QFI_Slider_Toepassingen-slijpen

Slijpen

“Slijpen is een verspaningstechniek waarbij materiaal wordt afgenomen met behulp van een slijpband of schuurschijf.”

 

Met slijpen kunt u bramen van een product verwijderen, oneffenheden zoals een lichte slak verwijderen, het oppervlakte glad maken of een bepaalde slijpstructuur zoals lijn geslepen of richtingloos in het materiaal aanbrengen.

Om bijv. beschadigingen, putjes, verontreinigingen en een harde walshuid van het plaatoppervlak te verwijderen, worden vaak grove slijpbanden/ slijpkorrels gebruikt. Bijvoorbeeld een korrel 40 (K40) of een korrel 60 (K60), hoe lager het getal, hoe groffer de slijpkorrel. Als alle oneffenheden uit het metaal zijn geschuurd of geslepen (voorslijpen), kan er aan een oppervlaktefinish (naslijpen of satineren) gedacht worden. Een veel gekozen eindfinish is geslepen K320, een mooie nette slijpstructuur die ook een stuk gladder is dan K40 of K60. De keuze voor kwaliteit, type en grofte van slijpband is vrij, onze machines zijn voor alle voorkomende schuurbanden geschikt.

 

Welke korrelsoort heb ik nodig?

Grove korrel
Als de afwerking van de oppervlakte finish niet essentieel is voor het werkstuk, kan er een grovere korrel gebruikt worden. Een grovere korrel geeft een hogere verspaning waardoor deze meer geschikt is voor grote oppervlakte bewerkingen of het verwijderen van hogere bramen dan een fijnere korrel.

Fijne korrel
Fijne korrels worden gebruikt als de oppervlakte finish essentieel is voor de afwerking van het werkstuk. Een fijne korrel wordt ook gebruikt voor een meer nauwkeurige bewerking van kleinere oppervlakte, lagere ruwheidwaarde en producten waarbij het visuele aspect een rol speelt. Wilt u op een bepaalde ruwheidswaarde slijpen dient dit vaak met meerdere slijpbanden te worden opgebouwd van grof naar steeds fijner.

 

Bij Q-Fin hebben we voor deze plaatbewerking zowel handbediende als volautomatische slijpmachines. Wij adviseren u graag over de juiste machine voor uw slijpbewerkingen.