Metaalslak verwijderen

“Een metaalslak is een steenachtig stuk afval dat zich vormt bij het smelten van metalen”

 

Bij het snijden van staal middels plasmasnijden of autogeensnijden (‘branden’) kunnen slakken ontstaan, dit zijn ophopingen van gesmolten staal aan de snijranden van het product. De metaalslakken zorgen voor hoogteverschillen op de producten wat een ongewenst resultaat geeft. De snijmethodes plasmasnijden en autogeensnijden worden meestal toegepast bij het snijden van dikkere staalplaten. Er zijn een aantal factoren van invloed op de slakvorming, de meeste daarvan hebben te maken met het materiaal zelf. Hierbij kan het gaan om materiaaltemperatuur, oppervlakte-eigenschappen als een dikke walshuid of roest en materiaalsamenstelling. Zo zal er bijvoorbeeld bij legeringen met veel koolstof meer slakvorming optreden.

Metaalslakken worden in de praktijk vaak met een hamer van het product afgebikt. Dit is erg arbeidsintensief werk. Om deze metaalslakken machinaal te verwijderen is een speciale aanpak nodig en die kan met de ontbraammachines van Q-Fin gerealiseerd worden. Door de plaatsing van slakkenmepper borstels op de F600, SER600, F1200 of F1500 met magneetondersteuning verwijdert u deze slakken makkelijk en snel.

 

Daarnaast is de DS600 beschikbaar, een machine die vóór de ontbraammachine geplaatst wordt. Deze machine is speciaal ontworpen voor het verwijderen van slakken. De verwijderde slak komt op deze manier niet in de ontbraammachine terecht wat ten goede komt aan de levensduur van de ontbraammachine.