Fin en ze “4.0 ready” maakt.

Om dit mogelijk te maken, heeft Q-Fin in samenwerking met meerdere partners een platform voor dit doel ontwikkeld. Dit platform is genaamd “Qonnect+”. Samen met deze partners is nu een universele API beschikbaar die kan communiceren met ERP/MES-systemen, AGV’s, 3D-vision-systemen en robots. MKG is al de eerste ERP-softwareprovider die met succes communiceert met Qonnect+, zodat eindbewerkingen voor plaatwerk volledig in het ERP-pakket kunnen worden ingevoerd. Deze bewerkingen worden gepland en de eindbewerkingen worden automatisch in de ontbraammachine geladen. Zodra de opdracht is voltooid, kan de Q-Fin-machine dit in het ERP-systeem als voltooid melden.

Volledig geautomatiseerde installatie

Op de Blechexpo zal Q-Fin voor het eerst een volledig geautomatiseerde installatie aan het brede publiek presenteren. Robots spelen hierbij een cruciale rol, omdat ze de plaatwerkstukken volledig automatisch van een pallet oppakken en op de toevoerband van de Q-Fin ontbraammachine leggen. Vervolgens worden de plaatwerkstukken volledig automatisch door de ontbraammachine geleid en verwerkt. Een onmisbaar element in deze uitrusting en in het automatiseringsproces van de handling van de plaatwerkstukken rondom de machine is het gebruik van 3D-vision-technologie. Hiermee kunnen plaatwerkstukken, zelfs als ze complexe contouren en/of veel gaten hebben, groot of klein, dik of dun zijn, snel en nauwkeurig worden gedetecteerd en opgenomen.

In Bergeijk wordt momenteel een nieuw gebouw voor Q-Fin Handling Solutions gebouwd, direct naast het bestaande gebouw van Q-Fin Quality Finishing Machines. Zodra dit gebouw gereed is, zullen daar verschillende bedrijfsfaciliteiten te zien zijn die de handling rondom het ontbramen, verronden en veredelen van plaatwerkstukken automatiseren.

Q-Fin op de Blechexpo: Hal 5, Stand 5407.